Κροατία: Προκλητικός ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, σε δηλώσεις για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς, σε δηλώσεις υπερασπίστηκε τους ΒΒΒ και πρόσεβαλε βάναυσα τη μνήμη του δολοφονημενου οπαδού της ΑΕΚ

Έξαλλος με τον Κροάτη Πρόεδρο των Bad Blue Boy (BBB), Ζόραν Μιλάνοβιτς ο Κροάτης ΥΠΕΞ. Στις δηλώσεις του, επιτέθηκε στο ελληνικό κράτος, ενω επέμεινε στις δηλώσεις του, αναφέροντας ότι ο Μιχάλης Κατσουρής κατέληξε νεκρός επειδή αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες για να μην συλληφθεί.

Όπως αναφέρουν όλα τα κροατικά ΜΜΕ και μεταξύ άλλων η Vecernji List, «Ο Κροάτης πρόεδρος Zoran Milanović είπε ότι οι συλληφθέντες BBB στις ελληνικές φυλακές έχουν «προβλήματα επιβίωσης», καθώς έκανε αναφορά στις έλλειψης πόσιμου νερού, και κάλεσε τον Κροάτη Πρωθυπουργό να βοηθήσει τους φυλακισμένους Κροάτες γιατί «η Κυβέρνηση του μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα».

Για περισσότερο από ένα μήνα, 105 μέλη της ομάδας οπαδών BBB της Ντιναμό Ζάγκρεμπ βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές για τη δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή μετά από συγκρούσεις με οπαδούς της ΑΕΚ.

«Αυτό πια έγινε το δέκατο τρίτο θέμα. Οι άνθρωποι μας έχουν προβλήματα. Αυτοί είναι συμπολίτες μας. Έχουμε κάποιο αίσθημα αμοιβαίας ευθύνης. Όταν επιστρέψουν σπίτι, θα μιλήσουμε διαφορετικά», δήλωσε ο Μιλάνοβιτς στους Κροάτες δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Παζίν στην Ιστρια.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΒΒΒ «έχουν προβλήματα επιβίωσης» στις ελληνικές φυλακές, για τα οποία ενημερώθηκε σε συνομιλία με «στενά συνδεδεμένα πρόσωπα» των κρατουμένων.

Συγκεκριμένα ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε, «Θεωρώ αυτό που άκουσα ως αλήθεια. Και νομίζω και ξέρω ότι η κροατική κυβέρνηση μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα. Στις ελληνικές φυλακές, όλοι λένε, δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Ευρώπη, 21ος αιώνας… Το νερό από το σύστημα ύδρευσης δεν είναι πόσιμο! Η τελευταία φορά που το έζησα στο Αζερμπαϊτζάν ήταν το 1994, αλλά δεν πειράζει.

Έτσι, πρέπει να αγοράζουν νερό, αλλά δεν μπορούν να πάρουν χρήματα με κανονικό τρόπο ή τακτικά. Έγραψα στον πρωθυπουργό για αυτό και ελπίζω ότι θα κάνει πράγματα που δεν αποτελούν πρόβλημα με καλή πίστη και με την ευθύνη που έχει», ανέφερε ο Μιλάνοβιτς.

Ο Μιλάνοβιτς μεταξυ ολων των αλλων δηλωσε ψευδώς ότι δεν έχει συνελήφθη ούτε ένας Έλληνας

«Πώς γίνεται αυτό; Είναι κράτος δικαίου; Κανείς Έλληνας λοιπόν; Διασκορπίστηκαν και οι Κροάτες πολίτες παρέμειναν εκεί. Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν – εκείνοι οι Κροάτες χούλιγκαν. Αυτά είναι επίσης άνθρωποι. Δεν είναι βιομάζα», είπε για να καταλήξει με απίστευτα προκλητική προσέγγιση.

«Ένας Έλληνας έχασε τη ζωή του. Προφανώς επειδή αρνήθηκε τις πρώτες βοήθειες που θα λάμβανε, αλλά δεν ήθελε γιατί φοβόταν μην καταλήξει στη φυλακή και ο άνδρας αυτός αιμορραγούσε μέχρι θανάτου. Ποιος τον τραυμάτισε; Δεν έχουμε ιδέα», πρόσθεσε προκαλώντας την οργή με τα λεγόμενα του…

Έξαλλος μαζί του ο Κροάτης Υπουργός Εξωτερικών

Για τις δηλώσεις του, πήρε άμεσα θέση ο Κροάτης Υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Γκρλιτς Ράντμαν, καταδικάζοντας τα οσα ανέφερε ο Πρόεδρος των ΒΒΒ.

