ΜΟΕ Πατρών: Στα οχτώ χρόνια μειώθηκε η ποινή για τη δολοφονία του Γιώργου Σαρακίνη

Hπιότερη ποινή επιβλήθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου

Στα οχτώ χρόνια και 10μήνες, η καταδίκη σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών της έφεσης του καθ’ ομολογίαν δράστη στην ανθρωποκτονία του Γιώργου Σαρακίνη, το 2017 στη Ζάκυνθο. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση ο καθ’ ομολογίαν δράστης μαζί με το φίλο και κουμπάρο του, ιδιοκτήτη του πρατηρίου σε κεντρικό δρόμο του νησιού, που έγινε σκηνή εγκλήματος.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος αντιμετωπίζει την κατηγορία της απλής συνέργειας στην ανθρωποκτονία από πρόθεση, της παράνομης οπλοκατοχής και παραποίησης όπλου κατά την απολογία του υποστήριξε ότι αν γνώριζε τι θα έκανε ο πρώτος κατηγορούμενος θα τον σταματούσε.

Πρωτόδικα ο καθ΄ ομολογίαν δράστης της δολοφονίας είχε κριθεί ομόφωνα  με συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών, καθώς το Δικαστήριο έκρινε ότι η ανθρωποκτονία είχε τελεστεί σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής του κατηγορουμένου που προκλήθηκε από επανειλημμένες απειλές που δεχθεί από θύμα σε βάρος του καθώς στο παρελθόν η σύζυγός του διατηρούσε ερωτική σχέση με τον αδελφό του θύματος.

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου, δικηγόρος Ζακύνθου, Στέφανος Παπαδάτος, επεσήμανε στην εφημερίδα “ΗΜΕΡΑ”, «Πρωτοδίκως είχε κριθεί ομόφωνα ότι η επίδικη ανθρωποκτονία είχε τελεστεί σε κατάσταση βρασμού ψυχικής ορμής του κατηγορουμένου που προκλήθηκε από επανειλημμένες απειλές και λοιπές παράνομες πράξεις που είχε τελέσει ο θανών σε βάρος του κατηγορουμένου και του είχε επιβληθεί συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών. Όπως και πρωτοδίκως παρέστην ως συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου και μετά από μια υποδειγματική ακροαματική διαδικασία, το Μικρό Ορκωτό Εφετείο, ομόφωνα, με μια άρτια από νομική και ουσιαστική άποψη απόφαση, αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου και του επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και δέκα μηνών. Η εν λόγω απόφαση πιστεύω ότι θα αποτελέσει πιλότο για την νομολογιακή θεμελίωση της αναγνώρισης της εν λόγω ελαφρυντικής περίστασης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τάσει ο νέος ποινικός κώδικας που ισχύει από 1-7-2019. Ακόμη η ως άνω απόφαση θεωρώ ότι αποδίδει τα δέοντα και έρχεται ως φυσική συνέχεια της εξαιρετικής πρωτοβάθμιας απόφασης, εφαρμόζοντας με υποδειγματικό τρόπο τις νεότερες διατάξεις που θεσπίστηκαν στο μεσοδιάστημα».

___________________________________________________

* Με πληροφορίες από το imerazante.gr