Λαμία: Οι ληστές με GPS ακολουθούσαν τα θύματα και ήταν εξαιρετικά βίαιοι

Τρεις ληστείες σε Αττική και Φθιώτιδα, είχαν διαπράξει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Λαμίας.

Αδίστακτοι και ιδιαιτέρως βίαιοι στην συμπεριφορά τους απέναντι στα θύματά τους, σύμφωνα με το Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας, Ταξίαρχο Αστέριο Μαντζιώκα, ήταν τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε από Αστυνομικούς στο ΤΑ Λαμίας. Όπως προέκυψε κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωησς, παρακολουθούσαν τα θύματά τους, ενώ σε καποιες περιπτώσεις προέκυψε ότι είχαν τοποθετήσει GPS, στα αυτοκίνητά τους για να γνωρίζουν τις κινήσεις τους.

Συνελήφθησαν (08/03) τρία άτομα- ηλικίας 51, 41 και 51 ετών- οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση συμμορίας, διάπραξη ληστειών, παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα (κατοχή) και κατά περίπτωση για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία, παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και άλλα αδικήματα.

Η δράση των μελών της εγκληματικής σπείρας, εκτιμάται ότι συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2018. Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες, μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους, διέπρατταν ληστειες, με βιάιη συμπεριφορά και πρακτική σε βαρος των θυμάτων τους. Από τη εως τώρα έρευνα, προέκυψε ότι βραδινές ώρες (01/03) σε περιοχή της Λαμίας, τρεις δράστες, φορώντας κουκούλες, αφαίρεσαν από εργολάβο, με την χρήση σωματικής βίας και την απειλή πιστολιού, χρηματικό ποσό. Ακολούθως με κλειδιά που απέσπασαν από το θύμα τους, εισήλθαν εντός της οικίας του, όπου αφού ακινητοποίησαν την σύζυγό του, ερεύνησαν τους εσωτερικούς χώρους και αφαίρεσαν επιπλέον χρηματικό ποσό και διάφορα κοσμήματα,

Επίσης, πρωινές ώρες (12/02 2018) σε περιοχή της Εκάλης Αττικής, δύο δράστες, φορώντας κουκούλες, αφαίρεσαν από ημεδαπή, έξωθεν της οικίας της, με την χρήση σωματικής βίας, την τσάντα της, η οποία περιείχε χρηματικό ποσό και  μεσημβρινές ώρες (27/02), στο Μαρούσι Αττικής, ημεδαπός που οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, διαπίστωσε ότι ο δρόμος, σε συμβολή οδών της ανωτέρω περιοχής, ήταν κλειστός με κάδους απορριμμάτων και αναγκάστηκε να ακινητοποιήσει προσωρινά το όχημά του. Ακολούθως ένας δράστης τον πλησίασε από την πλευρά του συνοδηγού και προσπάθησε να εισέλθει στο εσωτερικό πυροβολώντας το τζάμι του οχήματος, ενώ άμεσα δεύτερος δράστης τον πλησίασε από την πλευρά του οδηγού και αφαίρεσε από την κατοχή του τσάντα που περιείχε μεγάλο χρηματικό ποσό, αποτελούμενο από ευρώ και δολάρια Η.Π.Α.. Στη συνέχεια οι δράστες επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα και τράπηκαν σε φυγή.

Στο Αστυνομικό Μέγαρο της Λαμίας (12/03), ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Ταξίαρχος Αστέριος Μαντζιώκας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας, Ταξίαρχος Μιχαήλ Τσάτσης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, Αστυνόμος Β’ Σταύρος Κουτουλογένης, προχώρησαν στην παρουσίαση της εξιχνίασης για την υπόθεση στους Δημοσιοφράφους. Ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δημήτρης Σιόλος, συνεχάρη το προσωπικό της Ασφάλειας Λαμίας για την πολύ καλή δουλειά που έκαναν.

Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπλοκής τους και άλλες ληστείες

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των τριών συλληφθέντων, καθώς επίσης σε επιχείρηση που διατηρεί ένας εξ αυτών, αλλά και σε χώρο που εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής, τον οποίο χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήριό» τους, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, ενώ μέρος των κατασχεθέντων, έχει αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση.

(5) πιστόλια, εκ των οποίων το ένα αεροβόλο,
(71) φυσίγγια, διαφόρων διαμετρημάτων,
(3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,
(3) κλεμμένες μοτοσικλέτες, μεγάλου κυβισμού, εκ των οποίων οι δύο έφεραν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας,
(4) φορητοί ασύρματοι και κάμερα καταγραφής κινήσεων,
τμήμα αγαλματιδίου αρχαίας εποχής, το οποίο θα σταλεί για εκτίμηση στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων,
πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ,
πληθώρα κινητών τηλεφώνων,
διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία και
κουκούλες τύπου full face

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του Εισαγγελέα.