Μόρια Λέσβου: Δεν υπάρχει νεκρό βρέφος- Μια νεκρή γυναίκα απο το Αφγανιστάν – Από βραχυκύκλωμα η φωτιά

Σε βραχυκύκλωμα στα καλώδιο της οροφής του κοντεινερ εξετάζεται να οφείλεται η φωτιά στο ΚΥΤ Μόριας Λέσβου. Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, ενώ νεκρή από τη φωτιά είναι μόνο η γυναίκα από το Αφγανισταν.

Το βρέφος της Αφγανής η οποία ανασύρθηκε νεκρή, από το κοντέινερ εντός του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου  εντοπίσθηκε μεταξύ των διαβιούντων στον καταυλισμό.
Στο κοντέινερ που εκδηλώθηκε η πυρκαγια, διαβιούσε η γυναίκα απο το Αφγανιστάν μαζί με το μωρό της, μία ακόμη γυναίκα με το παιδί της και ένα ζευγάρι με τα έξι παιδιά του.

Καταστροφές σε 7κοντέινερς από την επέκταση της  φωτιάς

Μετά την ανάσυρση της απανθρακωμένης γυναίκας, οργανωμένη ομάδα μεταξύ των διαβιούντων στον καταυλισμό περιέφερε στο χώρο μια κουβέρτα στην οποία υποστήριζαν ότι κάλυπταν το νεκρό σώμα του βρέφους της Αφαγανής.

Προς εξέταση μεταφέρθηκαν δύο κουβέρτες

Κατά την εξέταση των κλινοσκεπασμάτων προέκυψε ότι στην μια υπήρχαν καμένα ρούχα ενώ στη δεύτερη εντοπίσθηκε δείγμα ανθρώπινου ιστού  και έχει ληφθεί δείγμα DNA στο ενδεχόμενο να ανήκει στην Αφγανη κατά την προσπάθεια των παρευρισκομένων να σβήσουν τη φωτιά από το κορμί της .

Κάποιοι τεχνηέντως επιχείρησαν να “παραπλανήσουν” και να δημιουργήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις στους διαβιούντες του ΚΥΤ ενώ η κατάσταση ήταν οριακά εκτός ελέγχου. Για τις επίσημες Αρχές, έχει δηλωθεί ως αγνοούμενη μονο στα στοιχεία γυναίκας από το Αφγανισταν, και αναμένεται ταυτοοιηση με το πτώμα γυναίκα που  έχει μεταφερθεί στο Νοσοκομείο.

Απο το ΚΥΤ Μόριας μεταφέρθηκαν (29/09) στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης 17 λαθρομετανάστες- 9 άντρες, 6 γυναίκες και δύο ανηλικα- με ελαφρά τραύματα. Κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά τέσσερις Αστυνομικοί και ένας Πυροσβέστης ενω προκλήθηκαν φθορές από πέτρες σε περιπολικά της Αστυνομίας και σε τρία οχήματα της Πυροσβεστικής.

Σε βραχυκύκλωμα φαίνεται να οφείλεται η φωτιά και όχι σε δόλια ενέργεια

Η έρευνα του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο από τα έως τώρα ευρήματα, η φωτιά αποδίδεται σε βραχυκύκλωμα  καλκαλωδίου στην οροφή του κοντέινερ. Ενβ δεν προκύπτουν ευρήματα εμπρησμού ουτε για τη φωτιά που ξέσπασε σε χορτολιβαδική έκταση, εξωτερικά του ΚΥΤ Μόριας Λέσβου.

Εντός της ημέρας αναμένεται να μεταφερθούν 250 λαθρομετανάστες από το ΚΥΤ Μόριας σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, σύμφωνα με αποφασηβκατα την τελευταία σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Προανάκριση διενεργεί  το Τμήμα Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τον προσδιορισμό των υπαιτίων στα επεισόδια εντός ΚΥΤ.

Εντος της ημέρας, θα διεξαχθεί έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναπνεύσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις διαδικασίες ασύλου.