Οι βαλκάνιοι τζιχαντιστές επιστρέφουν από τη Συρία και απειλούν|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες έφερε στο προσκήνιο και το «βαλκανικό μέτωπο» του Ισλαμικού Κράτους, αφού υπολογίζεται ότι ένας
αριθμός των μαχητών του στη Συρία και στο Ιράκ, περίπου 800-1.000 άτομα, προέρχεται από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με κορμό τους αλβανικής καταγωγής μουσουλμάνους, καθώς και τους μουσουλμάνους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

image

Δεκάδες από τους τζιχαντιστές έχουν πέσει στα πεδία των μαχών, ένας αριθμός τους έχει ήδη επιστρέψει στις χώρες τους και εκτιμάται ότι περισσότεροι θα επιστρέψουν το προσεχές διάστημα, μετά τη διαφαινόμενη ήττα του «χαλιφάτου» σε στρατιωτικό επίπεδο και τον σημαντικό περιορισμό των εδαφών του.
Και αυτό είναι που προβληματίζει πολλές από τις κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών και τις μυστικές υπηρεσίες τους. Το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα και κατά πόσο οι τζιχαντιστές από τα Βαλκάνια και όσοι από αυτούς επιστρέψουν θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα δυνητικά απειλή για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής. Το Ισλαμικό Κράτος έχει κάνει λόγο και για «χαλιφάτο» στα Βαλκάνια, ενώ στην περιοχή συνεχίζουν τη δράση τους ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις, μέσα από τα δίκτυα των οποίων έγιναν και οι στρατολογήσεις των μαχητών που πήγαν να πολεμήσουν στις τάξεις του ISIS στη Συρία. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά όσων επιστρέψουν. Ποιους στόχους θα βάλουν και ποιους τρόπους δράσης θα επιλέξουν οι φανατικοί ισλαμιστές-φονταμενταλιστές των Βαλκανίων, αναπροσαρμόζοντας τις επιλογές τους.

Συναγερμός
Οι τελευταίες εξελίξεις σήμαναν ήδη συναγερμό σε πολλές κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών, ενώ αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ. Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ έσπευσε να επισκεφθεί την έδρα των μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια και να δηλώσει ότι στη χώρα του υπάρχουν 72 πολίτες, όλοι αλβανικής καταγωγής μουσουλμάνοι, οι οποίοι έχουν επιστρέψει, αφού συμμετείχαν στα πεδία των μαχών στη Συρία με τον ISIS. Εκείνο όμως που έκανε αίσθηση είναι η επισήμανσή του ότι «αυτοί πήγαν ως εξτρεμιστές και επέστρεψαν ως τρομοκράτες», προτρέποντας «να μην είμαστε αφελείς».

image

Ο Μπεκτάσεβιτς με αυτόματο
Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ πριν από μερικούς μήνες είχε πει ότι με βάση τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του είχαν πάει από την ΠΓΔΜ στη Συρία, στο πλευρό του ISIS, 110 άτομα, από τους οποίους 25 σκοτώθηκαν στις μάχες και 69 επέστρεψαν στη χώρα.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις άλλες βαλκανικές χώρες με αλβανικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς, με πρώτο το Κόσοβο, όπου καταγράφεται ο μεγαλύτερος συγκριτικά με τον πληθυσμό αριθμός ατόμων -πάνω από 300- που στρατολογήθηκαν στις τάξεις του ISIS, ενώ η Αστυνομία εκτιμά ότι έχουν σκοτωθεί στη Συρία 60 Κοσοβάροι τζιχαντιστές και άλλοι 120 έχουν επιστρέψει στη χώρα. Στις παραπάνω χώρες περιλαμβάνεται η ίδια η Αλβανία αλλά και η Σερβία, όπου οι στρατολογήσεις τζιχαντιστών έγιναν κυρίως από τις περιοχές όπου υπάρχει «ριζοσπαστικοποίηση» του αλβανικού και μουσουλμανικού στοιχείου, στην κοιλάδα του Πρέσεβο και στο Σαντζάκ.
Οι ισλαμιστές-φονταμεταλιστές των Βαλκανίων έχουν ήδη τους δικούς τους «μάρτυρες» στον «ιερό πόλεμο» του Ισλάμ, με ό,τι αυτό σημαίνει. Μόλις 200 χιλιόμετρα από τους Ευζώνους, κοντά στα σύνορα του Κοσόβου με την ΠΓΔΜ, όπως είχε παρουσιάσει αναλυτικά το «Εθνος της Κυριακής» τον περασμένο Σεπτέμβριο, βρίσκεται ένα άντρο των τζιχαντιστών στα Βαλκάνια.
Πρόκειται για την πόλη Κάτσανικ, όπου σε έναν πληθυσμό 30.000 κατοίκων έχουν καταγραφεί περί τα 30 άτομα που προσχώρησαν στις τάξεις του ISIS. Ανάμεσά τους και ο πιο γνωστός τζιχαντιστής από τα Βαλκάνια, ο αιμοσταγής Λαβντρίμ Μουτζαχέρι ή Αμπού Αμπντουλάχ, όπως ήταν γνωστός στις τάξεις του ISIS ως διοικητής των Αλβανών τζιχαντιστών, αλλά όλα τα στοιχεία-πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι έχει σκοτωθεί.

