Μίνα Αρναούτη: Η γνωριμία με τον Παντελίδη, το προηγούμενο βράδυ, το ξημέρωμα της 18ης Φεβρουαρίου και η αναγγελία του θανάτου του

Συνέντευξη για οσα προηγήθηκαν του θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος, το θανάσιμα τραυματισμό του Παντελή Παντελίδη και οσα ακολούθησαν για την ιδια, παραχώρησε η Μίνα Αρναούτη*.

Πάμε να ξετυλίξουμε μαζί αυτή την ιστορία με αφετηρία εκείνη τη νύχτα και αφού ξεκαθαρίσουμε πως δεν σε πλήρωσα για να μιλήσεις. Γιατί ακούστηκε ότι σου έταξαν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρώτη συνέντευξή σου.
«Ξεκάθαρα όχι από κάποιον παρουσιαστή δεν μου έγινε τέτοια πρόταση, όμως από μεσάζοντες, ναι, αρκετές. Δεν ήθελα να βγω και να μιλήσω, γιατί ήθελα αυτή την ιστορία να την αφήσω πίσω. Η 18η Φεβρουαρίου για κάποιους έχει ταυτιστεί με τον θάνατο του Παντελίδη, για μένα όμως σημαίνει ότι κατάφερα να ζήσω.»

Πώς μπαίνει ο Παντελής Παντελίδης στη ζωή σου;
«Τον Παντελή τον ξέρω πριν από τη Φρόσω. Γνώρισα τον Παντελή από κοινό μας φίλο που ήτανε μαζί στο ναυτικό, με τον οποίο έχω πολύ καλές σχέσεις μέχρι σήμερα. Μετά γνώρισα και τον αδελφό του Παντελή από μια κοπέλα.»

Ήταν από τους ανθρώπους που του έλεγες τα μυστικά σου;
«Δεν ήτανε κολλητός μου να τον βλέπω όλη μέρα και όλη νύχτα αλλά ήτανε φίλος. Μιλούσαμε πολλές φορές για τα γκομενικά μας.»

Ένιωθες περήφανη για τον φίλο σου;
«Στον Παντελή μου άρεσε ο ζήλος που είχε για αυτό που έκανε. Περισσότερο δεν τον θαύμαζα για τα ίδια τα τραγούδια του όσο θαύμαζα την αγάπη που είχε σε αυτό που έκανε.»

Αρναουτη

Εκείνη τη νύχτα στη λέσχη σού είχε εκφράσει την αγωνία του για την πρεμιέρα με τη Δέσποινα Βανδή;
«Eκείνο το βράδυ τον ρώταγα τι έγινε Παντελή μου, τι τραγούδια ετοιμάζεις; Τι ρούχα θα βάλεις στην πρεμιέρα; Το πιο συγκλονιστικό απ’ όλα είναι ότι μου έδειχνε τα ρούχα που θα βάλει στην πρεμιέρα. Και όταν ξύπνησα στην εντατική και δεν μου είχανε πει ότι ο Παντελής δεν ζει, ρώτησα: «Ο Παντελής πήγε στην πρεμιέρα;» Και μου λένε όχι, δεν πήγε. Γιατί δεν πήγε ρωτούσα; Γιατί χτύπησε το πόδι του. Και εντάξει αφού χτύπησε το πόδι του γιατί δεν ήρθε να με δει εμένα; Θα έρθει. Και μετά περνάγανε οι μέρες. Γιατί δεν έρχεται; Μα είναι λίγο σοβαρά. Το έμαθα αυτό μετά από δύο μήνες.»

Πέρασαν δύο μήνες για να μάθεις την αλήθεια…
«Ναι, έπρεπε να διασφαλίσω τη δική μου υγεία.»

