Μόρια Λέσβου: Στα βουνά έχουν καταφύγει λαθρομετανάστες τους καταδιώκει διμοιρία υποστήριξης – Σοβαρά επεισόδια

Σοβαρά επεισόδια στο ΚΥΤ της Μόριας Λέσβου με τους λαθρομετανάστες να έχουν προκαλέσει σοβαρά επεισόδια

(03/02-18.40) Στα επεισόδια που έγιναν το πρωί, έγιναν 13 προσαγωγές και άλλες 27 προσαγωγές το απόγευμα,  χωρίς να έχει διευκρινιστεί πόσες θα μετατραπούν σε συλλήψεις. Ενώ αναγκάστηκαν οι επιχειρησιακές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ να ζητήσουν συνδρομή ελικοπτέρου για να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα των κινητοποιήσεων.

Σε εξέλιξη λαϊκή συνέλευση, με τη συμμετοχή και αυτοδιοικητικών, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη.

(03/02-18.00) Οι λαθρομετανάστες που παρέμεναν εκτός ΚΥΤ, υπό την καθοδήγηση ΜΚΟ, επιχείρησαν να κάνουν πορεία μέσα στο χωριό της Μόριας. Επικράτησε ένταση με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για τις κλοπές στο χωρίο και τις θανατώσεις αιγοπροβάτων ενώ χτυπούσαν καμπάνες που τους καλούσαν να συγκεντρωθούν στην πλατεία του χωριού. Ενώ ομάδα μεταξύ των λαθρομεταναστών, εισέβαλλε στο κτήριο της κοινότητας Μόριας, όπου και παραμένουν. Οι Αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία έχουν δημιουργήσει μερίμετρο για να απωθήσουν τους λαθρομετανάστες, όπως αποτυπώνεται στο βιντεληπτικό υλικό που έχει καταγράψει ο Μάκης Παυλελλης.

Περίπου 2.000 λαθρομετανάστες από το Κέντρο Κράτησης της Μόριας (03/02-10.30), οργανωμένοι σε μπλοκ, επιχείρησαν πορεία προς το κέντρο της χώρας της Μυτιλήνης, με σύνθημα «Azadi- Azadi» (σσ «ελευθερία») σε πορεία διαμαρτυρίας “στον πολύμηνο εγκλωβισμό τους”.

Οι 14διμοιρίες από Αθήνα Θεσσαλονίκη και τις τοπικές δυνάμεις, με ενίσχυση από την ΟΠΚΕ Ιωαννίνων και άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας, αναπτύχθηκαν σε αποκοπή της πορείας προς το κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που είχαν ενημερωθεί. Ωστόσο οι λαθρομετανάστες, έκλεισαν το δρόμο και προκάλεσαν εμπρησμούς σε κάδους ενώ ενεργούσαν ρίψεις αντικειμένων κατά των Αστυνομικών διμοιριών. Με χρήση χημικών οι Αστυνομικοί επιχείρησαν απώθηση και περιορισμό των λαθρομεταναστών στο ΚΥΤ οι οποίοι κατέφυγαν στα βουνά και οι Αστυνομικοί τους καταδίωξαν.

Με ρίψεις αντικειμένων κατά των Αστυνομικών της υποστηρικτικής διμοιρίας που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία στη Μόρια Λέσβου οι λαθρομετανάστες (03/02-10.30)  προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια και άναψαν φωτιές σε κάδους, ενώ απέρριψαν αντικείμενα κατα των Αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησα σε χρήση χημικών γιανα τους περιορίσουν.

Οι λαθρομετανάστες έχουν καταφύγει στο βουνό και από τον περιφερειακό δρόμο κατεβαίνουν στην πόλη

Λαθρομετανάστες κατάφεραν να φτάσουν μέσα από τα χωράφια στο βουνό άναψαν φωτιές κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Περίπου 1500 λαθρομετανάστες περιορίστηκαν από τις διμοιρίες των ΜΑΤ στη χώρα της Μυτιλήνης και την προκυμαία, όπου ενώθηκαν με «αλληλέγγυους» και συνέχισαν πορεία με πανό. Οι ΜΚΟ, αν και οι διαβιούντες στο Καρά Τεπέ δεν έιχαν εμπλοκή στα επεισόδια προχώρησαν σε εκκένωση του καταυλισμού.

Στο Εφετείο της Λέσβου (03/02) ήταν προγραμματισμένη η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό για τους 32αφρικανούς λαθρομετανάστες οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τα επεισόδια στη Μόρια στις 10 Ιουλίου 2017, και πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 26 μήνες φυλάκιση από το Μικτό Ορκωτό Χίου για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος 13Αστυνομικών . Συγκέντρωση συμπαράστασης είχαν καλέσει στα Δικαστήρια της Μυτιλήνης «αλληλέγγυοι» ενώ από νωρίς λαθρομετανάστες κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης. Η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έλαβε αναβολή εκδίκασης για την Τετάρτη (05/02)

Από το βράδυ της Κυριακής (02/02) ενόψει της δίκης, στο νησί- ήδη είχαν αναπτυχθεί δύο διμοιρίες από τη ΔΑΕ Θεσσαλονίκης και 7από τις τοπικές δυνάμεις καθώς και ΟΠΚΕ από Γιάννινα και Διευθύνσεις Αστυνομίας που έχουν στην ευθύνη τους τα Μέτρα Τάξης της Λέσβου- έφτασαν δύο διμοιρίες από Αθήνα καθώς τρεις ακόμα από ΔΑΕΑ αναμένεται να φράσουν στο νησί το βράδυ (03/02).

Απο Καρά Τεπέ μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ έχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω των επεισοδίων

«Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών» ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, με αφορμή τα επεισόδια στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου.
Ο Νότης Μηταράκης, αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση των επεισοδίων στη Μόρια και την ανάγκη επιτάχυνσης συγκεκριμένων διαδικασιών που αφορούν το μεταναστευτικό «Η Ελληνική Αστυνομία αντιμετώπισε, σήμερα, επεισόδια στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. Πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δε δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων. Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δε συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε»