Μέτρα της Τροχαίας ενόψει των εξόδων του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Ανακοίνωση με τα Μέτρα που θα λάβει η Τροχαία ενόψει των εξόδων από την πρωτεύουσα προς την επαρχία, του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξει αυξημένη κίνηση εκδρομέων

Η έξοδος του Πάσχα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και της Πρωτομαγιάς το επόμενο τριήμερο, προκειμένου να είναι ομαλή η κίνηση των εκδρομέων καθώς εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη η κίνηση, η Τροχαία (από τις 15/04 έως και τις 03/05) λαμβάνει μέτρα σε όλο το οδικό δίκτυο της ΠΑΘΕ, για την ασφαλή μετακίνηση και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, θα υπάρχει αυξημένη αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής καθώς ένστολη παρουσία και στοχευμένη αστυνόμευση στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Επίσης θα ληφθούν, αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους – εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, και ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης. Με συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων, θα προβαίνουν στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, κ.λπ.), καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων (χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση).

Αυξημένα μέτρα τροχαίας θα ληφθούν σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική συγκέντρωση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.) ενώ θα υπάρχουν κατά τόπους κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, στις οποίες θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις. Έντονη και συνεχής θα είναι η παρουσία τροχονόμων στους Σταθμούς Διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες. Ενώ με συνεχή ροή θα παρέχεται ενημέρωση προς τους πολίτες μέσω των Υπηρεσιών Επικοινωνίας, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης. Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί παρακαλούνται, να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση, να ακολουθούν πιστά τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες για να ελέγχουν καλύτερα το όχημά τους, σε κάθε περίπτωση να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.