Λάρνακα Κύπρος: Αεροπειρατεία σε Airbus Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών

Αεροσκάφος τύπου Airbus Α320 των αιγυπτιακών αερογραμμών σε πτήση από την Αλεξάνδρεια στο Κάϊρο με 55 επιβάτες και επτά μέλη πληρώματος, ζήτησε άδεια και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, με τον πιλότο  να αναφέρει αεροπειρατεία.

image

Ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας (30/03) ο αεροπειρατής των Αιγυπτιακών αερογραμμών για έκδοση διατάγματος κράτησης.
Σύμφωνα με την Αστυνομία ο αεροπειρατής ανακρίθηκε από μέλη του Αρχηγείου Αστυνομίας σε συνεργασία με μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας.

image

Παραδόθηκε και συνελήφθη ο 59χρονος αεροπειρατής στο αεροσκάφος της Egyptair το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας (29/03). Ακολούθησε η απελευθέρωση των ομήρων ενώ οι τοπικές Αρχές πραγματοποίησαν έλεγχο στο αεροσκάφος της Egyptair προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπήρχαν του εκρηκτικά.
image

Ο φωτογραφικός φακός διέκρινε τον πιλότο του αεροσκάφους της Egyptair, ο οποίος με σχοινί καταρριχήθηκε από το παράθυρο του πιλοτηρίου. Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου υποστηρίζει ότι ο δράστης Seif El Din Mustafa , 59 Λυβιος στην καταγωγή, είναι τεως στρατιωτικός. Απο τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές δεν προκύπτει να συνδέεται με την τρομοκρατία, αλλά πρόκειται για έναν ασταθή ψυχολογικά άνθρωπο.

12:50 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον αεροπειρατή για την απελευθέρωση των όλων των επιβατών και του πληρώματος.

12:30 Ο δρ. Ibrahim Samaha, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλέξανδρειας, δήλωσε στην αραβική υπηρεσία του BBC ότι δεν είναι ο δράστης της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών. Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο στοιχεία από την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας, ότι ο αεροπειρατής ονομάζεται Ibrahim Samaha και ότι είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και μάλιστα επικεφαλής του τμήματος Διατροφικής Υγείας. Εν τω μεταξύ, το CNN μεταδίδει ότι το όνομα του αεροπειρατή είναι Seif El Din Mustafa.

12:10 Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες το περιεχόμενο της τετρασέλιδης επιστολής δεν ήταν ερωτικό, αλλά τα κίνητρα του Λυβιου αεροπειρατή είναι πολιτικά. Μετά την μετάβαση της πρώην συζύγου του στο χώρο με τους μεταφραστές, αναγνώστηκε το γράμμα με τον αεροπειρατή να αιτείται απελευθέρωση γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου. Αιτείται να συνομιλήσει με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παροχή ασύλου. Ενώ επιβεβαιώθηκαν και οι πληροφορίες για τα εκρηκτικά, με την επιχείρηση της Κυπριακής Αστυνομίας να γίνεται με προσεκτικούς χειρισμούς.

11:45 Η Κύπρια πρώην σύζυγος του αεροπειρατή Μαρίνα Π., 51 ετών είναι μητέρα πέντε παιδιών ηλικίας -20 έως 31 ετών-.

11:43 Στο εσωτερικό του αεροσκάφους παραμένουν ο αεροπειρατής, δύο μέλη του πληρώματος (μεταξύ τους ο κυβερνήτης) και οι πέντε Ευρωπαίοι επιβάτες.

11:43 Ο Λυβιος αεροπειρατής Ibrahim Samaha είναι καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, αναφέρει το Reuters

«Κάνουμε τα πάντα ώστε να ελευθερωθούν όλοι οι όμηροι», ανέφερε ο κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ρωτήθηκε για την αεροπειρατεία στο αεροσκάφος της Egyptair στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε ερώτηση αν η αεροπειρατεία έχει να κάνει με μια γυναίκα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε γελώντας «Όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα πάντα» με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να γελά με τη διατύπωση της ερώτησης και την απάντηση.

10:35 Αφέθηκαν ελεύθεροι σύμφωνα με πηγές του ΑΠΕ δυο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Απο την ΥΠΑ έγινε γνωστό οτι η πτήση της Aegan 902 από Αθήνα προσγειώθηκε στην Πάφο και οι επιβάτες θα μεταφερθούν με λεωφορεία στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Στο αεροπλάνο επέβαιναν δύο άτομα ελληνικής καταγωγής, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους.

image

10:35 Στο αεροδρόμιο κατευθύνεται η πρώην σύζυγος του Λυβιου αεροπειρατή, Μαρίνα Π. από την Οροκλινη της Λεμεσού, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί του. Σύμφωνα με το ΡΙΚ 15επιβαίνοντες παραμένουν στο αεροπλάνο ενώ 57εχουν αποβιβαστεί.

10:20 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο 27άχρονος Λυβιος αεροπειρατής έχει κείμενο 4 σελίδων με παραλήπτη γυναίκα με την οποία φέρεται να έχει τελέσει γαμο, η οποια διαμένει στην Οροκλινη στην Κύπρο

10.15 Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει αίτημα από τον αεροπειρατή ενώ ζήτησε να μη προσεγγίζουν το αεροσκάφος αστυνομικοί ή στρατιώτες.
image

10:08 Σύμφωνα με πληροφορίες ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι επιβάτες του αεροσκάφους, εκτός από πέντε μη αραβικής καταγωγής επιβάτες και το επταμελές πλήρωμα όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης

10:50 Ibrahim Samaha το ονομα του αεροπειρατη συμφωνα με πληροφοριες της αεροπορικής εταιρείας Egyptair αναφέρει το Reuters.

09:47 Η Egyptair επιβεβαιώνει την αεροπειρατεία ενώ διατηρεί στην Αραβικής όρος ενημέρωσης για την κατάσταση.

Ενώ αναφέρεται στην απειλή του πιλότου ο οποίος φέρεται να φορούσε ζώνη και στον οποίο δήλωσε την πρόθεση του να θέσει υπό τον έλεγχό του, σε αεροπειρατεία, το αεροσκάφος.

09:45 Ξεκίνησε η αποβίβαση επιβατών- γυναίκες και παιδιά- Αιγυπτιακής καταγωγής ενώ στο αεροσκάφος παραμένουν όλοι οι άνδρες. Ασθενοφόρα αστυνομία και στρατος βρίσκονται στο αεροδρόμιο ενώ οι πτήσεις προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Πάφου.
image

09:43 Η αεροπειρατεία εξελίχθηκε ενώ το αεροπλάνο βρισκόταν στο FIR της Λευκωσίας. Ενώ ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ με του υπουργού εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη και του ομόλογου του στο Κάϊρο. Εμω η αστυνομία της Κύπρου έχει τεθεί σε ύψιστο συναγερμό και ήδη έχει συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου.

image

09:40 Το αεροσκάφος έχει απομονωθεί σε χώρο του αεροδρομίου στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση για τις εξελίξεις, από τις Αρχές της Κύπρου.
image

08:50 Ο πιλότος, ζήτησε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επικαλούμενος αεροπειρατεία.
image

08:35 Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Egypt Air- airbus 320, που αναχώρησε στις 6:30 τοπική ώρα (29/03) από το αεροδρόμιο Μποργκ Ελ Άραμπ της Αλεξάνδρειας και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 7:45 στο αεροδρόμιο Λάρκανας.