Όπως επισημαίνει το κροατικό πρακτορείο ειδήσεων HINA, «Κάνουμε τα πάντα για τους Κροάτες πολίτες που είναι φυλακισμένοι στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Μιλάνοβιτς τους βλάπτει με τις δηλώσεις του.

Η κροατική κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να διασφαλίσει ότι οι Κροάτες πολίτες που κρατούνται στην Ελλάδα είναι ασφαλείς, ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και όσοι εμπλέκονται σε πλημμεληματικές διαδικασίες απελαύνονται στην πατρίδα τους, ενώ ο πρόεδρος της χώρας θέτει σε κίνδυνο την κατάστασή τους με τις πράξεις του», είπε ο υπουργός Εξωτερικών την Πέμπτη στο Gordan Grlić Radman.

Ο επικεφαλής της διπλωματίας αναφέρθηκε στις δηλώσεις του προέδρου Zoran Milanović ότι οι Κροάτες χούλιγκαν που κρατούνται «στερούνται των υπαρξιακών τους δικαιωμάτων και δεν έχουν πόσιμο νερό».

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος δεν έχει επαρκή πληροφόρηση ή είναι παραπληροφορημένος (…) όσον αφορά το ΥΠΕΞ, την πρεσβεία, ολόκληρη την κυβέρνηση, τους παρέχουμε τη μέγιστη προξενική και νομική βοήθεια. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι έχουν ασφάλεια, ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί, έχουμε αυτή την υπόσχεση και ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε πλημμεληματικές διαδικασίες θα απελαθούν στην Κροατία», είπε ο Γκρλιτς Ράντμαν.

Υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Andrej Plenković και του Υπουργού Δικαιοσύνης Ivan Malenica στις 21 Αυγούστου, η Έλληνες Αρχες ενημέρωσαν ότι η έρευνα δεν θα διαρκέσει για μήνες αλλά για αρκετές εβδομάδες.

«Ας κάνουμε υπομονή», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι «οι υπάλληλοι της πρεσβείας της Κροατίας βρίσκονται σε καθημερινή επαφή» με τους συλληφθέντες οπαδούς της Ντιναμό, τους Bad Blue Boys (BBB).

Για τον Milanović δήλωσε ότι δεν του παρέχονται ποιοτικές πληροφορίες και δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των συλληφθέντων. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος δεν κάλεσε τον Πρέσβη της Κροατίας στην Αθήνα, ούτε την Ομόλογό του την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (σσ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου) … αλλά γι’ αυτό κάνει μαθήματα στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Θεωρεί ότι ως πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να ενδιαφερθεί λίγο περισσότερο, αλλά ότι λόγω του τρόπου που επικοινωνεί με τους Κροάτες πολίτες μάλλον θέτει σε κίνδυνο την κατάστασή τους κατά κάποιο τρόπο.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη ζημιά που προκάλεσε με τις δηλώσεις του πριν από αυτό, πρέπει να ζητάμε συνεχώς συγγνώμη, γιατί με τις κακές του πράξεις θέτει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους εκεί κάτω και εκνευρίζει την εισαγγελία και τη δικαιοσύνη», επεσήμανε ο Γκρλιτς Ράντμαν.

Στις δηλώσεις του σημείωσε ότι έχει μια καθιερωμένη γραμμή επικοινωνίας που περιλαμβάνει υπαλλήλους του ΥΠΕΞ και της πρεσβείας στην Αθήνα.

«Είμαι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Πολιτικής Ασφάλειας και Σωφρονιστικού Συστήματος και ο Υπουργός Μαλένιτσα επικοινωνεί με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τους», ανέφερε ο Γκρλιτς Ράντμαν.

Μετά τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή στις 7 Αυγούστου σε συμπλοκή χούλιγκαν πριν την έναρξη του αγώνα για τα προκριματικά του Champions League, 102 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ συνελήφθησαν και έχουν προφυλακιστεί, ενώ η έρευνα ειναι εξέλιξη», καταλήγει το τηλεγράφημα.