ΚΕΕΛΠΝΟ: Υγειονομική “βόμβα” η απελευθέρωση λαθρομεταναστών χωρίς ιατρικές εξετάσεις.

Το ενδεχόμενο έκρηξης μιας υγειονομικής «βόμβας», επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την απελευθέρωση λαθρομεταναστών, χωρίς προληπτική εξέταση για μολυσματικές νόσους, όπως το AIDS, τη φυματίωση ή την ηπατίτιδα.

image

«Έχουμε διαπιστώσει ότι στον πληθυσμό που κρατείται στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης φυματίωσης. Πολλοί είναι εκείνοι στους οποίους αν κάναμε το ανάλογο τεστ θα έβγαιναν θετικοί» σημειώνει μεταξύ άλλων, ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αθανάσιος Τσακρής.
Στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Όπως διαπιστώνεται, στην Αμυγδαλέζα, σχεδόν το 30% των κρατούμενων λαθρομεταναστών είχαν εντοπιστεί φορείς του βάκιλου της φυματίωσης. Το στέλεχος της νόσου, εντοπίζεται και σε περισσότερους από 150 Αστυνομικούς και Συνοριακούς Φύλακες του κέντρου ενω θετικοί εντοπίσθηκαν και Αστυνομικοί Αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας εξαιτίας της παραμονής λαθρομεταναστών -φορείς του στελέχους- στα κελιά των Υπηρεσιών.
«Δεν ξέρουμε, πόσοι από αυτούς πάσχουν από AIDS, φυματίωση και ηπατίτιδα γιατί αυτό μπορούμε να το διαγνώσουμε μόνο με συγκεκριμένες εξετάσεις που δεν μπορούσαμε να κάνουμε στην Αμυγδαλέζα. Κανείς για παράδειγμα δεν έχει κάνει τεστ φυματίωσης. Αλλά ακόμα και αν το είχαν κάνει το εξειδικευμένο τεστ και βρίσκονταν θετικοί, η πολιτεία δεν θα ήξερε τι να κάνει τους ανθρώπους αυτούς αφού δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για τους νοσούντες παράνομους μετανάστες» επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου κ. Νικήτας Κανάκης.
Συνολικά από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της απόφασης (17/02) από τους 1.111 λαθρομετανάστες κρατούμενοι στο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών της Αμυγδαλέζας, παραμένουν 715 έγκλειστοι, ενώ απελευθενώθηκαν 396 λαθρομετανάστες, ανεξέλεγκτοι στην Ομόνοια. Μέχρι σήμερα, από τους 3.195 λαθρομετανάστες, έχουν ελευθερωθεί 1.278, από τα συνολικά στα 7 κέντρα κράτησης της χώρας με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά.

Νάντια Αλεξίου- NantiaReport