ΛΣ: Έρευνα για το περιστατικό με το βρέφος στον Πειραιά

Ανακοίνωση εκδόθηκε από το Λιμενικό, για το περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά με το λαθρομετανάστη να κραδαίνει βρέφος στον αέρα ως απειλή προς τους Λιμενικούς ώστε να αποτρέψει σύλληψη αλλου λαθρομετανάστη ύστερα από επεισόδιο.

image

Μετά την αποχώρηση (06/04) του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής απο το κτίριο της Ε3 στο οποίο έχουν μεταφερθεί και διαβιούν λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις μεταξύ τους στην ανακοίνωση της απόφασης να μεταφερθούν απο την Ε3 του λιμενα Πειραιώς σε δομες Κράτησης, με φωνές και καθιστική διαμαρτυρία. Στο δρόμο διερχόμενος πολίτης με το όχημα του, αγνοόντας την κατάσταση, δέχτηκε επίθεση από λαθρομετανάστη ο οποίος χτυπούσε με τα χέρια του το αυτοκίνητο.
Οι λιμενικοί στο σημείο επενέβησαν και τον απομάκρυναν από το αυτοκίνητο ενώ συνέχισε να αντιστέκεται και ακολούθησε προσαγωγή του.
Αρκετοί από τους υπόλοιπους λαθρομετανάστες παρόντες στο επεισόδιο κινήθηκαν να τον απελευθερώσουν από το καθεστως κρατησης των Λιμενικων, όταν παρεμβαίνει ο συγκεκριμένος λαθρομετανάστης να κραδαίνει το μωρό το οποίο σηκώνει στον αέρα προς το μερος των Λιμενικών ώστε να αφήσουν τον προσαχθεντα απο το προηγουμενο επεισοδιο. Στην απειλη -με “ασπιδα” το βρεφος- οι Λιμενικοι απελευθερώνουν τον κρατούμενο στο ενδεχόμενο, στη έξαρση της έντασης να προκληθεί τραυματισμός του βρέφους, όταν είδαν τον λαθρομεταναστη να ταρακουνά το μωρό, σαν ψεύτικη κούκλα προκειμένου να εκβιάσει μία κατάσταση. Στην αναστατωση που προκαλεσε έδωσε το μωρό στη μητέρα του και χάθηκε μέσα στο πλήθος.
Η εικόνα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, και αντιπαραθέσεις μεταξύ Λιμενικών και κυβέρνησης, με τους πρώτους να ζητούν την παρέμβαση Εισαγγελέα για τη δράση αλληλέγγυων στον ΟΛΠ και τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης Γιώργο Κυρίτση, να εκφράζει δυσφορία για τις δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος.
image

Η ανακοίνωση του Λιμενικού :
Μεσημβρινές ώρες, σήμερα, μπροστά από την πύλη Ε3 του κεντρικού λιμένα Πειραιά, σημειώθηκε ολιγόλεπτο επεισόδιο μεταξύ προσφύγων, οι οποίοι με καθιστική διαμαρτυρία εμπόδισαν προσωρινά τη διέλευση Ι.Χ.Ε. οχημάτων.
Στο σημείο μετέβησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Αρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος, ο Διοικητής της 1ης Περιφερειακής Διοικήσεως Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υποναύαρχος Λ.Σ. Ντούνης Αθανάσιος καθώς και ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. Λεοντάρας Κωνσταντίνος.
Με την άμεση και ψύχραιμη επέμβαση των Στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που εκτελούσαν Υπηρεσία στην περιοχή, το επεισόδιο έληξε γρήγορα, χωρίς ουδείς εκ των προσφύγων να πάθει το παραμικρό.
Αλγεινή αίσθηση προκάλεσε σε όλους ανεξαιρέτως τους παρευρισκόμενους, η απαράδεκτη, απερίσκεπτη, ανάλγητη και βίαιη συμπεριφορά με θύμα ένα αθώο βρέφος, εικόνα που ήδη έχουν παρακολουθήσει έκπληκτοι χιλιάδες τηλεθεατές. Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα. Θα διαταχθεί έρευνα.
Τέλος, σημειώνεται ότι Στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραμένουν στο λιμάνι προκειμένου διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του.