Με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα ανήλικοι μεταξύ των συλληφθέντων στη μαθητική πορεία

Στο αυτόφωρο αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος

Με την αλλαγή του νόμου η συμμετοχή στα επεισόδια αντιμετωπίζεται ως κακούργημα, και οι πέντε από του οχτώ συλληφθέντες μαθητές στην εκπαιδευτική πορεία (15/10) στη διάρκεια της οποίας εκδηλώθηκαν επεισόδια,  οδηγούνται (19/10-11.00)  στο αυτόφωρο.

Σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, πρόκειται για δύο μαθητές από το ΕΠΑΛ Ιλίου, έναν μαθητή από το 59ο Γυμνάσιο Αθηνών και ένας από την Σιβιτανίδειο, μεταξύ των οποίων και ο 14άχρονος μαθητής και γραμματέας 15μελούς του 7ου Γυμνασίου Χαλανδρίου.

Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του Σχολείου, Χριστίνα Χρηστίδου, ζητά την απελευθέρωση του 14άχρονου μαθητή, «Θέλουμε τον Βαγγέλη κοντά μας. Απαιτούμε την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του χωρίς αστερίσκους. Ας σταματήσει η κατατρομοκράτηση των παιδιών μας και να συμφιλιωθούμε με το αυτονόητο: τα παιδιά μας δεν βγαίνουν τυχαία στον δρόμο. Ας τα ακούσουμε πριν να είναι αργά. Καλούμε παιδιά και γονείς σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Βαγγέλης Γρηγορίου πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του», αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο που έχει διαμοιραστεί. Ανακοίνωση για απελευθέρωση του ανήλικου κατηγορούμενου εξέδωσε και η ΚΝΕ.
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ αναφορικά με τις καταγγελίες, «ο αριθμός των ημερών κράτησης του μαθητή στη ΓΑΔΑ εξαρτάται από διαδικασίες που άπτονται της Δικαιοσύνης και όχι της ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Αστυνομία εκτελεί τις εντολές που δίνονται από Εισαγγελείς και Ανακριτές.
Εν προκειμένω, η Δικαιοσύνη αποφάσισε την κράτησή του, μέχρι την εκ νέου μεταφορά του στην Ευελπίδων. Ως προς τα επισκεπτήρια, σημειώνεται ότι στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ ισχύουν αυστηρότερα μέτρα λόγω του κορονοϊού». Οι οχτώ συλληφθέντες στα επεισόδια (15/10) οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, και τους παρέπεμψε σε Ανακριτή.