Ματαιώθηκε η αποστολή της 1ηςΕ.Μ.Α.Κ στο Νεπάλ.Υπό κατάρρευση οι υποδομές στο αεροδρόμιο.

Αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας η αποστολή της 1ης Ε.Μ.Α.Κ για το Νεπάλ, καθώς είναι αδύνατη η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές.

image

Οι Ελληνικες Αρχές ενημερώθηκαν από τις τοπικές Αρχές, ότι η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, γίνεται αεροπορικώς έως το Νεο Δελχι της Ινδιας, ωστόσο λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης σωστικών αποστολών, υπάρχει αδυναμία υποδοχής στο υπό κατάρρευση αεροδρόμιο ενώ και η πρόσβαση προς το Κατμαντου, εχει διακοπεί.
Έπειτα από διαδοχικές επικοινωνίες, αποφασίστηκε η αναβολή (27/04-20.00) της αποστολής μέχρι νεωτέρας. Ωστόσο η αποστολή παραμένει σε επιφυλακή και μολις επιλυθούν τα προβλήματα για τη μετάβαση στις πληγείσες περιοχές, να μεταβεί με ειδική πτήση να συνδράμει στις πληγείσες περιοχές.
Η αποστολή είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει (27/04 Ω/20:00), από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με έκτακτη ειδική πτήση της Aegean.
Η Ελλάδα κατόπιν του αιτήματος βοηθείας που υπέβαλλε η κυβέρνηση του Νεπάλ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας άμεσα κινητοποιήθηκε η 1η Εθνική Ευρωπαϊκή Μονάδα Έρευνας – Διάσωσης (MUSAR), με 20 Πυροσβέστες της 1ης Ε.Μ.Α.Κ., δυο διασωστικούς σκύλους και τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ενω ομάδα του ΕΚΑΒ με ιατρό και τέσσερα άτομα παραϊατρικό προσωπικό.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport