Όλα όσα δε γνωρίζουμε για τους Πυροσβέστες [ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ]

Οι πυροσβέστες ασκούν, ένα από τα πλέον επικίνδυνα για τη ζωή τους, αλλά σωτήριο για  τον άνθρωπο και το περιβάλλον, που υπηρετούν με αυταπάρνηση και είναι ένα από τα πλέον αγαπητά σώματα ασφαλείας, ενώ τα παιδιά, θέλουν να τους γνωρίσουν από κοντά και να γίνουν πυροσβέστες όταν μεγαλώσουν.

  purosv_thumb

Ενώ οι νεαρές, θέλουν να γνωρίσουν ένα Πυροσβέστη, – μάλιστα τους θεωρούν καλούς εραστές σύμφωνα με έρευνα- και τους φλερτάρουν!

Όμως τι είναι αλήθεια ο  πυροσβέστης;

Αυτός που σβήνει τις φωτιές βγαίνει αυθόρμητα η απάντηση όταν ρωτήσεις κάποιον.
Αλλά ο Πυροσβέστης, δεν σβήνει μόνο φωτιές!
Παρέχει βοήθεια σε πλείστες περιπτώσεις, όπως απεγκλωβίσμους ανθρώπων από ασανσέρ, ή σε οποία άλλη – συχνά περίεργη- περίπτωση,αλλά και σε τροχαία ατυχήματα
Σπεύδει για κοπές δένδρων και αντλήσεις υδάτων,  και πάμε σε οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση.
Επίσης,σε τροχαία ατυχήματα και σε κάθε παροχή βοηθείας που απαιτούν οι περιστάσεις, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο

Δεν είναι  όλοι άνδρες, υπάρχουν και Πυροσβέστριες!

Έχουμε συνδέσει τη δουλειά του Πυροσβέστη με τον άνδρα και ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης, χρησιμοποιούν τη λέξη άνδρες, όταν αναφέρονται στον αριθμό των συμμετοχόντων στο έργο της Πυσοσβεστικής, περιγράφοντας κάποιο συμβάν. Ωστόσο, η Πυροσβεστική έχει και γυναίκες καθ΄όλα μάχιμες, ισάξιες των αρρένων συναδέλφων τους.

ntak

Οι οποίες βέβαια, τραβούν και αυτές τα βλέμματα θαυμασμού, μαζί με απορρία και έκπληξη κι αν κάποιοι σκεφτούν μεγαλόφωνα ή όχι, πως »σιγά μωρέ τι κάνουν;» Τους διαψεύδει ο τρόπος που αντιμετωπίζουν και χειρίζονται τη κατάσταση σε έναν συμβάν και τους αναγνωρίζουν την αξία τους, τις εμπιστεύονται!

 

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, είναι αντίξοες

Υψηλές θερμοκρασίες, περιορισμένη ορατότητα, ο χρόνος που μετρά αντίστροφα και γενικότερα οι ιδιαίτερες συνθήκες κάθε συμβάντος που αντιμετωπίζουν, – τοξικές ύλες κλπ,-καθιστούν το έργο τους περισσότερο δύσκολο αλλά και επικίνδυνο, κάτι που ο καθένας το αντιλαμβάνεται, αλλά είναι δύσκολο να αντιληφθεί τη πραγματική διάσταση των συνθιηκών και κινδύνων, αν δεν το ζήσει.

Ενώ και ο εξοπλισμός τους που φέρουν, μπορεί να τους βοηθάει μεν στο έργο τους, αλλά είναι ένα πρόσθετο βάρος, που επιβάλλεται να μπορούν να ελλίσσονται και να είναι γρήγοροι, καθώς ο χρόνος  είναι σημαντικός για την αποτελεσματικότητα της κάθε επιχειρήσης.

empeep-768x576 pyrosvestiki-768x490

 

Όταν σώζουν μια ζωή…

Είναι πολύ σημαντικό και δε σβήνει ποτέ από τη μνήμη της καρδιάς του Πυροσβέστη, το πρόσωπο που θα βοηθήσουν, σώζωντάς του τη ζωή.

Η ζωή του πολίτη αρχικά και έπεται η περιουσία του, είναι πολύ σημαντική για το Πυροσβέστη, που – ακόμη κι όταν δεν είναι υποχρεωμένες, όταν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν,- αψηφούν το κίνδυνο για τη ζωή τους, προκειμένου να σώσουν μια ζωή.

Ενώ η ζωή του κάθε Πυροσβέστη, είναι »δεμένη» με εκείνη των συναδέλφων του και εδώ ισχύει το: »Όλοι μαζί ένα σώμα μια γροθιά.» Υπάρχει συναδελφικότητα με όλη τη σημασία της λέξης και σε κάθε συμβάν κανείς δεν είναι μόνος, ο ένας παρακολουθεί και φροντίζει τον άλλον.

pirosvestiki-fot

Η πιο τραγική στιγμή…

Για κάθε Πυροσβέστη, χαράζεται ανεξίτηλα στη μνήμη της ψυχής του, -αβάσταχτο φορτίο, – μια ζωή που χάθηκε, είτε γιατί είχε ήδη χαθεί σαν έφθασαν, ή γιατί δεν κατέστη δυνατόν να τη σώσουν, αν και κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Κι ενώ το να σώσει μια ζωή, η πρώτη φορά χαράζεται πιο έντονα από τις επόμενες, στην αντίθετη περίπτωση, κάθε φορά είναι σαν τη πρώτη και ακόμη πιο οδυνηρή.

empeep1

Δεν είναι εύκολο να περιγράψεις τι σημαίνει Πυροσβέστης, όπως δεν είναι επίσης εύκολο, ο Πυροσβέστης, να περιγράψει τις συνθήκες ενός συμβάντος, καθώς, κάποιες καταστάσεις μόνο αν τις ζήσεις τις καταλαβαίνεις σε όλη τους την έκταση και βέβαια μόνο όταν νιώθεις τα συναισθήματα τα κατανοείς και όχι όταν τα φαντάζεσαι.

skylo-kabala-pyrosbestew

Η εκπαίδευση δεν σταμάτα ποτέ…

Οι  Πυροσβέστες είναι πάντα σε ετοιμότητα  και φροντίζουν να βρίσκονται στη καλύτερη  δυνατή φυσική κατάσταση και βέβαια την διαρκή ενημέρωση και μετεκπαίδευση, που αφορά το αντικείμενο της εργασίας τους.

Παράλληλα, ενημερώνουν και εκπαιδεύουν, μαθητές , εθελοντές και πολίτες, είτε με δική τους πρωτοβουλία, ή ανταποκρινόμενοι, σε όποιον τους το ζητήσει.

ekp

Προσφέρουν πολλά, αλλά αμείβονται με λίγα…

Μη θεωρήσετε ότι το οικονομικό είναι εκείνο που δίνει »φτερά» στη ψυχή τους και δείχνουν υπερβάλλοντα ζήλο! Οι Πυροσβέστες δεν είναι υψηλόμισθοι Υπάλληλοι, απλά αγαπούν αυτό που κάνουν και η πλειοψηφία, αμείβεται ηθικά, μέσα από την ευχαρίστηση που λαμβάνουν, έχοντας ως επάγγελμα, αυτό που αγαπούν. Και όταν επαγγέλλεσαι αυτό που αγαπάς, δεν μπορείς παρά να το υπηρετείς ευσυνείδητα…


___________
* magicnews.gr