Ν.Α.Σ.Κ.Α Λέσβου: “Η Κυβέρνηση μετέφερε στη Λέσβο διμοιρίες επιλέγοντας τη μετωπική σύγκρουση με την τοπική κοινωνία”

Ανακοίνωση από τη “Νέα Ανεξάρτητη Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Λέσβου” (Ν.Α.Σ.Κ.Α)

“Το Σωματείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα πρωτοφανή γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο νησί της Λέσβου.

Δυστυχώς η Πολιτική και η Φυσική μας ηγεσία έδειξαν για ακόμη μια φορά και με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι αδυνατούν να αντιληφθούν την διαμορφωθείσα – λόγω μεταναστευτικού – κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Αγνόησαν παντελώς τον εργαζόμενο αστυνομικό και τους νησιώτες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιφορτιστεί το βαρύ φορτίο του μεταναστευτικού.

Η Κυβέρνηση αποφάσισε να μεταφέρει στη Λέσβο διμοιρίες από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επιλέγοντας τη μετωπική σύγκρουση με την τοπική κοινωνία. Αποφάσισε να δημιουργήσει σκηνικό πολέμου με απρόβλεπτες και άκρως επικίνδυνες (όπως αποδείχθηκε) καταστάσεις. Με μια σειρά αποτυχημένων επιλογών και ερασιτεχνισμών έθεσε σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα εκατοντάδων συναδέλφων μας και συμπολιτών μας. Η έλλειψη συντονισμού, ο οποίος είναι αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα και θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα σε μια επιχείρηση τέτοιας κλίμακας, σε συνδυασμό με την οργή των συμπολιτών μας, δημιούργησαν την εμπόλεμη κατάσταση που βιώσαμε όλοι μας, με εικόνες που δεν τιμούν κανέναν και με γεγονότα άκρως επικίνδυνα για τη δημοκρατία της Χώρας μας. Η αποτυχημένη αιφνίδια επιχείρηση στη Λέσβο αποπροσανατόλισε από την πραγματική διάσταση του προβλήματος και είχε ως αποτέλεσμα των τραυματισμό 43 αστυνομικών και δεκάδων συμπολιτών μας.

Η Ένωσή μας δέχθηκε σωρεία καταγγελιών από συναδέλφους μας ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων δεν υπήρξε καμία υποστήριξη από τους αρμόδιους. Παρά την πρωτοφανή ένταση των επεισοδίων, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με απούσα την τοπική φυσική ηγεσία.

Ουδείς έχει το δικαίωμα να θέτει σε κίνδυνο ή να απαξιώνει το θεσμό της Ελληνικής Αστυνομίας και του αστυνομικού προσωπικού της, ούτε στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος και φυσικά όχι για πολιτικά ή κάθε άλλου είδους συμφέροντα ή στο βωμό πολιτικών -κομματικών σκοπιμοτήτων.

Μετά και από αυτό το φιάσκο που έθεσε σε κίνδυνο ζωές συναδέλφων μας και συμπολιτών μας, θα περιμέναμε την παραίτηση των υπευθύνων, ως έστω και όψιμης ένδειξης στοιχειώδους ανάληψης της αδιαμφισβήτητης ευθύνης τους. Δυστυχώς όμως μάλλον άδικα το περιμέναμε…

Η Ένωσή μας αναγκάζεται λοιπόν να ζητήσει την απομάκρυνσή τους από τις θέσεις ευθύνης και την επιβολή της προβλεπόμενης τιμωρίας όλων όσων κατέχοντας θέσεις ευθύνης, με την ανικανότητά τους όχι μόνο απέτυχαν, αλλά δημιούργησαν και μία άκρως επικίνδυνη κατάσταση τόσο για το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ., όσο και για τον λαό της Λέσβου”.