Νότης Μαριάς: “Στα τέλη Δεκεμβρίου αρχίζουν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα από κράτη της ΕΕ βάσει του Δουβλίνου”

Στα  τέλη Δεκεμβρίου πρόκειται να αρχίσουν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα από κράτη μέλη της ΕΕ βάσει του καθεστώτος του  Δουβλίνου.

 Boat_People_at_Sicily_in_the_Mediterranean_Sea

“Ενόψει της σύσκεψης (19/08) για το προσφυγικό που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών, Βουλευτών, Δημάρχων και του Περιφερειάρχη Κρήτης, ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς αποκάλυψε ότι στις 15 Ιουνίου 2015 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις Βρυξέλλες «την Δεύτερη Σύσταση προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενέργειες για την αποκατάσταση των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου.»

Σύμφωνα με την Ανακοίνωση της Επιτροπής απώτερος στόχος είναι η επανέναρξη των μεταφορών προς την Ελλάδα ατόμων που αιτούνται άσυλο από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σύμφωνα με τον Κανονισμό του Δουβλίνου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το αργότερο .

Επιπλέον προβλέπεται πέραν των άλλων και η κατεπείγουσα λειτουργία επιπρόσθετων Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου σε διάφορες περιοχές της χώρας μεταξύ των οποίων και στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Με τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης της Κομισιόν καταρρέουν οι διαψεύσεις Μουζάλα-Κυρίτση ότι δήθεν δεν πρόκειται να γίνουν επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα βάσει του συστήματος του Δουβλίνου από κράτη μέλη της ΕΕ και ιδίως από τη Γερμανία.

Άλλωστε μια προσεκτική ανάγνωση της δήθεν διάψευσης  της γερμανικής κυβέρνησης που εκδόθηκε στις 15.8.2016 αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Ότι  δηλαδή η γερμανική πλευρά αναμένει τη συμμόρφωση της Ελλάδας προς τις παραπάνω σχετικές συστάσεις της Κομισιόν προκειμένου οι συνθήκες να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο ώστε η επαναπροώθηση προσφύγων  από τη Γερμανία στην Ελλάδα να είναι δυνατή και πάλι νομικά”.