Ν.Τόσκας: “Η γαλλική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της, γιατί έχουμε άριστη συνεργασία”

Στις Γαλλικές Αρχές παρέπεμψε (αυτή τη φορά) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για τις κινήσεις των τζιχαντιστών που ενεπλάκησαν στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, και έχει προκύψει η παρουσία τους στην Ελλάδα.

ΤΖΙΧΑΝ_ΓΑΛΛΙΑ

Δημοσιογράφος: «Τελικά υπάρχει μια εικόνα πόσοι ακριβώς τζιχαντιστές πέρασαν από δω για να πάνε στη Γαλλία; Έχει περάσει από δω ο Αμπαούντ;».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές. Ανταλλάσουμε στοιχεία, τους απαντούμε σε ερωτήσεις, που έχουν σχέση με τις έρευνές τους και οι μέχρι τώρα ταυτοποιήσεις έχουν δείξει ότι δύο άτομα έχουν περάσει – τα δύο άτομα που ξέρετε – τα οποία ενεπλάκησαν στις ενέργειες τις τρομοκρατικές στο Παρίσι, τα οποία έχουν ανακοινώσει οι Γαλλικές Αρχές και τα οποία επιβεβαιώσαμε κι εμείς. Οι έρευνες όπως καταλαβαίνετε έχουν γίνει από τις γαλλικές Αρχές, εμείς τους δίνουμε τα απαραίτητα στοιχεία και αυτοί ανακοινώνουν ό,τι αποτελέσματα έχουν βρει».

Δημοσιογράφος: « Επειδή βλέπουμε λίγο μια διάθεση από τον ευρωπαϊκό Τύπο ότι στην Ελλάδα, δεν γίνεται καλός έλεγχος των αποτυπωμάτων, δεν γίνεται καλή καταγραφή, μπορείτε να μου πείτε αν εσείς βλέπετε να κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτό; Δηλαδή βλέπω μια προσπάθεια να δείξουμε την Ελλάδα λίγο προβληματική, άλλη χώρα, ότι όλο αυτό ξεκινάει από την Ελλάδα».

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Σε χρόνο ρεκόρ ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των ατόμων, τα οποία μας ζήτησαν οι Γάλλοι, τους στείλαμε πίσω τα δακτυλικά αποτυπώματα με πλήρη ταυτοποίηση. Σύμφωνα με όλους τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν γίνει οι ταυτοποιήσεις αυτές και ανταποκριθήκαμε σε χρόνο τέτοιο που ίσως καμία άλλη χώρα δεν ανταποκρίθηκε στις γαλλικές Αρχές. Οι Γάλλοι παντού λένε τα καλύτερα λόγια, την προηγούμενη βδομάδα που ήμουν στην σύσκεψη των ομολόγων μου για θέματα ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καμία χώρα δεν έκανε το παραμικρό παράπονο, ίσα-ίσα, πολλές φορές, ειδικά η γαλλική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίηση της και μας την εκφράζει κάθε μέρα γιατί έχουμε άριστη συνεργασία. Από εκεί και πέρα δεν θα μπω σε λεπτομέρειες».

Δημοσιογράφος: «Σε ό,τι αφορά τον Αμπαούντ, είχατε δηλώσει την Παρασκευή και εγκαλούσατε τους Γάλλους για τις δηλώσεις, που έκαναν για την παρουσία του Αμπαούντ στην Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα, τα οποία εμφανίζουν τον Αμπαούντ να έχει ταξιδέψει από το Μπάρι της Ιταλίας στην Πάτρα(..) Υπάρχουν δηλώσεις σας, οι οποίες είναι αναντίστοιχες. Τη μία είχαμε ένα άτομο (σσ τζιχαντιστες), μετά είχαμε δύο και στη συνέχεια, στοιχεία τα οποία ταυτοποιούνται από τις ελληνικές έρευνες, προσδιορίζονται από τις έρευνες των ξένων αρχών και βρισκόμαστε να επιβεβαιώνουμε δημοσιεύματα των ξένων. Τι ακριβώς ισχύει;»

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Σας είπα προηγούμενα, αλλά μάλλον δεν έχει γίνει κατανοητό, ότι δεν μπαίνω ποτέ σε λεπτομέρειες, που αφορούν έρευνες σε εξέλιξη. Δεν θα επιβεβαιώσω και δεν θα διαψεύσω οτιδήποτε, που αφορά έρευνα σε εξέλιξη. Τα αποτελέσματα των ερευνών θα ανακοινώνουν οι γαλλικές Αρχές, με τις οποίες είμαστε σε στενή συνεργασία».

_____

*PS Επειδή μας έχει συνηθίσει σε αμετροεπείς συμπεριφορές.. και ανυπόλογες μεταξύ λόγων και έργων.. με περιθώριο διημέρου- τόσο χρειάζεται για τη μεταστροφή- μπορεί να γίνουμε αποδέκτες δηλώσεων με αντιφατικές θέσεις από τις σημερινές (24/11)..

“καιρός γαρ εγγύς”..