Επιστρέφω σε εκείνη τη νύχτα, τι ήθελες, παιδί μου, εσύ σε χαρτοπαιχτική λέσχη;
«Εγώ ξεκίνησα να πιω έναν καφέ με τη φίλη μου τη Φρόσω, το ένα έφερε το άλλο. Ήρθε ο Παντελής, μας βρήκε και μας πρότεινε αν θα θέλαμε να πάμε σε ένα σπίτι όπου παίζανε πόκερ! Eίχα ξυπνήσει αργά, δεν νύσταζα και λέω πάμε. Μάλιστα, ο Παντελής μου έλεγε εκεί είναι φίλος μου ένα πολύ καλό παιδί, θέλω να σου τον γνωρίσω, ήθελε να μου κάνει προξενιό! (γέλια)»

Ήταν όντως στενοχωρημένος εκείνο το βράδυ με τον αρνητικό απόηχο του τραγουδιού του για την Κύπρο;
«Ναι, ήτανε πολύ στεναχωρημένος και το κατάλαβα όταν πήγα να του κάνω μια πλάκα, λίγο black χιούμορ με κάτι που είχα βρει στο Facebook για ένα τραγούδι περί Τσιχαντιστών. Θυμάμαι μούδιασε, δεν του άρεσε. Ενώ αυτός δεν έκανε κάτι με κακή πρόθεση, φοβήθηκε ότι θα μπορούσε να του κοστίσει στην καριέρα. Πάντως γενικότερα ήτανε κεφάτος, εκείνο το βράδυ έλεγε ανέκδοτα λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι.»

Επιστρέφοντας από τη λέσχη πηγαίνατε όντως στη «Fantasia»;
«Από τη λέσχη εγώ θα πήγαινα σπίτι. Δεν ξέρω τι θα κάνανε οι υπόλοιποι.»

Αρναουτη

To γεγονός ότι είσαι λίγο σχιζοφρενική με τη ζώνη έχει να κάνει με το ατύχημα ή ήσουν έτσι και πριν από το ατύχημα;
«Όχι, συνέβαινε και πριν από το ατύχημα γιατί παλαιότερα είχα άλλο ένα ατύχημα στα 17, το οποίο με είχε κάνει πια να έχω τον φόβο μέσα μου και φορούσα πάντα ζώνες και φοβόμουν όταν έμπαινα σε μεθυσμένους οδηγούς. Όταν έγινε να καταλάβεις το ατύχημα, όλοι απορούσαν πως το έπαθα εγώ αυτό που πρόσεχα.»

Δύο μήνες στην εντατική. Θυμάσαι κάτι από εκείνη την περίοδο;
«Ήμουνα δύο μήνες στην εντατική, στη ΜΕΘ αρχικά και μετά στη ΜΑΘ. Έβλεπα όνειρα με δράκους, ότι με κυνηγάνε, έβλεπα τροχαία και θανάτους. Ήταν ένας εφιάλτης. Σιγά σιγά αρχίζω να θυμάμαι!»

Πότε καταλαβαίνεις, λοιπόν, πόσο σοβαρά είσαι;
«Όταν βγήκα από τη ΜΕΘ και πήγα στη ΜΑΘ.»

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που είδες τότε όταν άνοιξες τα μάτια σου;
«Η μάνα μου. Θυμάμαι με ρώτησαν οι γιατροί: «Ποια είναι αυτή;» και της είπα: «Μαμά, τι κάνεις εσύ εδώ;»»

Από εκείνη έχεις πάρει την αξιοπρέπεια νομίζω, γιατί με αξιοπρέπεια αντιμετώπισε όλη την κατάσταση.
«Ναι, την αντιμετώπισε με αξιοπρέπεια γιατί θα μπορούσε να βγαίνει στα κανάλια και να λέει πήγαν να σκοτώσουν το παιδί μου. Και επειδή εμείς δεν θέλαμε να μιλήσουμε, κάποιοι πάτησαν πάνω σε αυτό και μαγείρεψαν κάποια πράγματα. Αλλά εγώ δεν θα το άφηνα ποτέ να γίνει κακομοιριά.»

