ΜΟΔ: Εν αναμονή της απόφασης για τους δολοφόνους του Μανώλη Καντάρη|ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ*

Στις 18 Ιανουαρίου  εκδίδεται η ετυμηγορία του ΜΟΕΔ για την εν ψυχρώ δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, στο κέντρο της Αθήνας , στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου, τον Μάιο του 2011, λίγο πριν μεταφέρει τη σύζυγό του στο μαιευτήριο να γεννήσει.

image

Την ενοχή και των δύο Αφγανών κατηγορουμένων εισηγήθηκε (11/01) στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθήνας ο Εισαγγελέας της Έδρας, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της ληστείας, επισημαίνοντας στην αγόρευση του τις αντιφατικές εκδοχές που έχουν δώσει για το τραγικό περιστατικό  οι δύο κατηγορούμενοι οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες και  τα ρίχνουν στον τρίτο ασύλληπτο εμπλεκόμενο.

Του αφαίρεσαν τη ζωή για να  του κλέψουν μια …βιντεοκάμερα .Την είχε επάνω του για να βιντεοσκοπήσει τη γέννα του παιδιού του  που γεννήθηκε δύο ώρες μετά τη δολοφονία του .

«Δεν τον είχα φιλήσει πριν φύγει από το σπίτι ….» είπε κλαίγοντας στο δικαστήριο η χήρα του Μανώλη Καντάρη, στην κατάθεσή της. Με τη φωνή να σπάει από τη συγκίνηση και προσπαθώντας να διατηρήσει την ψυχραιμία της, η Σιμονα Βιρτζίλι περιέγραψε τα όσα διαδραματίστηκαν το μοιραίο ξημέρωμα. Όπως ανέφερε ο άνδρας της είχε επιστρέψει εσπευσμένα το βράδυ από ταξίδι του στην Ιταλία καθώς επρόκειτο η ίδια να υποβληθεί σε προγραμματισμένο πρόωρο τοκετό.

«Γύρω στις 4:30 με πέντε παρά βγήκε από το σπίτι για να πάει να φέρει το αυτοκίνητο από το πάρκινγκ για να πάμε στο μαιευτήριο. Αργούσε.Ανησύχησα άρχισα να τον παίρνω τηλέφωνο.Δεν απαντούσε. Επέμενα.Βγήκα στο μπαλκόνι. Είδα ένα περιπολικό. Γύρω στις 5:30 είδα τρόλεϊ να το σταματάνε και να κατεβάζουν κόσμο. Είπα της μαμά μου να κατέβουμε κάτω. Δε μπορούσα να περπατήσω γρήγορα. Φαινόταν φάρος περιπολικού σε απόσταση, γλίστρησα στο δρόμο και έπεσα .Είδα κορδέλα και αστυνομικούς. Θυμάμαι οτι προσπάθησα να πλησιάσω. Κατάφερα και πέρασα, είδα το πόδι Μανώλη με το τζιν και το παπούτσι του μέσα στα αίματα. Προσπάθησα να περάσω. Υπήρχε μια λίμνη αίματος. Ήταν λερωμένα τα ρούχα του. Υπήρχε πολύ αίμα, είχε ανοικτά τα μάτια του και στόμα του. Προσπάθησα να περάσω την κορδέλα διότι δεν τον είχα φιλήσει όταν έφυγε από σπίτι αλλά δε μου το επέτρεψαν. Μπήκα στο ασθενοφόρο εκεί αποφάσισα ότι η κόρη του θα πάρει το όνομα του και ότι έπρεπε να ειδοποιήσω του συγγενείς.
Πήρα εξιτήριο την Παρασκευή από το μαιευτήριο και το Σάββατο πήγα στη κηδεία του».

«Έδωσα στο παιδί μου το όνομα του», ανέφερε η γυναίκα που συγκίνησε το ακροατήριο με την κατάθεση και την αξιοπρεπή της στάση.

Η μητέρα της συζύγου του Μανώλη Καντάρη μίλησε για τις δυσκολίες που πέρασαν μετά τη δολοφονία και για το πως αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι που ζούσαν στο κέντρο της Αθήνας.
«Στέρησαν τον πατέρα από την κόρη του η οποία γεννήθηκε δυο ώρες μετά…» είπε η πεθερά του θύματος, που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τους λυγμούς της με τον πρόεδρος του δικαστηρίου να πρότεινε εάν επιθυμούσε να διακόψουν την κατάθεση της.

Μάρτυρας : «Δε θέλω να διακόψω, θέλω να υπερασπιστώ τη ψυχή του Μανώλη και των παιδιών του!».
Οι δύο Αφγανοί κατηγορούμενοι  αρνήθηκαν τις κατηγορίες και υποστήριξαν πως τη δολοφονία τη διέπραξε ο τρίτος δράστης-  Πακιστανός υπήκοος, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης.
Το ΜΟΕ διέκοψε για την απόφαση η οποία θα εκφωνηθεί στις 18 Ιανουαρίου .


*Κατερίνα Κατή

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport