Κλέβουν με POS από ανέπαφες χρεωστικές κάρτες συναλλαγών

Οι σύγχρονοι πορτοφολάδες .. κρατάνε POS

Σε βιντεοληπτικό υλικό ερασιτεχνικής λήψης το οποίο διακινείται στα μεσα κοινωνιής δυκτίωσης, περιγράφεται η δράστη των .. συγχρονων πορτοφολάδων. Ο νεαρός ανυποψίαστος δίπλα από ΑΤΜ περιεργάζεται περιοδικά με εναν άνδρα ο οποίος φέρει στην κατοχή του φορητή ασύρματη συσκευή POS, να τον πλησιάζει και να τον “scanάρει”. Το ηλεκτρονικό μηχάνημα ενεργοποιείται μόλις βρεθεί σε απόσταση λήψης σήματος από την κάρτα που βρίσκεται σε κάποια τσέπη του κατόχου, και ολοκληρώνει αυτόματα με άμεση χρέωση του λογαριασμού του κατόχου τη συναλλαγή, χωρίς να αντιληφθεί το θύμα το παραμικρό.

..συμβαίνει και στην Ελλάδα.. σε κατόχους “ανεπαφων” χρεωστικών καρτών..

Το φαινόμενο έχει καταγραφεί και στο Αστυνομικό Δελτίο της ΕΛΑΣ, χωρίς ωστόσο σχετική δημοσιοποίηση των περιστατικών. Συμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από Αστυνομικές πηγές του NantiaReport.gr, σχετικά πρόσφατα, Αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας, είχαν εντοπίσει τον αναβάτη δικύκλου να κινείται στον πεζόδρομο της Ερμοού μέσα στον κόσμο, και τον σταμάτησαν για Τροχονομική παράβαση. Ωστόσο όπως διακριβώθηκε, στην κατοχή του είχε φορητή ασύρματη συσκευή POS σε λειτουργία, η οποία και κατασχέθηκε, καθώς  εν κινήσει, “μάζευε” από ανυποψίαστους πολίτες.. από ανέπαφες κάρτες- “συνδρομές” -στο ελάχιστο της χρέωσης στα € 25- από τραπεζικούς λογαριασμούς με τους οποίους είχαν συνδεδεμένες τις χρωστικές τους κάρτες οι κάτοχοί τους.


Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της συγκεκριμένης τεχνολογίας POS, θα πρέπει οι πολίτες να είνα εξαιρετικά προσεκτικοί, καθώς η τεχνολογία μπορεί να αποβεί και .. οικονομικά επιζήμια στον τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου αν δε λαμβάνονται τα αναγαία μέτρα ασφαλειας.