ΜΚΟ με εμπλοκή σε δίκτυο κατασκοπείας “απειλεί” στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού για την αποκάλυψη του ρόλου της

ΜΚΟ η οποία έχει παραπεμφθεί με κακουργηματικές διώξεις καθώς παρείχαν συνδρομή σε δουλεμπορικά δίκτυα και διευκόλυναν λαθρομεταναστες να καταπλεύσουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου .. επιτίθεται στα στελέχη της ΕΛΑΣ και του Λιμενικού

Σε πρόσφατη επιχείρηση η ΕΛΑΣ «έδεσε» στελέχη ΜΚΟ, τα οποία βρέθηκαν κατηγορούμενα για κακουργήματα, μεταξύ των οποίων και κατασκοπεία. Αυτή η εξέλιξη “ενόχλησε” τους διαχειριστές της ΜΚΟ οι οποίοι εξαπολύουν απειλές κατά των Λιμενικών και την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς θεωρούν ότι δεν “διευκόλυνε” τους λαθρομετανάστες κατά την παράνομη άφιξή τους στα ελληνικά νησιά.

Η «Συνύπαρξη», οπως αναφέρεται η ΜΚΟ, σε ανακοίνωσή της με τίτλο «Ποινικοποιείται η αλληλεγγύη» αναφέρεται στην επίμαχη δικογραφίας η οποία συντάχθηκε κατά τεσσάρων μελών ΜΚΟ και έξι, ακόμη, αλλοδαπών για διευκόλυνση παράνομης εισόδου λαθρομεταναστών στην ελληνική επικράτεια, κατασκοπεία και παρεμπόδιση του έργου των αστυνομικών Αρχών.

Η ΜΚΟ επικαλείται «πραξη ανθρωπισμού» ως προς τη δράση των μελών της, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ελλάδα γιατί ως πολιτική επέλεξε να φυλάσσει τα σύνορά της, καθώς όπως  αναφέρει, «Μέχρι το 2019 δεν είχε παρατηρηθεί τέτοια συμπεριφορά των παρανόμων μεταναστών».

Στο ίδιο κείμενο με αναφορά προς τα στελέχη του Λιμενικού, το «εκτελούσαν διαταγές» δεν (τους) είναι “απάντηση ” για την επιχειρησιακή ανταπόκριση επαναπροωθησεων.

Στο ίδιο μήκος και η Aegean Boat Report σε δημοσιεύσεις της και ανακοινώσεις που υπογράφει αναφέρει, «Η Αστυνομία στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει εξαπολύσει διώξεις εμπορίας ανθρώπων κατά ΜΚΟ που βοηθούν τους αιτούντες άσυλο να αποφύγουν επαναπροώθηση στην Τουρκία. Η πρακτική αυτή εξετάζεται ως μέρος μιας προσπάθειας ορισμένων Ευρωπαϊκών χωρών να ποινικοποιήσουν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς το Λιμενικό Σώμα ενέργειες επαναπροωθήσεις.»