Κορωνοϊός: Σε ποίες περιοχές και ποιους Δήμους εντοπίσθηκαν τα περισσότερα κρούσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας

Τα στοιχεία παρουσίασε κατά την τακτική ενημέρωση (03/05) , ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, στην Ελλάδα – μέχρι σήμερα – έχουν καταγραφεί 2.626 κρούσματα κορονοϊού. Περισσότερα από τα μισά, σε ποσοστό 55,9% εντοπίζονται στην Αττική, με τα 237 από αυτά σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Στην Κεντρική Μακεδονία έχουν διαγνωστεί 198 κρούσματα , 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Σε πεδίο Περιφερειακών Ενοτήτων δεν εντοπίσθηκαν κρούσματα στην Ευρυτανία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα. Στις πόλεις – ανά την επικράτεια – τα περισσότερα κρούσματα εντοπίσθηκαν στην Καστοριά με 85, στην Κοζάνη 71, στη Λάρισα 50 και στην Ηλεία 48.

Σε πεδίο Δήμων, στις πρώτες 15 καταχωρήσεις, κρούσματα εντοπίζονται , Δήμος Αθηναίων 314 , Κηφισιά 116 , Θεσσαλονίκη 85 , Καστοριά 79 , Φιλοθέης – Ψυχικού 73 , Πειραιά 79 , Χαλανδρίου 52 , Γλυφάδας 59 , Περιστερίου 46 , Λαρισαίων 42 , Πατραίων 38 , Νέας Σμύρνης 37 , Αμαρουσίου 36 , Νέας Ιωνίας 35 , Ξάνθης 34 , Εορδαίας 31.
Όπως επισημάνθηκε, στους Δήμους Κηφισιάς, Καστοριάς, Φιλοθέης- Ψυχικό,  Χαλανδρίου ,  Ξάνθης και Νέας Ιωνίας Αττικής, παρουσιάζεται έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και τον αριθμό των κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμού του Δήμου.

Τηρήστε τα μέτρα ασφαλείας – Απαγορεύονται τα ταξίδια στον Σαρωνικό
«Το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών, εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείας, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί», τόνισε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως τόνισε οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα μπορούν να μετακινούνται μόνο εντός Αττικής και όχι εκτός Περιφέρειας ενώ διευκρίνισε ότι απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε όλα τα νησιά, όπως και του Σαρωνικού, που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, και ανέφερε χαρακτηριστικά και με νόημα, «Ο κάτοικος του Πειραιά θα μπορεί να μετακινηθεί στο Περιστέρι, στη Μάντρα, στο Σούνιο, στη Νέα Μάκρη, αλλά δεν θα μπορεί να μεταβεί στην Αίγινα».

«Από αύριο (04/05), στις 6.00 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσης του ιού, συνεχίσουμε με την ίδια εποχή στη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και στις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε. «Το εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας,την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας», τόνισε και συνέχισε: «Αύριο, στις 6 το πρωί, ολοκληρώνονται έξι εβδομάδες, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, γεμάτες από πίεση, διλήμματα και κυρίως για το τι θα συμβεί. Οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς».

Ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, επανέλαβε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα ΤΑΧΙ, στα ασανσέρ, στα Νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής. «Πρώτα τηρούμε τα μέτρα. Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση».