Κως: Ανησυχία για.. “λουκούμια” και “σαλάμια” στους Αστυνομικούς.

Έντονη ανησυχία προκαλεί μεταξύ των Αστυνομικών, για όσους έχουν μετακινηθεί στην Κω, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν στη λειτουργία hotspot στο νησί, για … “Λουκούμια”, και “σαλάμια”, αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές, ιδιαίτερα επικίνδυνες υψηλής εκρηκτικότητας, με μπαρούτι.

Η πρόσφατη έκρηξη (08/92-16.10) σε απόσταση περίπου 50mαπό το κτήριο της Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκανήσου στην Κω, έθεσε σε αυξημένη επιφυλακή και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας για την ασφάλεια της ακεραιότητας των Αστυνομικών.

image

image
Η φωτογραφία (προφανώς) έχει ληφθεί σε προγενέστερο χρόνο και ενδεχομένως με άλλη αφορμή..

Ωστόσο σε μια διαδικτυακή αναζήτηση, εύκολα διακρίνεται ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων στην Κω, μετρούν μέρες πριν την ένταση της περασμένης Παρασκευής (05/02). Ενώ παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έντονη κινητικότητα με εμπρηστικές αναρτήσεις, κατά των Αστυνομικών που βρίσκονται σε διατεταγμένη υπηρεσία στο νησί.
Σε πρόσφατη ανάρτηση του, στις 26 Ιανουαρίου, χρήστης του διαδικτύου αναφέρει:
“Να υπενθυμίσουμε στους φίλους μας από την Κάλυμνο να μας ενισχύσουν με περισσότερα “Λουκούμια “…αχρείαστα να είναι, αλλά ας τα έχουμε κοντά μας…
Να παραδοθούν χέρι με χέρι στα παλληκάρια μας στο Λινοπότι” .. ενώ παραθέτει  μια φωτογραφία  με τέσσερα  “λουκούμια “..

Τα εικονιζόμενα ..”λουκούμια” πυτοδοτούνται τοποθετημένες σε όρθια θέση (λόγω βάρους) και κατά την πυροδότηση προκαλείται ισχυρή έκρηξη, εξηγούν οι εκ καταγωγής.. γνωρίζοντες.
Ενώ σε άλλη ανάρτηση προτρέπουν σε επιθέσεις τις οποίες αποδίδουν ως ..”κεράσματα”.

image

Δυναμίτες, λουκούμια ή σαλάμια.. Πρόκειται για αυτοσχέδιες κατασκευές, υψηλής εκρηκτικότητας (εκρήγνυται σε 4-7 “) γεμάτες μπαρούτι με ισχύ να γκρεμίσουν και τοίχους, τα ποια κατασκευάζουν στο πλαίσιο εθιμου το Πάσχα, το βράδυ της Ανάστασης. Για την πυροδότηση τους, ξύνουν το περίβλημα ώστε να ανοίξουν οπή στην οποία προσαρμόζεται το φυτίλι και τις απορρίπτουν χωρίς να φαίνεται φλόγα καθιστόντας τις αυτοσχέδιες εκρηκτικές κατασκευές, ιδιαίτερα επικίνδυνες.

image

Σε άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές, τα “λουκούμια” έχουν μικρότερη- σφαιρική- μάζα, απορρίπτονται από απόσταση, ώστε να υπάρχει οπτική επαφή ενώ για την πυροδότηση χρησιμοποιείται ακαριαίο φυτίλι (ή καψουλι) περίπου 5εκ, οπότε κατα την προσγείωση, μισό μέτρο πριν το έδαφος, εκρήγνυται η πυριτιδα και προκαλείται ισχυρή έκρηξη.

wp-1455000342486.jpg

Κάποιοι επέλεξαν τα συγκεκριμένα επικίνδυνα αυτοσχέδια εκρηκτικά, να τα χρησιμοποιήσουν ώστε να εκφράσουν την αντίδρασή τους στην κατασκευή του hotspot στο νησί χωρίς να είναι σε θέση να κατανοήσουν ότι είναι θέμα πολιτικής απόφασης και όχι Αστυνομικής διαχείρισης.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport