Λιμενικοί Ανατολικής Κρήτης- Προτάσεις για τα πλωτά του ΛΣ

Ανακοίνωση των Λιμενικών Ανατολικής Κρήτης

«Με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΟΕΠΛΣ για τα πληρώματα των ΠΑΘ (https://neaplefsi.gr/?p=18795) την οποία και επικροτούμε μιας και στο
παρελθόν έχουμε εκφράσει παρόμοιες απόψεις, επανερχόμαστε και παραθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις, που πιστεύουμε ότι, η υλοποίηση τους θα συμβάλλει θετικά στην λειτουργία, της κατά γενική ομολογία, αιχμής του δόρατος του Οργανισμού που Υπηρετούμε, η οποία δεν είναι άλλη από τα πλωτά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Πέρα των ανωτέρω, βαθύτερη αιτία των προτάσεων μας, αποτελεί η αίσθηση των πληρωμάτων των σκαφών, ότι η πολιτεία δεν αναγνωρίζει εμπράκτως την προσφορά τους, με συνέπεια την μειωμένη επιθυμία παραμονής τους σε αυτά και την με κάθε τρόπο ή μέσο απαλλαγή τους, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας, ήτοι το 45ο έτος της ηλικίας τους, όριο το οποίο ομολογουμένως αρκετοί διπλωματούχοι ΔΠΓ΄-ΔΜΓ΄ είτε το πλησιάζουν είτε το έχουν ήδη υπερβεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

Άραγε πώς θα επανδρωθούν τα νέα σκάφη που εξοπλίζεται το ΛΣ; Ας μην ξεχνάμε ότι σε 2-3 χρόνια το Λ.Σ. θα έχει έναν από τους νεότερους στόλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Τα παρακάτω αποτελούν θεσμοθετούμενα κίνητρα, τα οποία θεωρούμε ότι μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ιδιαίτερο κόστος:

Α) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

Προτείνεται τα πλεύσιμα τα οποία παίρνουν τα πληρώματα των πλωτών ανάλογα την κατηγορία που ανήκουν, να ενσωματωθούν στην μισθοδοσία των στελεχών που Υπηρετούν στα πλωτά (όπως ισχύει για τις υπόλοιπες ειδικές μονάδες, ΚΕΑ-ΜΥΑ-ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ-ΙΠΤΑΜΕΝΟΙ), αφού υπάρχει ήδη σαν κονδύλι (δεν επιβαρύνει περαιτέρω τον προυπολογισμο) και καταβάλλονται ανάλογα με τις περιπολίες που εκτετελούνται.
Σημειωτέων δε ότι, το ποσό που ελάμβαναν τα πληρώματα σε δραχμές εκτελώντας 10 περιπολίες το μήνα, αντιστοιχεί στο τωρινό ποσό που λαμβάνουν σε ευρώ, εκτελώντας 20 περιπολίες το μήνα! Τα δε περισσότερα σκάφη δεν δύνανται να εκτελέσουν 20 περιπολίες το μήνα, είτε λόγω καιρικών συνθηκών είτε λόγω του ότι πολλές κινήσεις δεν δικαιολογούν την αποζημίωση αυτή λόγω χρόνου ή και διανυόμενης απόστασης. Εδώ αξίζει επίσης να τονισθεί ότι τα περισσότερα σκάφη ανά την επικράτεια είναι επανδρωμένα με μονό πλήρωμα, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την όποια προγραμματισμένη ή απρογραμμάτιστη περιπολία, το πλήρωμα παραμένει σε επιφυλακή, προκειμένου, εάν απαιτηθεί, να επιχειρήσει σε περιστατικά έρευνας-διάσωσης, προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος, παράνομης αλιείας όπως και πάσης φύσεως καταγγελιών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή ευθύνης του.

Β) ΘΕΣΜΙΚΑ

Προτείνεται όλα τα στελέχη, και ειδικά οι νεοεξερχόμενοι από τις παραγωγικές σχολές του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να υπηρετούν στα πλωτά ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα 5 ετών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα δημιουργίας διπλών τουλάχιστον πληρωμάτων, καλύτερες συνθήκες εργασίας και εφαρμογή επιτέλους του κανονισμού ωραρίου και για αυτήν την κατηγορία συναδέλφων.
Προτείνεται επίσης η κατάργηση του άρθρου 9, του μέρους Α, του υφιστάμενου κανονισμού λειτουργίας πλωτών, που αναφέρει ότι εάν υπάρχουν πλεονάζοντες ΔΠΓ΄-ΔΜΓ΄ να υπηρετούν ανά 3μηνο ή 6μηνο στα σκάφη εναλλάξ με Υπηρεσίες ξηράς στα Λιμεναρχεία που ανήκουν, αντί τα σκάφη αυτά να επανδρώνονται με διπλά πληρώματα!
Προτείνεται η επιμέτρηση επιπλέον χρόνου Υπηρεσίας για τους Υπηρετούντες στα πλωτά, με ένα αναλογικό σύστημα ‘’επιβράβευσης’’. Για παράδειγμα κατά την συμπλήρωση 5 ετών στα πλωτά να προσμετράτε 1 επιπλέον έτος Υπηρεσίας στον συντάξιμο χρόνο, κατά την συμπλήρωση 10 ετών στα πλωτά να προσμετρούνται 3 επιπλέον έτη και ούτω καθεξής, ως ελάχιστος φόρος τιμής στις ατελείωτες ώρες επιφυλακής των πληρωμάτων τα οποία δεν σχολάνε ποτέ!

Γ) ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ

Προτείνεται ειδική μέριμνα παροχής ιματισμού για τα πληρώματα των σκαφών ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 2 χρόνια, διότι ως γνωστόν η αλμύρα ‘’τρώει’’ τις στολές ταχύτερα, πολλώ δε μάλλον όταν οι συνάδελφοι τις κατηγορίας αυτής επιχειρούν κυριολεκτικά μέσα στη θάλασσα. Σημειωτέων δε, ότι η τελευταία παροχή ιματισμού στα πληρώματα των πλωτών ήταν κατά την Ολυμπιάδα το 2004.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας, εκφράζουμε την βεβαιότητα, ότι οι παραπάνω προτάσεις μας θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, γιατί πραγματικά δύνανται να συμβάλλουν θετικά στην εξύψωση του ηθικού των πληρωμάτων των πλωτών που θαλασσοδέρνονται και επιχειρούν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, από τον ΕΒΡΟ μέχρι την ΚΡΗΤΗ και από την ΚΕΡΚΥΡΑ μέχρι το ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ, στην δημιουργία εν τέλει ενός σύγχρονου ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ μιας σύγχρονης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ».

Για το Δ.Σ.