Τα πρώτα «by pass» άνοιξαν στα βόρεια σύνορά μας μετά τη «φραγή» της Ειδομένης για τις μεταναστευτικές ροές, ενώ ο Εβρος αρχίζει να ζει πάλι παλαιές γνώριμες καταστάσεις, δεχόμενος ισχυρές πιέσεις από τα κυκλώματα των διακινητών που λόγω χειμώνα μεταφέρουν «μέρος» των δραστηριοτήτων τους στη Θράκη.
Ομάδες μεταναστών έγιναν αντιληπτές να κινούνται πεζή ανατολικότερα της Ειδομένης στα όρια των νομών Κιλκίς-Σερρών, όπου παρακάμπτοντας τον αγκαθωτό φράχτη, στο ύψος των χωριών Μεταμόρφωση,
Χαμηλό και Ειρηνικό, διασχίζουν το ημιορεινό τμήμα της εκεί μεθορίου και περνούν στο έδαφος της FYROM για να συνεχίσουν βορειότερα.
Υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή στο Κιλκίς στην οποίαη «Κ» έθεσε υπόψη σχετικές πληροφορίες, επιβεβαίωσε την κινητικότητα, τονίζοντας πως «ξαναγυρίσαμε στο καθεστώς της παράνομης μεταφοράς από τα μονοπάτια, τα οποία οι συμμορίες χρησιμοποιούσαν προτού ξεσπάσει το τσουνάμι των προσφύγων πολέμου από τη Συρία μέσω της Ειδομένης».
«Φτάνουν στα σύνορα με τα πόδια κατά ομάδες και φεύγουν από άλλα μονοπάτια προφανώς με τη βοήθεια κάποιων που γνωρίζουν τα περάσματα» μας είπε η πρόεδρος του κοινοτικού διαμερίσματος Ειδομένης κ. Ξανθίππη Σουπλή.
Οι αρχές της FYROM από την πλευρά τους ενισχύουν σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ τις περιπολίες στη δική τους μεθόριο με την Ελλάδα με αστυνομικούς από την Κροατία και τη Σερβία (!) και αναμένουν ενισχύσεις από τη Σλοβενία και την Ουγγαρία στο πλαίσιο των προσπαθειών για καλύτερη διαχείριση των ροών. Συνομιλίες για ενδεχόμενη αποστολή αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα διεξάγουν τα Σκόπια τούτη την περίοδο και με την Αυστρία, Πολωνία και τη Σλοβακία.
Ανατολικότερα, στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, τα κυκλώματα Τούρκων, Βουλγάρων και Ελλήνων διακινητών, σε αγαστή συνεργασία, επιχειρούν με πλωτά και χερσαία μέσα, μεταφέροντας από το ποτάμι άτομα κατά δήλωσή τους πρόσφυγες πολέμου ή εφοδιασμένα με αμφιβόλου γνησιότητας έγγραφα, τα οποία τα εμφανίζουν προερχόμενα από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. «Τελευταία παρατηρείται φοβερή έξαρση, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στο Αιγαίο» ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων νομού Εβρου κ. Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.
«Περνούν με πλαστικές βάρκες και στη δική μας όχθη τους περιμένουν αυτοκίνητα συνεργατών τους, Ελλήνων και Βουλγάρων, που τους μεταφέρουν είτε στο εσωτερικό της Ελλάδας για να συνεχίσουν προς την Ευρώπη, είτε στη Βουλγαρία για να ακολουθήσουν από εκεί άλλους δρόμους για τον προορισμό τους. Ο φράχτης έκανε πολύ καλή δουλειά, χρειαζόμαστε ωστόσο ενίσχυση τόσο σε ανθρώπινο προσωπικό όσο και σε τεχνικά μέσα. Είναι αδύνατο να γίνονται περιπολίες από ένα-δύο περιπολικά με τον οδηγό και έναν συνοριοφύλακα όλο το εικοσιτετράωρο στον φράχτη ή να μπορεί να ελέγχει δώδεκα θερμικές κάμερες ένας αστυνομικός στο επιχειρησιακό κέντρο», τονίζει ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων.
Και ενώ η «δεξαμενή ανθρώπινων ψυχών», η Ελλάδα δηλαδή, γεμίζει, με τους μετανάστες να εξακολουθούν να συρρέουν από το Αιγαίο και τον Εβρο, και να εγκλωβίζονται στην Αθήνα επί του παρόντος, τα σχέδια για το ενδεχόμενο παρατεταμένης παραμονής χιλιάδων εξ αυτών στη χώρα, είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Η κυβέρνηση υπό την πίεση των Ευρωπαίων, πασχίζει να φτιάξει επιτέλους τα hotspots στα νησιά αλλά στα ενδότερα, με πρώτη την Αθήνα, το αλαλούμ συνεχίζεται. Το περιβόητο σχέδιο για την οργανωμένη αντιμετώπιση του φαινομένου στο εσωτερικό, αν υπάρχει τέτοιο, δεν δείχνει να υλοποιείται.
Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη, οι προσπάθειες του κ. Γιάννη Μπουτάρη να ενεργοποιηθούν από κοινού οι δήμοι για την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης προσφυγικών κυμάτων σε περίπτωση που «πλημμυρίσει» η περιοχή, μικρή ανταπόκριση βρίσκουν, καθώς οι δημοτικοί άρχοντες στην πλειονότητά τους δείχνουν να μη θέλουν ούτε να ακούσουν τέτοιο ενδεχόμενο. Εκ των εξαιρέσεων και συμπλέοντας με τον κ. Μπουτάρη ο δήμαρχος Συκεών-Νεάπολης κ. Σίμος Δανιηλίδης είπε στην «Κ» ότι έχει καταθέσει στη σύσκεψη των δημάρχων συγκεκριμένο σχέδιο που περιλαμβάνει την αξιοποίηση περιφερειακών τουριστικών καταλυμάτων, εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος ανενεργών στρατοπέδων κ.ά.
*του Σταύρου Τζίμα, Έντυπη “Κ”
Νάντια Αλεξίου- NantiaReport