Κυψέλη: «Του έσπαγε τα δάχτυλα με σιδερένιο εργαλείο», περιγράφει η αδελφή του 7χρονου Ανδρέα

Με απόφαση προφυλάκισης η μητέρα του 7χρονου Ανδρέα και ο Πολωνός κακοποιητής σύντροφός της, οδηγήθηκαν σε Σωφρονιστικα Καταστήματα Κράτησης, ωστόσο τα όσα απάνθρωπα βίωσαν τα δύο αδέλφια αποτυπώνεται στην κατάθεση της έφηβης αδελφής του

Η μητέρα του 7χρονου Ανδρέα και ο Πολωνός σύντροφός της κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι μετά την απολογία τους σε Ανακριτή κατηγορούμενοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συναυτουργία.

Μεταξύ άλλων οι απολογίες του ζευγαριού και η κατάθεση της – σήμερα- 14χρονης Ιωάννας, αδελφής του δολοφονημένου 7χρονου Ανδρέα αποτυπώνουν τα όσα βασανιστικά βίωσαν μέσα στο διαμέρισμα της οδού Σκιάθου στην Κυψέλη τα δύο αδέλφια.

Σύμφωνα με τα όσα παραθέτει η Ιωάννα, αδελφή του 7χρονου αγοριού, περιγράφει την απομάκρυνση της με Εισαγγελική παραγγελία, το Μάιο του 2018, φιλοξενήθηκε αρχικά στο “Παίδων” και στη συνέχεια στην “Κιβωτό του Κόσμου”, εξαιτίας κακοποίησης που δεχόταν από τη μητέρα και τον Πολωνό σύντροφό της, τις βιαιοπραγίες και τα βασανιστήρια που επέβαλαν στον μικρότερο αδελφό της, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο 33χρονος Πολωνός κατηγορούμενος του “έσπαγε τα δάχτυλα” με ένα σιδερένιο εργαλείο.

«Του έσπαγε τα δάχτυλα»

Είχε προηγηθεί καταγγελία του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο φοιτούσε η τότε 10χρονη Ιωάννα, καθώς η δασκάλα της είχε παρατηρήσει μελανιές στο πρόσωπο και στα χέρια, καθώς επίσης αδικαιολόγητες απουσίες. Όπως περιγράφει η -σήμερα – 14χρονη Ιωάννα τόσο η μητέρα της όσο και ο Πολωνός σύντροφός της οταν είχε εμφανή σημάδια κακοποίησης καθώς τη χτυπούσαν, της απαγόρευαν να πάει κάποιες ημέρες στο σχολείο για να μην υποπέσει η κακοποιητική συμπεριφορά τους στην αντίληψη των εκπαιδευτικών. Όπως αναφέρεται οι κοινωνικοί λειτουργοί της “Κιβωτού του Κόσμου” κάλεσαν την 29χρονη μητέρα των δύο παιδιών η οποία τους είχε αναφέρει ψευδώς ότι το 2016 είχε συμφωνήσει με το βιολογικό πατέρα του 7χρονου να αναλάβει την επιμέλειά του, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας και τον είχε στείλει στην Πολωνία. Ωστόσο η ανήλικη παραθέτει ότι είχε να μιλήσει με τον Πολωνό πατέρα της από το 2014 και από το 2017, την ημέρα που υποτίθεται ότι έφυγε για την Πολωνία, δεν είχε νέα του μικρότερου αδελφού της Ανδρέα.

»…Κάποια ημέρα είχα πάει στο σπίτι ενός συμμαθητή κοντά στο σπίτι μας για να παίξω. Η μητέρα μου επικοινώνησε με τη μητέρα του φίλου μου και της ζήτησε να με φιλοξενήσουν για εκείνο το βράδυ, καθώς είχε κάποια δουλειά. Το επόμενο πρωί επέστρεψα στο σπίτι μου και ενημερώθηκα από τη μητέρα μου ότι είχε έρθει ο πατέρας μου από την Πολωνία και πήρε τον Ανδρέα. Απόρησα καθώς κάτι τέτοιο συνέβη πολύ ξαφνικά. Επίσης παρατήρησα ότι έλειπαν τα ρούχα του αδελφού μου από την κοινή ντουλάπα, ενώ έλειπε και το κρεβάτι του. Όταν ρώτησα τη μητέρα μου, μου είπε ότι εφόσον έφυγε ο αδελφός μου δεν τους ήταν χρήσιμο και το πέταξαν…»

Η απολογία του, ο 33χρονος Πολωνός δολοφόνος, ομολόγησε την πράξη του και δηλώνει μετανιωμένος.

