Ν.Τόσκας: “Διαλύεται η ΔΕΛΤΑ”- Αναλυτικά οι δηλώσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

Την οριστική κατάργηση της ΔΕΛΤΑ, από σήμερα, προανήγγειλε-μεταξύ άλλων θεμάτων- ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εα Υ/Γ Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη τύπου που πραχώρησε προς τους διαπιστευμένους συντάκτες.

ΔΙΑΣ_ΑΔ_ ΕΛΑΣ“Αρχίζοντας αυτήν την αναδιοργάνωση που σας είπα πριν και που νομίζω καταλάβατε που το πάμε, αποφασίσαμε να αναδιοργανωθούν οι Ομάδες Δέλτα, η Δύναμη Δέλτα, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα, να επιτύχουμε καλύτερο δημοκρατικό έλεγχο, να έχουμε καλύτερη αστυνόμευση, καλύτερη ευελιξία και φυσικά οι όποιες αλλαγές κάνουμε και τώρα και στο μέλλον είναι αλλαγές με ευελιξία. Δηλαδή, βλέπουμε εάν κάτι δεν πάει καλά το διορθώνουμε και προχωράμε. Μακριά από μας τα στερεότυπα, μακριά από μας δομές και κανόνες που γράφτηκαν κάποτε, πριν χίλια χρόνια και τηρούνται ακόμη. Επομένως, σε ότι αφορά την αναδιάταξη την αναδιοργάνωση της Δύναμης ΔΕΛΤΑ, ένα μέρος της δύναμης αυτής θα ενισχύσει τις ΟΠΚΕ, τις ομάδες αυτές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη δυναμική για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, ένα μέρος θα ενισχύσει την κοινή αστυνόμευση που ξέρετε και ένα μέρος θα ενισχύσει την Υπηρεσία Αποκατάστασης Τάξης, προκειμένου να μπορέσει με πιο ευέλικτο τρόπο να αντιμετωπίσει τις διάφορες καταστάσεις” ανέφερε στην εισήγησή του ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ, εα ΥΓ Νίκος Τόσκας.

Στη συνέχεια ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφορικά με την εξαγγελία του για την κατάργηση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Δημοσιογράφος: .. σε ό,τι αφορά το κομμάτι της ΔΕΛΤΑ, ουσιαστικά αυτό το οποίο προαναγγείλατε είναι η κατάργηση, η διάσπαση, το τέλος της ΔΕΛΤΑ, και τα στελέχη αυτά της Ομάδας θα διατεθούν σε άλλες υπηρεσίες και σε άλλες μορφές αστυνόμευσης αν το αντιλαμβάνομαι σωστά.

Υπουργός: Από κει και πέρα σε ό,τι αφορά τη Δύναμη ΔΕΛΤΑ, η Δύναμη ΔΕΛΤΑ παύει να υπάρχει από τη στιγμή που βγει διαταγή. Το προσωπικό της δύναμης ΔΕΛΤΑ με το δυναμικό που έχει, υπάρχουν στην δύναμη ΔΕΛΤΑ άνθρωποι με εξαιρετικές ικανότητες, άνθρωποι που ξέρουν τι ζητά η αστυνομία και μπορούν να προσφέρουν σε πάρα πολλούς τομείς. Λοιπόν αυτό το δυναμικό εμείς δεν θα το αφήσουμε να πάει χαμένο. Δεν θα το αφήσουμε είτε να υποαπασχολείται, είτε να μη δίνει τις δυνατότητες που πρέπει εκεί που πρέπει και αν καταλάβατε τι είπα πριν, μίλησα για προτεραιότητες. Και προτεραιότητες είναι πρώτα η αστυνόμευση, πρώτα η αντιμετώπιση ορισμένων αποστολών όπως τις έχω θέσει και τις έχουμε συζητήσει με τον κύριο Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και μετά όλα τα άλλα. Επομένως πρώτα αστυνόμευση, πρώτα εξυπηρέτηση του πολίτη και μετά όλα τα υπόλοιπα.
Δημοσιογράφος: Η κατάργηση της συγκεκριμένης ομάδας (ΔΕΛΤΑ) απ’ ότι γνωρίζουμε οι περισσότεροι τη ζητούσαν και ομάδες πολιτών αλλά και κοινωνικοί φορείς τουλάχιστον όσοι ανήκουμε στο ρεπορτάζ στο πεζοδρόμιο είχαμε δει πως δρούσε η συγκεκριμένη ομάδα και τι ακριβώς έκανε. Νομίζω αρκετοί από όσους ανήκουμε στο πεζοδρόμιο του ρεπορτάζ έχουμε υποστεί στο πετσί μας τι σημαίνει ομάδα ΔΕΛΤΑ. Υπάρχουν έρευνες και είχαμε και τις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις σε βάρος αστυνομικών της Δέλτα, αυτές τι θα γίνουν; Θα προχωρήσουν τώρα με τη κατάργηση της συγκεκριμένης Ομάδας ή θα συνεχιστούν;

Υπουργός: Νομίζω είναι προφανές. Δεν σημαίνει ότι επειδή καταργείται μια μονάδα, κατάγεται μία Ομάδα ότι σταματάει και η όποια έρευνα για παραβατική συμπεριφορά. Προχωράει έρευνα, γιατί μάλλον αναφέρεστε σε συγκεκριμένα γεγονότα που είχαν γίνει προεκλογικά, στα Εξάρχεια. Δεν μασάω τα λόγια μου, μη φοβάστε θα τα πω εγώ. Ίσως δεν τα μασάω κι εκεί που πρέπει.

Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ, εφόσον μιλάμε για διάσπαση της προηγούμενης Ομάδας ΔΕΛΤΑ και τον χωρισμό της σε άλλες υπηρεσίες. Για παράδειγμα στην ΟΠΚΕ θα μεταφερθεί ως εποχούμενη ΟΠΚΕ με μοτοσικλέτα, με τον εξοπλισμό της, όπως ήταν με τα μηχανάκια όπως ήτανε; Στα ΥΑΤ θα μεταφερθεί επίσης, ως δύναμη ΥΑΤ εποχούμενη; Και στις υπόλοιπες, φαντάζομαι και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις όταν μιλάμε για αστυνόμευση, στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις θα μεταφερθούν πάλι ως δύναμη αστυνομικών των κατά τόπους Τμημάτων;

Υπουργός: Ξέρετε τον 17ο αιώνα, τον 18ο αιώνα ήταν ένα κίνημα οι Λουδίτες, τους έφταιγαν οι μηχανές και κατέστρεφαν τις μηχανές, επειδή δε βρίσκανε δουλειά γιατί δημιουργήθηκε η βιομηχανία, η πρώτη υφαντουργία με μηχανές και πηγαίνανε και κατέστρεφαν τις μηχανές. Δεν μας φταίνε ούτε οι μηχανές, ούτε οι άνθρωποι έτσι; Πιθανόν να μας φταίνε κάποιες κατευθύνσεις, κάποιες πολιτικές , άλλα δε θα αρχίσουμε να σπάμε τα μηχανάκια προφανώς. Επομένως, χρειαζόμαστε και τα μηχανάκια και τους ανθρώπους αυτούς και θα πρέπει να τους βάλουμε να κάνουν αυτά που σας είπα. Όμως, να προχωρήσω εγώ παραπέρα. Δεν θα έχει δυνατότητα συλλήψεων η αστυνομία; Δεν θα έχει δυνατότητα αστυνόμευσης η αστυνομία; Και τα δύο θα τα έχει και γι’ αυτό διατηρούμε και ένα τμήμα αυτών των μονάδων. Επομένως θα έχουν το υλικό τους, δεν θα είναι ξεχωριστά, δεν θα είναι ΔΕΛΤΑ- Νο 2. Θα υπάγονται εκεί που πάνε, θα είναι ΟΠΚΕ τέρμα, αλλά το μηχανάκι μπορεί να το έχουν, όπως οι άλλοι έχουν μοτοσικλέτα. Δεν μας φταίει το μηχανάκι, ούτε οι άνθρωποι.

Ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη εα Υ/Γ Νίκου Τόσκα.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport