Λέσβος: Συλλήψεις μελών ΜΚΟ για κλοπή σωσιβίων

Τη σύλληψη επτά ανεξάρτητων εθελοντών, στη Λέσβο, οι οποίοι κατηγορούνται για κλοπή.. σωσιβίων, με εντολή Εισαγγελέα αφέθηκαν ελεύθεροι.

image

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του διαμερίσματος Μήθυμνας, Αθανάσιος Ανδριώτης, κατήγγειλε (09/01) επτά άτομα τα οποία είχαν αφαιρέσει από την χωματερή 335 φουσκωτά σωσίβια γιλέκα.
Οι Αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις Άγγλους, δύο υπήκοοι ΗΠΑ, έναν Ολλανδό και έναν Κύπριο- ηλικίας από 27 έως 53 ετών-, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία με την κατηγορία της κλοπής. Πρόκειται για επτά ανεξάρτητους εθελοντές βοήθειας, με ενεργό παρουσία στη Λέσβο, ενω φέρονται να υποστήριξαν πως δεν γνώριζαν ότι η ενέργειά τους ήταν παράνομη και πρόθεσή τους ήταν μια.. “φωτογράφηση για την ανάδειξη της σοβαρότητας του μεταναστευτικού και “πρόθεσή τους, ήταν να φτιάξουν υποστρώματα για όσους περιμένουν να καταγραφούν στον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Καταγραφής στη Μόρια”. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οτι στις ακτές της Μυτιλήνης, υπάρχουν παραπεταμενα σωσίβια, και δεν υπήρχε λόγος να ταξιδέψουν στη Μήθυμνα.
Με προφορική εντολή του Εισαγγελέα, ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι συλληφθέντες, – ενδεχομένως με τη βοήθεια προσφύγων και λαθρομεταναστών- έπαιρναν τα σωσίβια τα οποία φόρτωναν σε τρία αυτοκίνητα ιδιοκτησίας τους, ειτε ως ανακυκλωμένα υλικά, κατασκευάζοντας τσάντες, καναπέδες, τραπεζάκια και στρώματα ειτε προκειμένου να φωτογραφηθούν σε ακτές με πρόφαση ότι τα περισυλλέγουν ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα από δωρεές για το ανύπαρκτο έργο τους.
Η Αστυνομική έρευνα, συνεχίζεται χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι επτά συλληφθέντες να “ανακυκλώνουν” τα σωσιβίων σε δουλεμπορικά κυκλώματα και την εκμετάλλευσή τους, και πάλι, σε όσους ταξιδεύουν από τα τουρκικά παράλια.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport