«Νταχάου» τα κρατητήρια της Α.Δ Ξάνθης|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Παρά τις πρόσφατες παρεμβάσεις που έγιναν..
Π. Χατζηαντωνίου: «Προσπαθούμε να μην μένουν πολλές μέρες εδώ οι κρατούμενοι»
Στ. Γιαλάογλου: «Απαράδεκτες συνθήκες και το γνωρίζουν άπαντες»

image

Σημαντικό πρόβλημα στην διαδικασία απονομής δικαιοσύνης παραμένει στην χώρα μας και ακόμη περισσότερο στην Ξάνθη το θέμα της σχέσης των κρατητηρίων των αστυνομικών διευθύνσεων με τις φυλακές και κυρίως της κατάστασης που επικρατεί στα πρώτα.
Ειδικά στην Ξάνθη το θέμα έχει θιχθεί αρκετές φορές, έχουν γίνει κάποιες μικρο-παρεμβάσεις αλλά υπάρχου και δομικά προβλήματα που δεν αφήνουν την κατάσταση να παρουσιάσει αξιοσημείωτη βελτίωση. Με τις απανωτές μάλιστα προφυλακίσεις όχι μόνο κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και επιφανών συμπολιτών μας, αλλά και ανθρώπων που ουσιαστικά καλύπτονται ακόμη από το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις τους, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να συνεχίζουν οι προφυλακισμένοι στην Ξάνθη να περνούν ακόμη και μήνες ολόκληρους μέσα στα απαράδεκτα κρατητήρια της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης…

image

Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Ξάνθης, κ. Πέτρος Χατζηαντωνίου, υπογράμμισε ότι: «Είναι αλήθεια ότι έγιναν σοβαρές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής όσων παραμένουν στα κρατητήρια της αστυνομικής διεύθυνσης. Υπάρχουν όμως προβλήματα συνολικά και με την παλαιότητα του κτηρίου που ζητούμε να αντιμετωπιστούν. Στο μεταξύ η μόνη λύση βρίσκεται στην όσο το δυνατόν γρηγορότερη μεταγωγή των προφυλακισμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα που θα πρέπει να πάνε».

image

Από την πλευρά του ο γνωστός Ξανθιώτης ποινικολόγος, κ. Στέργιος Γιαλάογλου επισήμανε πως: «Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών, την δική μας υπομονή και των κρατουμένων, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη στα κρατητήρια όχι μόνο της δικής μας αστυνομικής διεύθυνσης αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατητηρίων των Α.Τ. της χώρας. Ο βασικός λόγος είναι ότι τα κρατητήρια δεν είναι και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν φυλακές, κάτι που δυστυχώς γίνεται κατά κόρον γιατί και οι φυλακές είναι υπερπλήρεις…»

Π. ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ: «ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΟΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ»

Αναφερόμενος αναλυτικότερα στο πρόβλημα ο κ. Χατζηαντωνίου δήλωσε ότι: «Κάποιες βελτιώσεις έχουν γίνει στα κρατητήρια. Πλακάκια, τοίχοι, μπάνια και λοιπά έχουν φτιαχτεί ή επισκευαστεί αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα με την παλαιότητα του κτηρίου της Α.Δ. Ξάνθης. Από την πλευρά μας έχουμε κάνει παρεμβάσεις τόσο προς την Διεύθυνση Υγείας και προς την υπηρεσία δόμησης και περιμένουμε πλέον τις δικές τους κινήσεις. Πρέπει να σημειωθεί πάντως το χρονικό διάστημα κράτησης έχει μειωθεί πολύ. Από έξι μήνες φτάσαμε στις 15-20 μέρες το ανώτερο. Αυτό είναι αποτέλεσμα πιέσεων ώστε να πηγαίνει ο καθένας γρηγορότερα στο κέντρο κράτησης που προβλέπεται. Το πρόβλημα υπάρχει όμως κι επιτείνεται από το ζήτημα που υπάρχει με την καθαριότητα του κτηρίου αφού για ολόκληρο το κτήριο έχει απομείνει μόλις μία ηλικιωμένη καθαρίστρια, δεν υπάρχουν συνεργεία και γι’ αυτό κάναμε και τις παρεμβάσεις μας. Αν πάντως κριθεί ότι το κτήριο είναι επικίνδυνο, ακατάλληλο ή έχει προβλήματα ευστάθειας τότε θα ήταν προτιμότερο να πάμε σε… αντίσκηνα να μένουμε και να δουλεύουμε παρά να γυρίσουμε σε αυτό το κτήριο! Υπάρχει ζήτημα ασφάλειας τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. που δουλεύει εδώ αλλά και των πολιτών που έρχονται να εξυπηρετηθούν οι οποίοι μόνο λίγοι δεν είναι είτε για διαβατήρια, ταυτότητες ή και απλά για παροχή πληροφοριών».

ΣΤ. ΓΙΑΛΑΟΓΛΟΥ: «Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ»

Από την πλευρά του ο κ. Γιαλάογλου τόνισε ότι: «Κατ’ αρχήν πρέπει να επισημάνουμε ότι απαγορεύεται να παραμένει κρατούμενος σε ένα κρατητήριο αστυνομικού τμήματος κάποιος που κρατείται προσωρινά. Αυτός ο χρόνος πρέπει να είναι το πολύ για 48 ώρες. Ο μεγαλύτερος χρόνος είναι καταχρηστικός γιατί η κράτηση εκεί μετράει διπλή ακριβώς λόγω των κακών συνθηκών. Η σχέση Α.Τ. και φυλακών είναι πάντως τραγική κυρίως λόγω του υπερπληθυσμού στις φυλακές. Φανταστείτε ότι στις φυλακές Κομοτηνής κρατούνται 320 έγκλειστοι όταν η δυναμικότητά της είναι μόλις 80 άτομα. Πλέον όλοι κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα εκεί με συνέπεια στις θερινές περιόδους οι προσωρινά κρατούμενοι να μένουν για μέχρι και έξι μήνες στα Α.Τ. Είναι όμως κάτι που γίνεται παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των αστυνομικών που αναγκάζονται να εκτελούν ακόμη και καθήκοντα σωφρονιστικού υπαλλήλου… Οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, κάτι που είναι γνωστό σε όλους. Μάλιστα μέχρι πέρυσι οι συνθήκες στα κρατητήρια Ξάνθης ήταν απίστευτα άσχημες, χωρίς συνθήκες υγιεινής για τους κρατούμενους, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού που είναι υποχρεωτική κλπ. Το λεγόμενο “βραχιολάκι” δεν χρησιμοποιείται καθόλου στην καθημερινότητα των απλών πολιτών αφού χρησιμοποιείται ακόμη πολύ επιλεκτικά σε συγκεκριμένους και ειδικής σημασίας κρατουμένους. Φανταστείτε ότι μόλις χθες (σ.σ. προχθές) πελάτης μου έπαθε καρδιακή προσβολή στο κρατητήριο και επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο παρέμεινε επί μία ώρα στο κρατητήριο περιμένοντας να μεταφερθεί τελικά με άλλο μέσο, νομίζω με περιπολικό τελικά, στο νοσοκομείο Ξάνθης… Σε άλλη περίπτωση κρατήθηκε αντρόγυνο στον ίδιο χώρο ενώ πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός με βάση το φύλο. Ανεχόμαστε όλοι μία κατάσταση και απλά δεν μιλάμε γιατί ουσιαστικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι φυλακές είναι γεμάτες και οι διευθυντές μιλούν για εκρηκτικές καταστάσεις και κίνδυνο αποδράσεων. Από την άλλη είμαι αντίθετος με την αποσυμφόρηση στην βάση της σύντομης απολύσεως κρατουμένων κάτι που δείχνει χαλαρή αντιμετώπιση των εγκληματιών. Τελικά χρειαζόμαστε περισσότερες και πιο σύγχρονες φυλακές. Ίσως θα πρέπει να δούμε και την εναλλακτική της ανάθεσης των φυλακών σε ιδιώτες, κάτι που έχει πολύπλευρα θετικά αποτελέσματα. Έτσι δεν θα χρειαζόταν κάθε πλημμέλημά να αντιμετωπίζεται τόσο ελαφρά που να μην μπαίνει κανείς φυλακή ούτε για ένα μήνα. Έτσι ενισχύεται όμως το αίσθημα ανομίας… Όλα αυτά όμως χρειάζονται διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του σωφρονισμού κάτι που όμως δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ αφού οι συνήγοροι ποτέ δεν συνεισφέρουν στον σχετικό διάλογο για να υπάρξουν πραγματικές λύσεις. Λύσεις δίνουν μόνο οι καρεκλοκένταυροι του κέντρου που δεν έχουν περάσει ποτέ ούτε έξω από φυλακή… Έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ακόμη και νεκρό στο κρατητήριο Ξάνθης πριν μερικά χρόνια που δεν τον αντιλήφθηκε κανείς πριν το επόμενο πρωί…»


*thraki.com