Ν.Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξουν τα νησιά από τους μετανάστες – Δυνητική απειλή για την εθνική ασφάλεια

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν παρέλειψε να επισημάνει και τον πλημμελή ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων.

Τον κίνδυνο «να βουλιάξουν τα νησιά», όπως χαρακτηριστικώς τόνισε, εξαιτίας των πολύ αυξημένων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου των τελευταίων μηνών, αλλά και την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος μείζονος προβλήματος «όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», επισήμανε με δήλωσή του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, προσερχόμενος στην τελετή των εγκαινίων της 27ης Εκθέσεως “KAVALAEXPO” στο Εκθεσιακό – Συνεδριακό Κέντρο Νέας Καρβάλης «Απόστολος Μαρδύρης».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει και τον πλημμελή ρόλο των Ευρωπαίων εταίρων που δεν είναι ο ενδεδειγμένος, καθώς και τον συντονιστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά και τον επικουρικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες «όταν τα πράγματα δυσκολεύουν τότε καλούνται και βάζουν πλάτη», όπως σημείωσε με νόημα.

«Αν δεν αποσυμφορηθούν τα νησιά τώρα, κινδυνεύουν κυριολεκτικά να βουλιάξουν και να γίνουν πολύ χειρότερα. Εκεί παρίσταται η ανάγκη να υπάρξει μεταφορά κάποιων προσφύγων προς την ενδοχώρα. Αντιμετωπίζουμε το προσφυγικό πρόβλημα, όχι μόνο ως μία ανθρωπιστική δραματική κατάσταση, αλλά και ως μία δυνητική απειλή της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται» επισήμανε ο ΥΕΘΑ για να προσθέσει:
«Το προσφυγικό είναι ένα μεγάλο, σύνθετο, πρόβλημα, που αποκτά διαστάσεις εθνικής κρίσης και επομένως θέλει ειδική και εξαιρετική διαχείριση. Κάθε μέρα κάνουμε συσκέψεις με τον αρμόδιο να το διαχειριστεί, τον κ. Χρυσοχοΐδη. Ο σχεδιασμός που κάνουμε αυτή τη στιγμή, με το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχει να κάνει με το να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους εταίρους μας για να αναλάβουν και αυτοί το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί. Μέχρι στιγμής δεν το έχουν κάνει. Αφήνουν την Ελλάδα να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μπορεί να σηκώσει. Και βέβαια εμείς να προσπαθήσουμε να συνεννοηθούμε για να δώσουμε κάποιες λύσεις».

Αναφορικώς με το θέμα των χώρων για να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες από τα νησιά ό ΥΕΘΑ τόνισε τα εξής: «Όσον αφορά τους χώρους εγκατάστασης, οι οποίοι όμως δεν περνάνε μόνο από εμάς, αυτή τη στιγμή αναζητούνται διάφορα κτίρια ανά την επικράτεια, όχι μόνο στρατόπεδα. Ακόμη και κτίρια εγκαταλελειμμένα, βιομηχανικής χρήσης, που διαθέτουν κατάλληλες υποδομές. Είναι και αυτό ακόμη στο σχεδιασμό μας και θα δούμε πώς θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες. Όμως το τιμόνι το έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό οδηγεί όλον το συνολικό σχεδιασμό, εμείς συμμετέχουμε. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να βάλουν «πλάτη». Νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί και στην πράξη το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού».

__________________

* Ρεπορταζ Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης