Ο καλπασμός της εγκληματικότητας, η απούσα σε hot spot και στόχους ΕΛ.ΑΣ. – Δυσοίωνες προβλέψεις|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Μήνα με το μήνα οι στατιστικοί δείκτες καταγραφής της εγκληματικότητας σε Αττική και σύνολο της χώρας παρουσιάζουν φορά και διεύθυνση ακριβώς αντίθετη από τους δείκτες
ανάπτυξης της οικονομίας. Ραγδαία προς τα κάτω οι τελευταίοι, εκτίναξη προς το πάνω το έγκλημα.

wp-1458892117897.jpg

Στο δίμηνο Ιανουαρίου Φεβρουαρίου του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015, υπάρχει μια παραπάνω από αισθητή άνοδος των τιμών του εγκλήματος, της τάξης που κατά μέσο όρο υπερβαίνει το 10%.
Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται αύξηση 11,5% στις κλοπές και διαρρήξεις, 10,5% στις ένοπλες εισβολές στα σπίτια, 9% στις ληστείες και 6% στις κλοπές οχημάτων.
Κι αυτό συμβαίνει μετά από μια παραρεταμένη περίοδο συγκράτησης ή και πτώσης των δεικτών, ακόμη και μέσα στην καρδιά της πιο σκληρής περιόδου της οικονομικής κρίσης που βιώνει τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ο τόπος.

Γιατί ομως έχουμε τέτοια αύξηση και πόσο μη αναμενόμενη είναι;

Η αστυνομία τους τελευταιους μήνες έχει ρίξει όλο το βάρος της στο οξύτατο προσφυγικό ζήτημα και στην επιμέρους διαχείριση προβλημάτων που ανακύπτουν μέσα από τη συγκυρία. Μέτρα για Ρουβίκωνα, περιστασιακές αλλά σπασμωδικές κάθε φορά εξορμήσεις για να συγκρατηθεί σε “ευπρεπή” επίπεδα το έγκλημα, ενώ υπάρχει το διαχρονικό άγος της υπερβολικά υδρόκεφαλης φύλαξης στόχων σε βάρος της προστασίας του πολίτη, τα γήπεδα, τα πάρεργα κ.α. παθογένειες που καθιστούν σήμερα για τον απλό πολίτη την ΕΛ.ΑΣ. ως νεκρό οργανισμό.
Και δυστυχώς, η πρόβλεψη είναι πως βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Το έγκλημα με δεδομένη πλέον την ορατή απουσία από τον δρόμο της αστυνομίας ενεδρεύει και καιροφυλακτεί. Η πρόσθεση των αποφυλακίσεων χωρίς καμία προεργασία ή προοπτική κοινωνικής επανένταξης με μοναδικό γνώμονα την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο διαφαινόμενος ερχομός της Χίμαιρας της πείνας και η ασυδοσία των συνδικατων του οργανωμένου εγκλήματος, δημιουργούν ένα εκρηκτικό συνονθύλευμα απειλής, που ίσως σε λίγο καιρό αρχίσει να συναγωνίζεται “επάξια” και το οικονομικό και το προσφυγικό ως θεμελιώδη ζητήματα

______
*bloko.gr