Λέσβος: Αυτοψία για τους πρέσβεις των «28» της ΕΕ

Επίσκεψη εργασίας στη Μυτιλήνη, με πρωτοβουλία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, για τους πρέσβεις των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών μελών της Σένγκεν στα κέντρα ΚΕΠΥ και hotspot, του νησιού.

image

Σωσίβια, των διασωθέντων εκ των επιβαινόντων στις δουλεμπορικές βάρκες, προσέφερε ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, στους 28 πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ,κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης τους στο ακριτικό νησί. «Αυτά τα σωσίβια, θα τους θυμίζουν το έγκλημα που συντελείται καθημερινά, από τους αδίστακτους διακινητές» σημείωσε ο Δήμαρχος Λέσβου.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, συνόδευσε τους πρέσβεις προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά από κοινού με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νίκο Ξυδάκη,  μαζί με την υποστράτηγο του κλάδου αλλοδαπών και προστασίας συνόρων της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Θέλαμε να δούνε από κοντά τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε στο προσφυγικό, τις προσπάθειες που έχουμε κάνει για τη διαχείριση του τεράστιου αυτού προβλήματος. Και θέλαμε να είναι τα έργα που θα δούνε και μια απάντηση σε μια προσπάθεια ενοχοποίησης της Ελλάδας που γίνεται από μια σειρά από χώρες της Ευρώπης».
Κατά την παραμονή τους στο νησί, με την άφιξή τους στη Μυτιλήνη οι πρέσβεις έγιναν μάρτυρες της άφιξης λέμβου προερχόμενη από Τουρκία, σε αυτοψία  τουο μεγέθους του προβλήματος.
«Έπρεπε, να δούνε από πού έρχονται οι βάρκες, και να τους εξηγήσουμε για ακόμα μια φορά ότι στη θάλασσα η δουλειά που κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα σύνορα της Ευρώπης είναι να διασώζουμε τους ανθρώπους. Δεν γίνεται απώθηση στη θάλασσα. Στα στεριανά μας σύνορα μπορούμε και κρατάμε απέξω τους ανθρώπους που δεν έχουν το δικαίωμα να μπούνε. Στα θαλασσινά σύνορα πρέπει να τους σώζουμε».
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, παραβρέθηκαν στον καταυλισμό Σύρων προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στο Κέντρο Καταγραφής και Διαπίστευσης στη Μόρια. Ενώ με σκάφος Ανοικτής Θάλασσας του Λιμενικού Σώματος έπλευσαν στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport