Λευτέρης Οικονόμου : Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί για την εγκληματικότητα

Ο Yφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου εα Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αρνείται τις αιτιάσεις για αστυνομική βία, ενώ τονίζει ότι «υιοθετήθηκαν αβάσιμοι ισχυρισμοί» για την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. στην κατάληψη του Κουκακίου.

Η κυβέρνηση εξετάζει το μέτρο να τοποθετηθούν φορητές κάμερες στους επικεφαλής των ΜΑΤ, ανέφερε ο Λευτέρης Οικονόμου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα- Σαββατοκύριακο», εξηγώντας πως «μας ενδιαφέρει να δώσουμε μια αξιόπιστη απάντηση στα fake news που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο από κύκλους αλληλέγγυους στο εξτρεμισμό».

«Είναι απορίας άξιον πραγματικά πώς τα συνδικάτα ή ομάδες πολιτών που νιώθουν ανάγκη να διαδηλώσουν δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι η αγανάκτηση των συμπολιτών τους που δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους […] δεν βοηθά στην επικοινωνία και στην κατανόηση των αιτημάτων τους». Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι ο σχετικός νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις επιταγές του Συντάγματος και τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου. Προσέθεσε δε ότι είναι εμφανής και καταγεγραμμένη στην έρευνα της κοινής γνώμης η διάθεση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών να εφαρμοστεί ένας τέτοιος νόμος.
Σε ερώτηση για την αποτελεσματικότητα της αστυνόμευσης, τονίζει ότι «κάποιοι μπορεί να είναι ανυπόμονοι. Να ζητούν θαύματα με μαγικό ραβδί. Η εμφανής αστυνόμευση στους δρόμους και στις γειτονιές αποτελεί από μόνη της αποτροπή για την εγκληματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι ζήτημα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της αντιεγκληματικής πολιτικής που ήδη εφαρμόζεται και φέρει βαθμηδόν καλύτερα αποτελέσματα».

Άβατο των Εξαρχείων: Ποια θα είναι η κατάσταση στην πολύπαθη γειτονιά σε έναν χρόνο από τώρα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια εξέφρασε ικανοποίηση από την ολοκλήρωση της «πρώτης φάσης» και χαρακτήρισε άδικη την κριτική από την «συστημική Αριστερά» για χρήση υπερβολικής αστυνομικής βίας. Όσον αφορά στην εξέλιξη της περιοχής σε ορίζοντα πλέον του ενός έτους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν θα τα έβλεπε αστυνομοκρατούμενα και πρόσθεσε: «θα μου άρεσε να τα περπατήσω ως μια αβανγκαρντ ιστορική περιοχή των Αθηνών που διέφυγε της γκετοποίησης και της ανομίας».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την «υπόθεση Κουκακίου», ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Για το τι τελικά συνέβη στο Κουκάκι θα πρότεινα να παραμείνετε επιφυλακτικός ως προς την εικόνα που δόθηκε από κάποια Μέσα και στις βιαστικές δηλώσεις που υιοθέτησαν άκριτα αβάσιμους ισχυρισμούς».

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση την οποία βρήκε στην ΕΛ.ΑΣ. και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επτά χρόνια μετά την αποχώρησή του από το σώμα

Οι εκτιμήσεις του για τα αποτελέσματα της επικέιμενης εφαρμογής του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Ωστόσο ο Λευτέρης Οικονόμου, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο. «Νομίζω ότι ήδη είμαστε μάρτυρες μιας γενικής αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή μας, ανάλογη με εκείνη των παραμονών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ιδιαίτερα μετά την εκτός κάθε πλαισίου Διεθνούς Δικαίου “ συμφωνία” Τουρκίας-Λιβύης. Όσο για τις απρόβλεπτες εξελίξεις που με ρωτάτε, νομίζω ότι είναι ήδη καθημερινότητά μας».

______________

* Συνέντευξη στο Βασίλη Γ.Λαμπρόπουλο- tanea.gr