Οι Έλληνες Πυροσβέστες από την κήρυξη του πολέμου σήκωσαν το βάρος της πολιτικής άμυνας- αεράμυνας σε όλη τη χώρα| ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Στον πόλεμο του 40 η μικρή Ελλάς, έγινε θρύλος, φωτεινό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και η παλλαϊκή άμυνα  σταμάτησε τα φασιστικά αρπακτικά και ανέδειξε την ιστορική  βούληση του λαού μας για εθνική  ανεξαρτησία και ελευθερία.

Οι Έλληνες Πυροσβέστες από την πρώτη ώρα της κήρυξης του πολέμου σήκωσαν το βάρος της πολιτικής άμυνας- αεράμυνας σε όλη τη χώρα, αλλά και μέχρι την Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο.
Στις μεγάλες πόλεις  αντιμετώπισαν τους φονικούς βομβαρδισμούς, προσπαθώντας να διατηρήσουν ασφαλείς τις «εσωτερικές γραμμές» της χώρας, ενώ την ώρα της κορύφωσης του πολέμου ενίσχυσε ακόμα και τον εφοδιασμό του ελληνικού στρατού με μεταφορά υποστηρικτικού υλικού προς τα μέτωπα.
Το παρών πόνημα, αποτελεί εμπλουτισμένη έκδοση, της περσινής, με νέα ιστορικά στοιχεία και φωτίζει ακόμα περισσότερο τη συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος στο έπος του 1940.
Η ιστορική διάσωση του παρελθόντος μας  και η ανάδειξή της αποτελεί μια μικρή συνεισφορά στην ενίσχυση της εθνικής συλλογικής συνείδησης.
Παράλληλα αποτελεί μια μικρή  τιμητική ένδειξη σεβασμού, το άναμμα ενός μικρού καντηλάκι στον «κενόν τάφο» των ηρώων μας, η ελάχιστη τιμητική  υπόμνηση χρέους στην ένδοξη αυτή σελίδα της ιστορίας του λαού μας.
Ειδικά στο μικρό αυτό «αλωνάκι» που ποτέ δεν σταμάτησαν κατακτητές να επιβουλεύονται την πατρίδα μας, η ιστορική μνήμη αποτελεί την υπόμνηση για την υποχρέωση της συνέχειας του χρέους μας
Η ιστορική μνήμη των αγώνων της πατρίδας μας για διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας αποτελεί σημαντικό παράγοντα- της εθνικής ισχύος της.
Mια επίκαιρη υπενθύμιση, ότι όταν αυτός ο περήφανος λαός   έλεγε ΟΧΙ στους κατακτητές   έγραφε ένδοξη ιστορία. Πλήρωνε με αίμα την απόφασή του, αλλά με αυτόν τον τρόπο διατήρησε μέχρι τις μέρες μας το ελληνικό έθνος.

28 Οκτωβρίου 2015

________

*Γιάννης  Σταμούλης- Πύραρχος
πρ. Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος