Κωνσταντίνος Μουστακλής: Ίδρυση Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων

Κείμενο του Κωνσταντίνου Μουστακλής, συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ

Ήταν 9/2/2017 όταν μετά από δημοσίευση στην εφημερίδα κυβερνήσεως σχετικού προεδρικού διατάγματος της επικείμενης αναδιάρθρωσης των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. αποφασίστηκε η ίδρυση του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων. Έτσι λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 12/6/2017 άρχισε η λειτουργία του.
Οι πρώτοι 60 Αστυνομικοί πήραν τα φύλλα πορείας τους για την επάνδρωση των περιπολικών οχημάτων και τη στελέχωση της Υπηρεσίας και σε συνδυασμό με τους 40 περίπου συναδέλφους μας της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., η οποία έως τότε υπάγονταν διοικητικά στο επιτελείο της Δ.Α. Ιωαννίνων, αποτέλεσαν την αφετηρία προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της νέας αυτής Υπηρεσίας η οποία στεγάζεται σε χώρο που παραχωρήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό στο παλαιό Δημαρχείο της Δ.Ε. Ζίτσας Ιωαννίνων.
Το τμήμα Άμεσης Δράσης λειτουργεί στα πρότυπα της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής και Θεσσαλονίκης, καλύπτοντας όλο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων καθώς επίσης και μεγάλο μέρος των αυτοκινητοδρόμων Εγνατία – Ιόνια. Είναι η υπηρεσία που ανταποκρίνεται με ταχύτητα σε όλα τα συμβάντα και βρίσκεται δίπλα στον πολίτη.
Στα τρία έτη έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 99700 έλεγχοι οχημάτων, πάνω από 122800 έλεγχοι ατόμων ενώ έχουν συλληφθεί 900 περίπου άτομα για διάφορα αδικήματα. Αρκετές είναι οι φορές που Αστυνομικοί είτε με μηχανές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ είτε με περιπολικά οχήματα έχουν διευκολύνει τη διέλευση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ να μετακινηθούν γρήγορα για τα νοσοκομεία της πόλης. Σημαντική όμως είναι και η εθελοντική προσφορά αίματος που δίνουν οι υπηρετούντες στο ΤΑΔΙ για την τράπεζα της ΕΛ.ΑΣ., ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν εκπαιδευτεί στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ). Ήταν καλοκαίρι του 2017 όταν συνάδελφοί μου της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. έσωσαν συμπολίτη μας ο οποίος υπέστη ανακοπή καρδιάς στο γιαννιώτικο σαλόνι προσφέροντας του τις πρώτες βοήθειες έως ότου έρθει το ασθενοφόρο. Σημαντική όμως ήταν και η προσπάθεια 2 Αστυνομικών οι οποίοι σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, η μία το Σεπτέμβρη του 2018 και η άλλη τον Μάρτη του 2019 βρέθηκαν στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας και έσωσαν από βέβαιο πνιγμό δύο γυναίκες οι οποίες ήθελαν να δώσουν τέλος στη ζωή τους.
Παράλληλα θα ήθελα να επισημάνω την προσπάθεια που γίνεται για την κάλυψη σε ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Το τελευταίο έτος παρελήφθησαν 40 νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα, 4 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και 4 νέες μοτοσυκλέτες ανανεώνοντας σε μεγάλο βαθμό το γερασμένο στόλο του ΤΑΔΙ.
Κατόπιν των ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι η προσφορά της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στον τομέα της αστυνόμευσης και της πρόληψης είναι αδιαμφισβήτητη και η κοινωνία της ακριτικής πόλης των Ιωαννίνων ωφελείται σε μεγάλο βαθμό από τη σύσταση της Υπηρεσίας αυτής.

* Μουστακλής Κων/νος του Ιωάννη, Αρχιφύλακας