Κινέτα: Πυρκαγιά σε δασική έκταση

Κλήση για δασική πυρκαγιά στην Κινέτα έλαβε το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

LiveReport από το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται σε εξέλιξη, μεταδίδει ο Γιώργος Τσακίρης

Όπως μεταδίδει ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, η κίνηση προς Πάτρα (23/07-16.30) έχει διακοπεί καθώς το μέτωπο της φωτιάς έχει κατέβει στο ύψος της Εθνικής οδού.

Φωτο Σωτήρης Σκουλούδης
Φωτο Σωτήρης Σκουλούδης

Σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί στο πέρασμα της φωτιάς. Από κλήση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ηλικιωμένοι έχουν ζητήσει τη συνδρομή των δυνάμεων στον απεγκλωβισμό τους, χωρίς αναφορές για τραυματισμούς.

FB_IMG_1532355638219

Οι πυκνοί μαύροι καπνοί αναδύθηκαν (23/07-12.20) στην ατμόσφαιρα με την οσμή δασικής φωτιάς να είναι έντονη. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι ταχύτητας 6- 7Br που ενισχύουν την επέκταση της φωτιάς και τη μεταστροφή του μετώπου.

Στα πρώτα σπίτια του οικισμού Γαλήνη Κινέτα και στο Πανόραμα 1, 2 και 3 καθώς και στη θέση Μαρουγκα, έχουν προσεγγίσει οι φλόγες του μετώπου με τους κατοίκους να απομακρύνονται με τα μέσα που διαθετουν. Πληροφορίες για δύο οικίες παραπλεύρως της Εθνικής οδού που έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές ενώ σοβαρές καταστροφές παρουσιάζουν και διάσπαρτα οικήματα.

Με εντολή Δημάρχου γίνεται εκκένωση του οικισμού Γαλήνη

Παροδικά μέσα από την πευκόφυτη έκταση ακούγονται εκρήξεις από φιάλες υγραερίου που διαθέτουν για οικιακή χρήση οι κάτοικοι της περιοχής με το μέτωπο της φωτιάς να τροφοδοτεί την επέκταση του μετώπου.

Φωτο Βιβή Παπαναστασίου
Φωτο Βιβή Παπαναστασίου

Το μέτωπο της φωτιάς είναι ορατό από τη Σαλαμίνα, με την Πυροσβεστική να χαρακτηρίζει δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς με το μέτωπο να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Φωτο Λιλη Μελα
Φωτο Λιλη Μελα

Από διαφορετικά σημεία της Αττικής είναι ορατοί οι καπνοί που αναδύονται από το μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται και αλλάζει συνεχώς φορά και κατεύθυνσης λόγω των ανέμων.

Πειραιάς (Φωτο Γιώργος Νόκος(
Πειραιάς (Φωτο Γιώργος Νόκος)

Στον Πειραιά οι μαυροκόκκινοι καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό με στάχτες να πέφτουν από τον ουρανό και έντονη οσμή της φωτιάς σε όλη την Αττική.

Η πυρκαγιά αρχικά ξέσπασε σε δασική έκταση Λιωγρέϊκα της Κινέττας με κατεύθυνση προς Αέρα στα Γεράνεια Όρη, υπό αδιευκρίνηστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Απόφαση (23/07-15.00) της ΓΓΠΠ για συνδρομή του στρατού σε υποστήριξη των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που επιχειρούν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς

Στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς έχουν μεταβεί σε επιχειρησιακή ανταπόκριση 70 (αυξήθηκαν απο 60, αρχικά 35) Πυροσβέστες με 25 (αυξήθηκαν απο 30 αρχικά 15) οχήματα, και ενίσχυση με δύο ομάδες πεζοπόρου της ΕΜΑΚ.

Τα 3 (από 2) Ελικόπτερα και τα 5 (απο 3) Αεροπλάνα τα οποία επιχειρούσαν από αέρος, στην περιοχή, αναγκάστηκαν να περιορίσουν την επιχειρησιακή τους ανταπόκριση λογω του πυκνού καπνού και της μέτριας έντασης των ανέμων 6 (τοπικά με ριπες 7Br). Προβλήματα αντιμετώπισαν οι πιλότοι και κατά τον ανεφοδιασμό των πτητικών μέσων καθώς στη θαλάσσια περιοχή εντοπίζεται έντονος κυματισμός.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους της ΕΜΥ οι άνεμοι δεν προβλέπεται να “πέσουν” νωρίτερα από το βράδυ.