Με Ποινικό Μητρώο οι Αλβανοί ποινικοί- Είχε αποφυλακιστεί κατάδικος «εγκέφαλος» απαγωγής Κύπριου δημοσιογράφου

Είχε καταδικαστεί ως ηθικός και φυσικός αυτουργός απαγωγής Κύπριου δημοσιογράφου , αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθη με ομοεθνή του με βαρύ Ποινικό Μητρώο για ληστείες

Οι δυο σεσημασμένοι Αλβανοί-ηλικίας 49χρονων και 57ετών-, σε ένα μήνα όπως αποδείχτηκε κατά την προανάκριση,  είχαν συμμετοχή σε 11 ένοπλες ληστείες. Για τον 49χρονος, στο ποινικό του μητρώο αναφέρεται η συμμετοχή του, με βαρύ οπλισμό- καραμπίνα, Kalashnikov και χειροβομβίδες – σε ληστείες πρατηρίων στην περιοχή της Βοιωτίας.

Ωστόσο το Ποινικό Μητρώο του  57χρονου Αλβανού είναι βεβαρημένο με απαγωγή. Είχε καταδικαστεί ως ηθικός και φυσικός αυτουργός απαγωγής (2011) με δύο Μολδαβούς – τότε 30ετών και 26χρονων οι οποίοι δε συνελήφθησαν- και αταυτοποίητο συνεργό του,- τότε 28χρονου- πανελίστα μεσημεριανών εκπομπών και σήμερα επιχειρηματία, με καταγωγή από την Κύπρο, ενώ διέμενε στην Ελλάδα σε διαμέρισμα που ενοικίαζε στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική προανάκριση, οι δράστες γνώριζαν λεπτομέρειες για το θύμα και τους χώρους της πολυκατοικίας αφού στο παρελθόν είχαν εργασθεί, εκτελώντας οικοδομικές εργασίες.

Ο -τότε- 46χρονος Αλβανός καταδικάστηκε σε 23χρονια φυλάκισης, ωστόσο μετά από παραμονή επτά ετών σε εγκλεισμό έλαβε υφ’ όρων απόλυση και αφέθηκε ελεύθερος. Στην ακροαματική διαδικασία είχε παραστεί το θύμα της απαγωγής, ενώ η μητέρα του Κύπριου αναγνώρισε τον Αλβανό απαγωγέα του γιου της, πέρα από κάθε αμφιβολία από τη φωνή που άκουγε στις ηχογραφημένες υποδείξεις που λάμβανε η οικογένεια,  για να διαπραγματευτούν τα λύτρα της απελευθέρωσής του.

Οι απαγωγείς είχαν πληροφορηθεί την οικονομική επιφάνεια της οικογένειας του θύματος, καθώς είναι γόνος επιχειρηματικής οικογένειας της Κύπρου, και είχαν λάβει το ποσό του €1 εκατομμυρίου. Μετά από 16 ημέρες κράτησης, το θύμα της απαγωγής, αφέθηκε ελεύθερο στις 10 Ιουλίου σε περιοχή της Αττικής.  Ο Παραλιμνίτης δημοσιογράφος επέστρεψε στην Κύπρο, όπου ζει μέχρι σήμερα . Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, σε συνέντευξή του, στη Σύλια Ιωαννίδου, για το “ΟΚ!” είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων στην απαγωγή του και στο βιβλίο του στο οποίο κατέγραψε την βιωματική εμπειρία του .

«Ήταν Παρασκευή, μια Παρασκευή ήταν όλες τις άλλες. Μέχρι και την ώρα που πάτησα το κουμπί του ασανσέρ μου, ήταν μια κανονική Παρασκευή. Αυτό, μέχρι να φτάσω στο ισόγειο της πολυκατοικίας. Όπου στο ισόγειο της πολυκατοικίας με περίμεναν έξω από το ασανσέρ δύο κουκουλοφόροι. Και με το που άνοιξε η εσωτερική πόρτα και πήγα να σπρώξω την εξωτερική για να βγω, άνοιξαν την πόρτα, με χτύπησαν στομάχι, και ήμουν υπό την απειλή. Στην αρχή νόμισα ότι ήταν ληστεία και τους είπα να πάρουν ό,τι λεφτά είχα πάνω μου. Τότε αυτοί αποφάσισαν να με πάρουν στο υπόγειο, να με βγάλουν από το ασανσέρ, μου έδεσαν τα χέρια πίσω, και μου έβαλαν μονωτική ταινία στο στόμα, ώστε να μην μπορώ να φωνάξω. Με ξαναχτύπησαν και μου φόρεσαν δύο κουκούλες«

»Είχα δεχθεί ξύλο και πραγματικά ψυχικό βιασμό. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι η μητέρα μου πέρασε πιο δύσκολα απ’ ό,τι πέρασα εγώ. Είναι πολύ δύσκολο να διαπραγματευτείς τη ζωή του παιδιού σου. Να προσπαθείς να βρεις χρήματα, τα οποία δεν έχεις, να τους εξηγήσεις τόσο έντονα, να μην το καταλαβαίνουν και η απάντηση τους να είναι ” θα πουλήσουμε τα όργανά του και θα βγάλουμε τα χρήματα που σου ζητάμε αν δεν μας δώσεις εσύ», είχε αναφέρει ο Κύπριος στη συνέντευξή του.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής χειρίστηκαν την υπόθεση και προχώρησαν στις συλλήψεις των δύο Αλβανών οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.