Ο ιδιοκτήτης του «Αγιος Δημήτριος» : “Μονο προστιμα ξερουν να μας μοιάζουν στο υπουργείο. Συνεχεια έχουμε επεισοδια” [ΗΧΗΤΙΚΟ]

Κάθε όριο ξεπέρασε η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με την περιοχή των Οινουσσών να βρίσκεται στο στόχαστρο των γειτόνων από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι σήμερα. Ο Ευάγγελος Κουνενής, περιγραφει πως η τουρκική ακταιωρός πλησίασε το ψαραδικό του «Άγιος Δημήτριος» και του ζήτησε να το ακολουθήσει στα Τουρκικα παράλια, με προφαση ότι βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων ενώ έπλεε μέλος 1,5 μίλια από τις Οινουσσες.

image

Το μεσημέρι της Μ. Παρασκευής (29/03) η Άγκυρα επιδόθηκε σε ακόμα μία επίδειξη ισχύος ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Το νέο επεισόδιο με τον καπετάνιο του αλιευτικού σκάφους «Άγιος Δημήτριος» ενω έπλεε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων ανατολικά των Οινουσσών προκάλεσε την παρέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού.
Όπως αναφέρει ο  ιδιοκτήτης του σκάφους Ευάγγελος Κουνενής, η τουρκική ακταιωρός πλησίασε το «Άγιος Δημήτριος» και του ζήτησε να το ακολουθήσει στα έναντι παράλια, λέγοντάς του ότι βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.
Το αλιευτικό σκάφος ακινητοποιήθηκε άμεσα αρνούμενο να ακολουθήσει τις εντολές της τουρκικής ακτοφυλακής, με τον καπετάνιο να επαναλαμβάνει στους Τούρκους ότι βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Ακολούθως ειδοποίησε το Λιμενικό Σώμα που όμως δεν κατάφερε να αποκλιμακώσει το επεισόδιο. Έτσι κρίθηκε αναγκαία η παρέμβαση της ελληνικής κανονιοφόρου «Κραταιός» που βρίσκονταν στην περιοχή και η οποία έσπευσε άμεσα στο σημείο.
Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ανάγκασε την τουρκική ακταιωρό να βγει από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και να επιστρέψει πίσω στην Τουρκία κάτι που κατέστη δυνατό έπειτα από διαπραγματεύσεις 1,5 ώρας.
Όπως σημείωσε ο ιδιοκτήτης του σκάφους Ευάγγελος Κουνενής δεν είναι η πρώτη φορά που οι γείτονες προβαίνουν σε αντίστοιχες πράξεις, ζητώντας έμπρακτα τη στήριξη της πολιτείας στην ασφάλεια των πληρωμάτων.
Ολόκληρη η συνέντευξη https://m.youtube.com/watch?v=0vW5x9ZpJDU


*Παντελής Φύκαρης, ΠΟΛΙΤΗΣ Χίου