Ελ.Βενιζέλος: Με ωρολογιακό μηχανισμό η έκρηξη στο Smart, στην Αττική Οδό.

Τρείς μήνες μετά την έκρηξη του αυτοκινήτου Smart στην Αττική Οδό, αυτό αποδίδεται σε ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, κάτω από το όχημα.

Η παραδειγματική ανατίναξη του αυτοκινήτου μετατράπηκε σε δολοφονία του κατόχου του. Μετά από σχεδόν τρεις μήνες, η εν κινήσει έκρηξη του μικρού smart στην Αττική Οδό, που επέφερε τον θάνατο του 35χρονου Άλεξ Ράπο και τον τραυματισμό της 26χρονης φίλης του, αποδίδεται σε ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος είχε τοποθετηθεί κάτω από το όχημα. Οι διαπιστώσεις ήρθαν από το Χημείο και τα εγκληματολογικά εργαστήρια, που εντόπισαν ίχνη υψηλού εκρηκτικού πάνω σε συντρίμμια του οχήματος και ρούχα του θύματος, όπως και μέρη της συνδεσμολογίας της βόμβας και του ρολογιού πυροδότησης.
Το θύμα της έκρηξης, που είχε σημειωθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., σχετιζόταν με σπείρα ανατινάξεων ΑΤΜ με τη μέθοδο plofkraak, διατηρούσε επαφές με παλιό μπράβο της Ηλιούπολης, είχε κατηγορηθεί για υποθέσεις ναρκωτικών, διακίνηση και εκμετάλλευση γυναικών. Ο Άλεξ Ράπο, είχε σχέσεις ακόμη και με άτομα που σχετίζονταν με την συμμορία του μακελάρη του Μικρολίμανου, Αρμπέρ Μπάκο. Αυτή η παράμετρος μπήκε στο ερευνητικό τραπέζι, όταν οι αστυνομικοί διαπίστωσαν πως το 2009 που είχε συλληφθεί για κατοχή πλαστών εγγράφων μετά από καταδίωξη αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών στην Αθήνα, το όχημα που οδηγούσε ανήκε σε Ρουμάνο υπήκοο, ο οποίος είχε απασχολήσει σε υποθέσεις εμπορίας και μαστροπείας γυναικών, ενώ είχε σχέσεις με τους συνεργούς του μακελάρη του Μικρολίμανου.
Οι αστυνομικοί, με τα δεδομένα των εργαστηριακών ευρημάτων, εκτιμούν πως η επιχείρηση «παραδειγματισμού» του θύματος με την ωρολογιακή ανατίναξη του αυτοκινήτου του κάτω από την πυλωτή της πολυκατοικίας του στον Αγ. Δημήτριο κατέληξε, πιθανόν αθέλητα, στην εν κινήσει δολοφονία του. Ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός είχε κολληθεί κάτω από αυτοκίνητο προγραμματισμένος να εκραγεί στις 07:30 το πρωί εκείνης της μέρας. Ο οδηγός του αυτοκινήτου το πήρε έκτακτα για να μεταφέρει τη φίλη του στο αεροδρόμιο, γιατί πετούσε στις 08:45 για Τίρανα, κάτι που πιθανότητα αγνοούσαν οι δράστες, με αποτέλεσμα η βόμβα να εκραγεί την ώρα που το όχημα κινούταν στην Αττική Οδό, μόλις 500 μέτρα από το σημείο αναχωρήσεων του αεροδρομίου.
Σημειώνεται ότι στο σημείο που φαίνεται να έγινε η πρώτη έκρηξη στο μικρό όχημα πριν ακολουθήσει την τρελή πορεία του, εντοπίστηκε μικρός κρατήρας διαμέτρου 15 εκατοστών, από τον οποίο είχαν παρθεί δείγματα από την άσφαλτο για να εντοπιστούν ίχνη εκρηκτικής ύλης.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνώντας την παράξενη υπόθεση διαπίστωσαν ότι το θύμα είχε φτιάξει «εικονική» ζωή, μία που είχε ως προκάλυμμα για την οικογένεια και τους γνωστούς του, ενώ η άλλη φαίνεται να ήταν παράνομη. Έλεγε ότι ήταν πορτιέρης, μέτρ ή έκανε δημόσιες σχέσεις σε δύο γνωστά κλαμπ των νοτίων προαστίων. Διαπιστώθηκε ότι δεν είχε απασχοληθεί ποτέ σε αυτά. Αντίθετα είχε κατηγορηθεί για υπόθεση ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη, όπου του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 8 χρόνων. Φυλακίστηκε το 2004 και αποφυλακίστηκε το 2008 από τις φυλακές Λάρισας. Είχε κατηγορηθεί επίσης για εμπόριο γυναικών και πλαστογραφίες.
Στο σπίτι του είχε βρεθεί ένα σετ οξυγονοκόλλησης και δύο φιάλες προπανίου, ενδεχομένως για τις εκρήξεις ΑΤΜ, δύο πιστόλια, ένα περίστροφο, μία χειροβομβίδα, 103 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, ένα σπρέι χημικών ουσιών, μία σιδηρογροθιά, μία κουκούλα full face, μικροποσότητα κάνναβης πολλές κάρτες sim και σημειώσεις με τηλέφωνα.

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport