Οι μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ για το Δεκέμβριο, σε αριθμούς.

Τον Δεκέμβριο, περίπου 11000 λαθρομεταναστών καταγράφονται σε παράνομες διελευσεις από τα σύνορα στις τρεις κύριες μεταναστευτικές διαδρομές προς την ΕΕ.

Περισσότερα από 8 200 λαθρομετανάστες έφτασαν στην Ιταλία από τη θάλασσα, το Δεκέμβριο- σημειώνεται πτώση σχεδόν 40% από τον προηγούμενο μήνα – και αυτη η μείωση αποδίδεται στις καιρικές συνθήκες του χειμωνα που επικρατούν στην Κεντρική Μεσόγειο. Εξαιτίας του περιορισμου στις αφίξεις κατά τους δύο προηγούμενους μήνες, ο συνολικός αριθμός των λαθρομεταναστών που έφτασαν το 2016 μέσω της θαλάσσιας οδού στην Ιταλία ξεπερνάει τις 181 100.

Υπηκοοι απο Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού και Γουϊνέα καταγράφονται στον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων λαθρομεταναστών στην Ιταλία τον περασμένο μήνα.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των λαθρομεταναστών που αποβιβάζονται στα ελληνικά νησιά του Αντολικού Αιγαίου μειώθηκε ελαφρώς κατα 1 600 το Δεκέμβριο, σχεδόν 28% χαμηλότερα από το Νοέμβριο. Μείωση κατα 2% του αριθμού των λαθρομεταναστών που κατεπλευσαν στα ελληνικά νησιά το Δεκέμβριο του 2015.

Για το 2016, 175 000 λαθρομεταναστες “μπήκαν” στην Ελλάδα από τη θάλασσα, αν και μόλις 1/10 λαθρομετανάστες που έφτασαν στα νησιά συνέχισε την ίδια οδό, μετά το Μάρτιο. Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα υποχώρησαν σημαντικά μετά την εφαρμογή της συνθήκης ΕΕ / Τουρκίας στα τέλη Μαρτίου.

Τον Δεκέμβριο, Σύριοι, Αλγερινοί και Αφγανοί ο μεγαλύτερος αριθμός των λαθρομεταναστών απο τη θαλασσια οδο.

Ο αριθμός των παράνομων διελευσεων των συνόρων από τους λαθρομετανάστες στα Δυτικά Βαλκάνια τον περασμένο μήνα ανήλθε σε σχεδόν 1170, μικρότερος κατά το 1% των διελευσεων τον περασμένο χρόνο. Πακιστανοί, Αφγανοί και Σύροι, στην πλειονότητάλλη τους οι λαθρομεταναστες σε αυτή τη διαδρομή.