«Την επίμαχη ημέρα είχα βάλει τιμωρία το παιδί, επειδή δεν σεβόταν την μητέρα του. Εκείνο φώναζε διαρκώς ότι δεν μας αγαπάει και εγώ δεν μπορούσα να το ακούω… Στην προσπάθειά μου να το συνετίσω και ενώ εκείνο εξακολουθούσε να αντιδρά, του έβαλα στο στόμα μια ταινία πέντε εκατοστών η οποία όμως μπορεί και να έκλεισε και τη μύτη του…» (…) »…μετά από λίγο όμως δεν τον άκουγα. Εγώ του έβγαλα την ταινία και διαπίστωσα ότι δεν ανασαίνει. Προσπάθησα να του δώσω τις πρώτες βοήθειες με πιέσεις στο στήθος και αέρα στο στόμα, όμως κατάλαβα ότι το παιδί είχε πεθάνει! Τότε λοιπόν είπα στη σύντροφό μου να φύγει από το σπίτι. Για να μην μείνει χωρίς οικογένεια η 14χρονη κόρη της και να μπούμε φυλακή αποφάσισα να κρύψω το πτώμα. Έφτιαξα μια κατασκευή στην ταράτσα του δώματος σαν τάφο και έβαλα το πτώμα μέσα σε αυτήν. Τη σύντροφό μου την ενημέρωσα που βρισκόταν το πτώμα. Πριν από τρία χρόνια όταν χωρίσαμε πήρα το πτώμα από την ταράτσα και το έβαλα σε μια εργαλειοθήκη που είχα.. »

Απολογούμενη η Κλαούντια Χριστίνα Μ., μητέρα του 7χρονου Ανδρέα περιγράφει την κακοποιητική συμπεριφορά του Πολωνού συντρόφου της στο γιο της, ο οποίος – αναφέρει- τον χτυπούσε, τον έβαζε τιμωρία και τον υπέβαλλε σε βασανιστήρια να κάθεται όρθιος για πολλές ώρες και να μην του δίνει φαγητό για αρκετές ημέρες.

Για την ημέρα της δολοφονίας του 7χρονου Ανδρέα (σσ μεταξύ 10- 12 Ιανουαρίου 2017) περιγράφει ότι ο Πολωνός σύντροφός της είχε βάλει και πάλι τιμωρία τον 7χρονο με ορθοστασία και ασιτία. «…Κάποια στιγμή το παιδί έπεσε κάτω και τότε κατάλαβα ότι κάτι συνέβη καθώς δεν αντιδρούσε και είχε τα μάτια ανοιχτά. Ο 33χρονος μου είπε να φύγω από το σπίτι μαζί με την κόρη μου και εκείνος προσπάθησε να τον επαναφέρει με τις πρώτες βοήθειες. Εγώ έφυγα με την κόρη μου και επέστρεψα δυο ημέρες μετά. Στο μεταξύ πληροφορήθηκα από τον σύντροφό μου το θάνατο του γιου μου καθώς και το σημείο στο οποίο είχε κρύψει το πτώμα. Εκείνος μου είπε να ισχυρισθώ ότι το παιδί παραλήφθηκε από τον πατέρα του και μένει μαζί του στην Πολωνία, φέρεται να ισχυρίστηκε καθώς και ότι μέχρι και τη σύλληψή της δε γνώριζε πού βρίσκεται το πτώμα του γιού της .

Η νεα διερεύνηση της υπόθεσης είχε  χρονική αφετηρία το Νοέμβριο του 2021 όταν συλλαμβάνεται από τη ΥΑΝΑ, για κλοπές και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, 35χρονος Βούλγαρος και έκανε αναφορά στην ανθρωποκτονία με δράστες τον 33χρονο Πολωνό και την 29χρονη σύντροφό του. Κατέθεσε ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2020, ο 33χρονος Πολωνός του αποκάλυψε, υπό την επήρεια ναρκωτικών, του αποκάλυψε το έγκλημα και φέρεται να του ζήτησε να τον βοηθήσει στη μεταφορά του πτώματος καθώς είχε αυτοκίνητο. Στη συνέχεια αναφέρει ότι του ξαναζήτησε βοήθεια, με τον 33χρονο Πολωνό να τον ενημερώνει ότι τελικά μετέφερε το πτώμα και ότι μύριζε καθώς δεν είχε λιώσει.

Σε έρευνα στο διαμέρισμα της οδού Σκιάθου εντόπισαν τον αυτοσχέδιο τάφο στην ταράτσα και προχώρησαν σε συλλήψεις  .