image

Ο αιμοσταγής τζιχαντιστής Λαβντρίμ Μουτζαχέρι. Οι φοβερές εικόνες που τον έδειχναν να πρωταγωνιστεί σε πράξεις απίστευτης θηριωδίας έχουν προκαλέσει σοκ παγκοσμίως.
Στον άξονα Τέτοβου-Πρίστινας έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια η δραστηριότητα ισλαμιστικών κέντρων των φανατικών μουσουλμάνων που βρίσκουν έδαφος και δρουν επιχειρώντας να διευρύνουν την επιρροή τους, εκμεταλλευόμενοι τόσο τις πολιτικές εξελίξεις όσο και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην περιοχή. Οι Αρχές του Κοσόβου σε διαδοχικές φάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν συλλάβει έναν αριθμό ιμάμηδων στους οποίους έχουν αποδοθεί αδικήματα που έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία.
Το 2014-2015 πάνω από 100.000 Αλβανοί από το Κόσοβο επιχείρησαν μια δραματική έξοδο, επιχειρώντας να φτάσουν μέσω Σερβίας και Ουγγαρίας στη Γερμανία για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο (!), αλλά στην πραγματικότητα να μεταναστεύσουν παράτυπα. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι σκηνές στα γερμανικά αεροδρόμια όπου οι παράτυποι Κοσοβάροι μετανάστες επιβιβάζονται σε αεροπλάνα για να επαναπροωθηθούν στο Κόσοβο, με ό,τι αυτό σημαίνει.
Την περασμένη Τρίτη, λίγες ώρες μετά τα γεγονότα στις Βρυξέλλες, τρεις Κοσοβάροι που κινούνταν με αυτοκίνητο στον δρόμο Μονάχου-Σάλτσμπουργκ βρέθηκαν στο στόχαστρο επιχείρησης της γερμανικής Αστυνομίας και προσήχθησαν ως ύποπτοι για το τρομοκρατικό χτύπημα στη βελγική πρωτεύουσα.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Αστυνομίας του Κοσόβου, συνέλαβε ύστερα από επιχειρήσεις της δύο άτομα στην Πρίστινα και στο Πετς για την εμπλοκή τους με ομάδες που προωθούν την τρομοκρατία, τη στρατολόγηση τρομοκρατών για να σταλούν στη Συρία και στο Ιράκ κ.λπ.

image

Συλλήψεις
Με την κωδική ονομασία «Κύτταρο» ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο μια συντονισμένη έρευνα των Αρχών της ΠΓΔΜ σε 28 σημεία στα Σκόπια, το Γκόστιβαρ, το Κουμάνοβο, το Τέτοβο και στην Στρούγκα. Ασκήθηκαν διώξεις για εγκληματικές πράξεις σε βάρος 36 ατόμων και μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν συλληφθεί μόνο οι 10 και τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.
Σε αυτό το παζλ των τζιχαντιστών από τα Βαλκάνια να αναφέρουμε και την περίπτωση του 29χρονου βοσνιακής καταγωγής Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, γνωστού με το κωδικό όνομα «Μάξιμος», με ηγετικό ρόλο στην οργάνωση «πυρήνων» τζιχαντιστών στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη, του οποίου η σύλληψη έγινε σε τυχαίο αστυνομικό έλεγχο στα τέλη Ιανουαρίου στην Αλεξανδρούπολη μαζί με έναν 20χρονο με καταγωγή από την Υεμένη.
Ο πρώτος που έχει προφυλακιστεί πηγαινοερχόταν στη Συρία και εκτόξευε από εκεί δημόσιες απειλές για σφαγή «απίστων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ποζάροντας με πολεμικά αυτόματα, με το ψευδώνυμο Αμπού Ιμάντ Ας Σανζάκι.
Το 2007 ο «Μάξιμος» καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών και 4 μηνών και, σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, είχε αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφισβήτηση πως είχε ταξιδέψει στη Βοσνία τον Οκτώβριο του 2005, με σκοπό να οργανώσει και να εκτελέσει τρομοκρατικές ενέργειες, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν ποσότητες εκρηκτικών.


*Χρίστος Τελίδης/ ΕΘΝΟΣ