Μόρια, Λέσβου: Φωτιά στον καταυλισμό με τους λαθρομετανάστες- Επιθέσεις δέχονται οι Πυροσβέστες

Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς στο camp της Μόριας με εστίες φωτιάς εντός και περιμετρικά του ΚΥΤ

Διάσπαρτες εστίες πυρκαγιάς (09/09-04.10) εκδηλώθηκαν σε χορτολιβαδική έκταση,  εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου , και σε δασική περιοχή στην Βατούσα. Η φωτιά ξέσπασε πάνω από το ΚΥΤ στον Άγιο Δημήτριο, ενώ προηγήθηκαν επεισόδια εντός της δομής, μεταξύ των λαθρομεταναστών.

Πνέουν ισχυροί άνεμοι και δυσχεραίνουν την κατάσβεση της φωτιάς

Στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, και τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. Με αναφορές του NantiaReport.gr, για τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν να δέχονται επιθέσεις με πέτρες από τους λαθρομετανάστες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, οι διαβιούντες εντός της δομής, έχουν βανδαλίσει ένα τουλάχιστον όχημα της πυροσβεστικής και παρεμποδίζουν τα πληρώματα της πυροσβεστικής να προσεγγίσουν και να επιχειρήσουν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς .

Από πληροφορίες του NantiaReport.gr η φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ Μοριάς προκλήθηκε από Αφγανούς οι οποίοι αντιδρούσαν στην απομόνωση για τον covid και έβαλαν φωτιά στην περιοχή Μαντέλα εντός του ΚΥΤ στο χώρο όπου οροθετήθηκε η απομόνωση. Οι λαθρομετανάστες εξεγέρθηκαν μετά την ενημέρωση κατά την ιχνηλασία των 35 κρουσμάτων κορωνοϊού και αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσής τους ενώ αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό καθώς  αποφασίστηκε να μεταφερθεί σε βοηθητικούς χώρους αποθήκης έξω από το ΚΥΤ.

Οι καμπάνες του χωριού χτυπούν για να ενημερώσουν τους κατοίκους για τον κίνδυνο

Οι διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες αναπτύχθηκαν σε φραγμό στο ύψος του Καρά Τεπέ (09/09-02.30) αποτρέποντας τους λαθρομετανάστες να μπουν στην πόλη. Λόγω της έκτασης της φωτιάς η Δομή έχει εκκενωθεί και οι λαθρομετανάστες έχουν διασκορπιστεί στα βουνά, ενώ κάποιοι κατευθύνονται προς την πόλη.

Ωστόσο νέα εστία φωτιάς ξέσπασε παράλληλα με τις εστίες στο ΚΥΤ Μόριας και σε δασική περιοχή στη Βατούσα, κοντά στη Ξηρολίμνη, στον παλιό δρόμο Βατούσας – Σκαλοχωρίου, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν στο έργο κατάσβεσης της εστίας με όλα τα διαθέσιμα οχήματα της Πυροσβεστικής από την Καλλονή, και από τη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στη Βατούσα, επιχειρούν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς 23 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 8 οχήματα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες ΟΤΑ.