Πότε καταλαβαίνεις τι έχει συμβεί;
«Εγώ κατάλαβα τη σοβαρότητα των πραγμάτων όταν έμαθα ότι ο Παντελής πέθανε. Μου το είπαν όταν ήμουν στη ΜΑΦ. Τότε κατάλαβα πόσο σοβαρά είναι. Όταν ξύπνησα, νόμιζα ότι τραυματιστήκαμε και θα μας βάλουν σε έναν θάλαμο όλους μαζί για να γελάμε. Δεν καταλάβαινα ότι όλο αυτό θέλει τόσο μεγάλη αποκατάσταση Εμένα δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι μπορεί να πέθανε κάποιος από τους άλλους δύο.»

Φαντάζομαι στο είπαν σιγά σιγά…
«Ναι, όταν ξύπνησα σιγά σιγά άρχισαν να με προετοιμάζουν. Μου έλεγαν στην αρχή τη βγάζει, δεν τη βγάζει, μέχρι να φτάσουν να μου πουν ότι πέθανε και κάποιοι στρέφονται εναντίον σου. »

Στο είπανε αυτό μέσα στην εντατική;
«Όχι, στη ΜΑΦ. Εγώ καθόμουν μέσα στην ΜΑΦ 15 μέρες μέσα σε ένα δωμάτιο μόνη μου με βιβλία και δεν μπορούσαν να μου φέρουν ούτε τηλεόραση…»

Δεν σου έφεραν τηλεόραση επειδή όλη η Ελλάδα ασχολούνταν με αυτή την υπόθεση;
«Να φανταστείς ότι μου φέρνανε περιοδικά για να περνάει η ώρα μου και σκίζανε τις σελίδες που λέγανε για τον Παντελίδη ή καθόντουσαν και διαβάζανε τα περιοδικά για να δουν ότι δεν γράφει τίποτα για να πάρουν το περιοδικό. »

Πόσο καιρό μετά δίνεις κατάθεση;
«Κατάθεση έδωσα εφόσον μου το επιτρέψανε οι γιατροί. Γιατί είναι πρώτα οι γιατροί και μετά η αστυνομία. Δεν μπορεί να έρθει η αστυνομία αν δεν το επιτρέψουν οι γιατροί. »

Και ξαφνικά από θύμα γίνεσαι κατηγορούμενη ή όχι;
«Ακριβώς έτσι.»

MG_7626_cover

Δηλαδή υπάρχει κατάθεση που σε κατηγορεί για κάτι;
«Υπάρχει κατάθεση από τη μητέρα του Παντελή, η οποία λέει στην κατάθεσή της ότι είναι πεπεισμένη ότι οδηγός ήταν η Φρόσω Κυριακού και θα το αποδείξει εντός 20 ημερών. Άρα εμένα με βγάζει ψευδομάρτυρα στην κατάθεση εφόσον κατέθεσα. »

Αντιλαμβάνεσαι το πένθος της αλλά και την αγωνία της να ψάξει την αλήθεια…
«Αντιλαμβάνομαι το πένθος, αλλά με πλήγωσε πάρα πολύ που εκείνοι δημοσίευαν ένα σημείωμα από άγνωστο που βρέθηκε και καλά στο σημείο του ατυχήματος από τον αδελφό του Παντελή και έλεγε: «Γιατί, Μίνα, δεν μιλάς; Σε εκβιάζει η Φρόσω για τα νταραβέρια σου; Πείτε τι έγινε στο πάρκινγκ του αεροδρομίου». Και αυτό το σημείωμα άφηνε αιχμές ότι κάτι ύποπτο συμβαίνει και με στοχοποιούσε στον κόσμο. Από τη στιγμή που αυτό το σημείωμα δεν είναι στοιχείο για το δικαστήριο, εφόσον δεν φέρει υπογραφή κάποιου ανθρώπου, θα μπορούσε να το είχε γράψει και ένας τρελός και να το είχε αφήσει εκεί πέρα. Αφού δεν αποτελεί ντοκουμέντο για το δικαστήριο, για ποιο λόγο αυτό κοινοποιήθηκε τις στιγμές που εγώ ήμουνα έτοιμη να κάνω τόσο σοβαρά χειρουργεία και πάλευα να σταθώ στα πόδια μου; Αν ακόμα αυτοί οι άνθρωποι είχανε μια υπόνοια ότι κάτι δεν πάει καλά με την υπόθεση, γιατί δεν περιμένανε να σταθώ στα πόδια μου για να με πολεμήσουν; Αν αυτοί οι άνθρωποι κάνανε λάθος σε αυτό που υποπτεύονταν για μένα, δεν υπάρχει συγγνώμη πλέον. Όταν κοινοποιούσαν αυτό το σημείωμα εγώ ετοιμαζόμουν να μπω για ένα χειρουργείο οκτώ ωρών από το οποίο βγήκα.»

