Νέα Μάκρη: Καταγγελίες για εμπρησμό- “Έχουν καεί σπίτια”

Μαίνεται το μέτωπο της φωτιάς στη Νέα Μάκρη, σε κοντινή απόσταση από το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και μέσα στον οικισμό Λιβίσι

Σε ύφεση (21/09-06.00) μαίνεται το μέτωπο της φωτιάς σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη Νέα Μάκρη, με καταγγελίες για ταυτόχρονες τέσσερις διαφορετικές εστίες που απείλησαν μέσα στη νύχτα κατοικίες στον οικισμό Λιβίσι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές σε 4-5 σπίτια.

Καταγγελίες για εμπρηστική ενέργεια,  προκάλεσαν την εντολή του Αρχηγού του ΠΣ. Αντιστρατηγου Στέφανου Κολοκούρη και έχει μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού που θα διερευνήσει τα αίτια.

Οι εστίες της φωτιάς εντοπίζονται στις οδούς Τερψιχόρης, Δήμητρας, Δάφνης, Ερμού, Ανατολής και Ονείρων και από τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής ζητήθηκε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την πλατεία της Νέας Μάκρης. Ενώ ξέσπασε και η δεύτερη εστία που εκδηλώθηκε κοντά στην Ι.Μ του Αγίου Εφραίμ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, τοποθετήθηκε δημόσια και ανέφερε πως δεν μπορεί να ήταν τυχαία τα πολλά μέτωπα που ξέσπασαν μέσα στη νύχτα, εκτιμώντας πως πρόκειται για έργο εμπρησμού.

Νύχτα μέσα σε μέτωπα φωτιάς και κίνηση βυτιοφόρων με ομάδες να επιχειρούν σε δασοπυρόσβεση,  μέσα στον αστικό ιστό ηταν το ξημέρωμα της Τρίτης (21/09) για τους κατοίκους στη Νέα Μάκρη προς η Μονή του Αγίου Εφραίμ.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε πως ταυτόχρονα ξέσπασαν τέσσερις με πέντε εστίες φωτιάς, σε διαφορετικές αποστάσεις και «αυτό κάτι μας θυμίζει… από το καλοκαίρι. Η νύχτα θα είναι μεγάλη. Στην προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος συνεπικουρούν από την πρώτη στιγμή 14 υδροφόρα οχήματα».

Ο Γιάννης Μπαβέλας, κάτοικος της περιοχής, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, ανέφερε ότι «Έχει κατέβει αρκετός κόσμος. Μένουμε ανάμεσα στις δύο εστίες. Ήταν άμεση και μεγάλη η κινητοποίηση. Μας ειδοποίησαν με τις ντουντούκες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια. Οι κάτοικοι έχουν κατευθυνθεί προς την πλατεία και την παραλία. Οι φλόγες έχουν μπει και στα σπίτια. Έχουν καεί και σπίτια, όπως μας λένε άνθρωποι εδώ».

Με εντολή εκκένωσης όπως ενημερώθηκαν απο το 112, κάτοικοι από το Λιβίσι και τον Άγιο Εφραίμ έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, με χώρο συγκέντρωσης την πλατεία και την παραλία, ενώ σε ολονύχτια επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούν μαζί με τους Πυροσβέστες, εθελοντές και ιδιώτες.

Ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από τα τελευταία οικοδομικά τετράγωνα στο Λιβίσι της Νέας Μάκρης.

Για τη φιλοξενία των οικιστών, όπως έγινε γνωστό από τον Δήμο, διατέθηκε το Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης , ο χώρος της πρώην Αμερικάνικης βάσης, για να να φιλοξενηθούν εκεί τη νύχτα. Ενώ και στο Κ.Υ. Νέας Μάκρης όλοι οι γιατροί είναι σε επιφυλακή για να παράσχουν βοήθεια σε όποιον πολίτη βρίσκεται σε ανάγκη.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας περιγράφονται την κατάσταση στον οικισμό ανέφερε,  «Πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα και ενημερώνουμε τους κατοίκους να εκκενώσουν τα σπίτια τους».

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ξέσπασε πυρκαγιά (20/09-23.30) πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε διαφορετικά σημεία με διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς χωρίς ενιαίο μέτωπο.

Οι δυνάμεις ενισχύθηκαν και επιχειρούν 112 πυροσβέστες, 5 ομάδες πεζοπόρων, 36 οχήματα και το Μηχανοκίνητο Τμήμα, ενώ έχουν τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων ΟΤΑ.

Με εντολή του Αρχηγού της Πυροσβεστικής, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Αττικής έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Διακοπή κυκλοφορίας τροχοφόρων από την Τροχαία

Από την Τροχαία για την ασφάλειατων πολιτών και την απρόσκοπτη κίνηση των Πυροσβεστικών οχημάτων, έχει εφαρμοστεί διακοπή κυκλοφορίας των τροχοφόρων στην ευρύτερη περιοχή όπου μαίνεται η φωτιά.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Αγίας Παρασκευής από το ύψος της Οδού Βασιλείου Ρώτα.

Επιπλέον διακοπή κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στη Λ. Μαραθώνος από η Λ. Διονύσου έως την οδό Αγίου Ανδρέα, καθώς επίσης την οδό Αγίου Πέτρου από την οδό Σπύρου Λούη και στην οδό Αγίου Εφραίμ από την Λ. Διονύσου, στην οδό Περιπάτου από την Λ. Μαραθώνος και στην οδό Ερμού από την οδό “102”.

Εκτροπές στην κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με τις υποδείξεις των τροχονόμων ισχύουν και στις οδούς, Διονύσου και Μαραθώνος, Μαραθώνος και Αγίου Ανδρέα, Ερμού και Αρτέμιδος, Διονύσου προς Άγιο Εφραίμ και τον Άγιο Πέτρο, Σπύρου Λούη και Μαραθώνος.