Κορδελιό: Σε εφαρμογή το σχέδιο απομάκρυνσης της βόμβας – Σε εξέλιξη η εκκένωση για τους κατοίκους

Στην εξέλιξη -από νωρίς το πρωι- το επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να απομακρυνθεί από το χώρο η βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που εντοπίσθηκε σε βενζινάδικο.

Εξι πυροτεχνουργοί του στρατού -ομάδα ναρκαλιείας 112- θα συμμετάσχουν (12/02) στο σχέδιο απενεργοποίησης και απομακρυνσης της βομβας, αφαιρόντας τον πυροκροτητή ώστε να μεταφέρουν με ασφαλεια τη βόμβα σε ελεγχόμενο χώρο μακριά από την κατοικημένη περιοχή, όπου εντοπίσθηκε. Οι ναρκαλιευτές της 112, έχουν απενεργοποιήσει παρόμοιου τυπου βόμβες σε αλλες περιοχες της Θεσσαλονίκης – στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», κατά μήκος του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ και άλλες περιοχές. Στη συνέχεια η ανενεργή βόμβα θα μεταφερθεί με όχημα του στρατού στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, προκειμένου να ακολουθήσει ελεγχόμενη έκρηξη.

Τεχνητό ανάχωμα με σακιά από άμμο έχει στηθεί στην περίμετρο του σημείου στο οποίο εντοπίστηκε η βόμβα, ενώ στην επιχείρηση θα συνδράμουν 1.000 Αστυνομικοί, οι οποίοι θα αναπτυχθούν σε ακτίνα 1.900m. από το σημείο στο οποίο εντοπίσθηκε  η βόμβα.

Το Σάββατο  (11/02) το ΕΚΑΒ μετέφερε σε δομές άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής  (12/02), Αστυνομικοί πόρτα-πόρτα ενημερώνουν τους ενοίκους σε οικήματα της περιοχής – οι οποίοι είχαν ενημερωθεί και τις προηγούμενες ημέρες- ότι θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει έως τις 10:00 το πρωί οπότε και ξεκινάει η διαδικασία απομάκρυνσης της βόμβας η οποια αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 18:00 (12/02).

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η απομάκρυνση των κατοίκων από την ζώνη εκκένωσης είναι υποχρεωτική για λόγους προληπτικούς και για λόγους ασφαλείας, ενώ οι δήμοι έχουν ορίσει συγκεκριμένους χώρους στους οποίους θα μπορούν να συγκεντρώνονται οι κάτοικοι για όσο χρόνο απαιτείται μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχέδιο μεταφοράς πληθυσμού περίπου 72.000 άνθρωποι- σε περίοδο ειρήνης στη σύγχρονη Ελλάδα.

Η ακτίνα της επιχείρησης, οριστικοποιήθηκε σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφορά τους Δήμους Κορδελιού- Ευόσμου και Αμπελοκήπων- Μενεμένης, εως και τα όρια του Δήμου Δέλτα. Προσωρινή εκκένωση πρόκειται να πραγματοποιηθεί και της δομή της Softex, ενω για τους κατοίκους γυμναστήρια, σχολεία και άλλουι στεγασμένοι καθώς και το γηπεφο του ΠΑΟΚ στην περιοχή της Τούμπας θα ανοίξει τις εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει τον πληθυσμό.

Οι μετακινήσεις για τον πληθυσμό που έχει ενημερωθεί να εκκενώσει την περιοχή θα γίνει δωρεαν με το στόλο -για τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ- στη διάθεση της πολιτείας.

Για τους πολιτες των περιοχων οι οποιοι εχουν ενημερωθεί για την εκκένωση, κλειστός το πρωί της Κυριακής  (12/02) -από τις 10 το πρωί, μέχρι τις 15.00 μετά το μεσημέρι – θα παραμείνει ο σταθμός «Μακεδονία» των ΚΤΕΛ στη Θεσσαλονίκη. Ενώ ο ΟΣΕ ενημέρωσε ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία όλων των τρένων από 9.30 το πρωί της Κυριακής (12/02) ως την ολοκλήρωση της επιχείρησης.

Η ενημέρωση για την άρση της υποχρεωτικής -προληπτικής- εκκένωσης θα γίνει από το τηλεφωνικό κέντρο 2311805300, μέσω ανακοινώσεων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.