Μάτι: «Υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»- «Έστειλα αλλού το ελικόπτερο με εντολή υπουργού»

Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι και οι επικοινωνίες ενώ ήταν σε εξέλιξη η φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με 102 νεκρους όπως αποκάλυψε η έρευνα του Aλςξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ

Μαρτυρίες από όσους έζησαν τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το περασμένο καλοκαιρι στην ανατολική Αττική, αποκαλύπτει το ντοκιμαντέρ «Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν», στην έρευνα  που παρουσίασε ο Αλέξης Παπαχελάς στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (ολόκληρη η εκπομπή).

Ολιγωρία και επαναλαμβανόμενα λάθη των αρμοδίων, οπως αποτυπώνονται και στις συγκλονιστικές τηλεφωνικές συνομιλίες πολιτών προς τις Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, την 23η Ιουλίου. Ο απολογισμός σήμερα,  102νεκροί.

Διάλογοι όπως έχουν καταγραφεί από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες εκείνες τις ώρες που η φονική πυρκαγιά ήταν σε εξέλιξη

«Υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»
«Έχει καεί πολύς κόσμος, να ξέρεις»
«Έστειλα αλλού το ελικόπτερο με εντολή υπουργού»
«Μίλα του αυτός ξέρει κάποιον από ψηλά»
«Στείλε στο σπίτι του δημάρχου, τα έχει καλά με τα κανάλια»
Συντονιστικό Κέντρο: «Είμαστε ντιπ ξεβράκωτοι, δεν έχουμε μέσα να στείλουμε»
«Έχει χαθεί η μπάλα εδώ (…) Εγκλωβισμένοι. Σου λέω χάος»
«Αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα»
«Υπάρχουν νεκροί, αλλά δεν τους ανακοινώνουν»

Μεταξύ άλλων και οι συνομιλίες Πυροσβεστών και Αστυνομικών με το Συντονιστικό Κέντρο, αναδεικνύουν ολιγωρία , ανυπαρξία,  άγνοια, και ασυνεννοησία του κρατικού μηχανισμού, μεταξύ άλλων .

«Εάν δεν κάνετε ένα θαύμα, να σηκώσετε όλα τα εναέρια μέσα, θα καούνε δύο πόλεις. Δεν αντιμετωπίζεται»

«Χρειαζόμαστε επειγόντως τα εναέρια, γιατί η φωτιά αν περάσει τη χαράδρα, δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα»

Εθελοντές και Πυροσβέστες απαριθμούνται κατά την αιμοκάθαρση νεκρούς. «Τέσσερις νεκροί στην Πανός, έξι απανθρακωμένοι στο Κόκκινο Λιμανάκι», μετράνε και περιμένουν να ακούσουν τη διαβίβαση του Κέντρου χωρίς ανταπόκριση, με τη φωνή ενός εκ των διασωστων να καταλήγει στο εμφανέστατο συμπέρασμα, «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν».

Επιβεβαίωσε νεκρούς περίπου στις 02.00 τα ξημερώματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, «ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20».

Σοβαρά προβλήματα επικοινωνίες είχαν και τα εναέρια  της πυροσβεστικής. «Της πουτ@@@ς γίνεται». «Έχει χαθεί η μπάλα εδώ (…) Εγκλωβισμένοι. Σου λέω χάος». Ενώ απεγνωσμένοι κάτοικοι ζητούσαν βοήθεια ο συνοδός Αστυνομικός του Δημάρχου Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ενημερώνει πως έχει πάρει φωτιά ο κήπος. «Επειδή κινδυνεύει κόσμος, τώρα μην έρθουμε για δύο δέντρα και τον κήπο», ακούγεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ, με τη συνομιλία να συνεχίζεται με τον Ηλία Ψινάκη.

«Κατάλαβα ότι δεν είχε νόημα να φύγω… Θα καιγόμουν τρέχοντας. Το δίπλα σπίτι φλεγόταν ολόκληρο, ακούγονταν τρομεροί κρότοι, και κάποιο έσκασε το ντεπόζιτο του πετρελαίου του καλοριφέρ τους… Είπα ήρθε το τέλος μας». «Είμαστε 3 άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά» αναφέρει στην κλήση της στην πυροσβεστική η Κορίνα Κωνσταντινίδου, εγκλωβισμένη στο σπίτι της στο Μάτι, για να λάβει την απάντηση, «απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα». «Πώς το αντιλαμβάνεστε;! Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά» ακούγεται η φωνή της τρομαγμένη από όσα βλέπει και με την ανταπόκριση που δε βρήκε από το στέλεχος της Πυροσβεστικής.

Στο Συντονιστικό Κέντρο οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μαζι με το ΓΓ. Πολιτικής Προστασία Γιαννη Καπάκης και την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.

«Το ελικόπτερο που έχει έρθει να μού ρίξει γιατί δεν το ακούω; Θα μας φύγει η φωτιά» διαβιβάζει  επιχειρησιακός Πυροσβέστης στη συντονίστρια του ΣΕΚΥΠΣ  Ωστόσο επικεφαλής Αξιωματικός δηλώνει ότι με εντολή Υπουργού δεν διατίθενται εναέρια μέσα.

«Σε ποια φωτιά να στείλω;» ρωτά η συντονίστρια του ΣΕΚΥΠΣ. «Στη χειρότερη» απαντά ο επικεφαλής Αξιωματικός. «Δεν ξέρω ποια είναι η χειρότερη» ανταποκρίνεται. .

«Να ανοίξει ο δρόμος να μην εγκλωβιστεί ο κόσμος όπως στην Ηλεία» αναφέρει Πυροσβέστης σε συνάδελφό του. Με τι θάνατο να έχει στήσει αδιέξοδο σε 102 ανθρώπους εκείνη την 23η Ιουλίου του 2018, στο Μάτι .