Λευκαδα: Δύο γυναίκες νεκρές από τον σεισμό 6,1R

Δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους , θύματα του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί την Λευκάδα και έγινε αισθητός στην μισή Ελλάδα. Καταστροφές σε χωριά και στο οδικό δίκτυο.

Συμφωνα με τις Αρχες, πρόκειται μια 60άχρονη, στην Πόντη Βασιλικής και μια κστοικο του χωριού Αθάνι στην Λευκάδα είνα νεκρές.
Η 60άχρονη έχασε τη ζωή της όταν βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και κατέπεσε στο σπιτι της, και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι. Η δεύτερη καταπλακλώθηκε όταν ο στάβλος που διατηρούσε, κατέρρευσε λόγω  του σεισμού.
Στο Νοσοκομείο Λευκάδας έχουν διακομισθεί- μέχρι στιγμής – 4 ελαφρά τραυματίες μια γυναίκα 88 ετών από το Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς, ένας άνδρας 45 ετών απο τη Λευκάδα και ένα αγόρι 12 ετών από τη Βασιλική .
Σε Λευκάδα και Κεφαλλονιά τα σχολεία έκλεισαν ενώ εκκενώθηκε το νοσοκομείο της Λευκάδας. Στο χωριό Αθάνι έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, στο χωριό Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και το τηλέφωνο, ενω συνεργεία μεταβαίνουν στο Νυδρί που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο.
Συνεδριάζει η Πολιτική Προστασία στο Διοικητήριο Λευκάδας. Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Στη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως ανέφερε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.
Η σεισμική δόνηση, σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου το μέγεθος του σεισμού ήταν 6R ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ Ευθύμιο Λέκκα, καταγραφεται στα  5,6 R. Σε 6,7R υπολογίζει  το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο. Ο εστιακός χώρος εντοπίζεται 25 χιλιόμετρα απο τηΛευκάδας στον υποθαλάσσιο χώρο, ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε μεγάλη έκταση της δυτικής Ελλάδας, μέχρι τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα.
Μετά το σεισμό του 2003 και του 2014 έσπασε ένα ενδιάμεσο κομμάτι του ρήγματος των Ιονίων και προκάλεσε και το σημερινό σεισμό, εξήγησε ο πρόεδρος του ΟΣΚ, Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με τον επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκο «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός» .
Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport