Λ.Μενδώνη: “Ξεκίνησε ΕΔΕ”- Υπέρβαση αρμοδιοτήτων από τις υπαλλήλους που κάλεσαν την αστυνομία

Ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε το υπουργείο Πολιτισμού για τα περιστατικά στους κινηματογράφους ΑΕΛΛΩ στις προβολές της ταινίας Τζόκερ.

Σε υπέρβαση καθήκοντος από τις υπαλλήλους του ΥΠΠΟ που κάλεσαν την Αστυνομία όταν διαπίστωσαν ότι μεταξύ των θεατών παρκαολουθούσαν την ταινία “Τζοκερ” και ανήλικοι, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας (21/10).

Όπως ανέφερε οι συγκεκριμένες υπάλληλοι διαπιστώθηκε ότι ανήκουν στο υπουργείο, ωστόσο δεν είχαν λόγο να καλέσουν την Αστυνομία. Σε διερεύνηση των ενεργειών των δύο υπαλλήλων, ζητήθηκε διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ σημείωσε πως ούτε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, ούτε ο διευθυντής του τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού (σ.σ.: σε επιτροπή του οποίου εργάζονται οι δύο γυναίκες) δεν είχαν γνώση του θέματος.

«Χθες το βράδυ ενημερώθηκα από το γραφείο Τύπου για το περιστατικό. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να επικοινωνήσω με τον γενικό γραμματέα και τον διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού. Η απάντηση ήταν ότι δεν ήξεραν τίποτα. Βγήκε η ανακοίνωση, όπου αναφέραμε πως σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πράγματι αυτοί που έκαναν την καταγγελία, είναι υπάλληλοι του υπουργείου, θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και τις οικογένειες τους. Αυτό που προέκυψε είναι ότι πράγματι οι δύο κυρίες είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού. Παράλληλα είναι μέλη πρωτοβάθμιας γνωμοδοτικής επιτροπής για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων. Το υπουργείο διαθέτει τέσσερις επιτροπές που γνωμοδοτούν για την καταλληλότητα των ταινιών.

Η Επιτροπή ανάμεσα στα άλλα έχει δυνατότητα την ελεύθερη είσοδο σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Αυτό γίνεται στο πλαίσιο του νομού 4905/2010 που αναθεωρήθηκε το 2014 χωρίς αλλαγή. Αυτό που συνέβη είναι ότι οι συγκεκριμένες κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δε σημαίνει ότι φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Μπορούν να ελέγξουν τον αιθουσάρχη για το αν ζητά ταυτότητες. Από εκεί μέχρι να καλέσει δυνάμεις καταστολής, απέχει πολύ.

Η επιχείρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές είναι τουλάχιστον ατυχής. Είχαν τεσσεράμισι χρόνια να αλλάξουν το πλαίσιο. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζαν το θέμα διότι τα δελτία εισόδου υπογράφονταν από την γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.

Ήδη έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ προκειμένου να διαλευκανθεί το πως έγινε, το αν γνώριζε ο τμηματάρχης και η διευθύντρια του αρμόδιου τμήματος» τόνισε η αρμόδια Υπουργός.