Υπάρχουν δύο-τρία σενάρια που αιωρούνται! Το πρώτο είναι ότι τον χτυπήσατε στο πάρκινγκ και τον βάλατε νεκρό στο αμάξι, ότι ήταν νεκρός πριν από το ατύχημα ο Παντελής. Υπάρχει το σενάριο ότι αλλάξατε θέσεις με τον Παντελή στο αμάξι και η Φρόσω τράκαρε επίτηδες το τζιπ, υπάρχει και το σενάριο ότι κάπου τον πηγαίνατε νεκρό και ότι απλώς η Φρόσω κατά λάθος τράκαρε το τζιπ, αλλά κάποιος σας βοήθησε στο πάρκινγκ και τον βάλατε στη θέση του συνοδηγού. Έναν λοιπόν από αυτούς τους ανθρώπους ψάχνουνε να βρούνε δίπλα σου αυτή την περίοδο;
«Προφανώς ναι, αλλά, Γιώργο, μου δεν μπορώ να τα πάρω στα σοβαρά αυτά τα σενάρια γιατί θα τρελαθώ. Σε κάποιες περιπτώσεις τα διακωμωδώ, γιατί αν το πάρω σοβαρά θα με ρίξει ψυχολογικά.»

MG_7676

Τι διεκδικείς εσύ πλέον δικαστικά;
Εγώ δεν ζητάω κάτι, Γιώργο. Εγώ ζητάω ό,τι δικαιούμαι από το Νόμο. Ο Νόμος λέει ότι από τη στιγμή που η κοπέλα τραυματίστηκε πρέπει να αποζημιωθεί. Οι αποζημιώσεις γίνονται παντού. Δεν στρέφομαι εναντίον του Παντελή, στρέφομαι εναντίον όσων μιλούν εξ ονόματος του. Εγώ θα κινηθώ νομικά εναντίον της ασφαλιστικής και είναι στο χέρι τους αν θα στραφούν εναντίον της οικογένειας.

Με τη Φρόσω ακούστηκε ότι άλλαξε η σχέση σας μετά το δικαστήριο, ισχύει αυτό ή δεν ισχύει;
Όχι, δεν τσακωθήκαμε ούτε μια στιγμή, ούτε για μια στιγμή δεν την κοίταξα με μισό μάτι. Η Φρόσω είναι 21-22 χρόνων, ωραία; Εγώ είμαι 30, εννοείται ότι αντιμετωπίσαμε διαφορετικά τα πράγματα.

Μιλάτε για τον Παντελή οι δυο σας καθόλου, τον θυμάστε σε συζητήσεις σας;
Ναι, τον θυμόμαστε.

Έχετε πάει να του ανάψετε ένα κερί στο μνήμα του;
Η Φρόσω έχει πάει, αλλά δεν το έμαθε κανείς! Εγώ όχι. Θέλω να πάω, αλλά οι φίλοι μου προσπαθούν συνέχεια κάτι να βρουν να κάνουμε ώστε να μην πάω και στον τόπο του ατυχήματος. Φοβάμαι κιόλας να πάω εκεί, ότι μπορεί να με δει κάποιος και να μου επιτεθεί και επειδή δεν αισθάνομαι δυνατή δεν μπορώ να με υπερασπιστώ.

___________

* Youweekly.gr/ (Όλη η συνέντευξη στο περιοδικό “You”)