Κατσούλας: «Ας αφήσουμε κάποια στιγμή το δαίμονα του παρελθόντος να πεθάνει» – Αποφυλακίστηκε μετά από 22 χρόνια εγκλεισμού

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1994, οι τρεις νεαροί σατανιστές μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης ασκήθηκε εναντίον τους ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημελλιοδικών παραπέμφθηκαν στο 19ο Τακτικό Ανακριτή Ευθύμιο Καταλιακό για να απολογηθούν.

σατανιστες_παλληνης
Η δίκη στο Εφετείο (1997)

Ο Ασημάκης Κατσούλας στην εξάωρη απολογία του, επιχείρησε υποστήριξε πως ο ίδιος εκτελούσε εντολές, ενώ οι δυο συγκατηγορούμενοί του, τον περιέγραφαν ως “πρώτο τη τάξει” μεταξύ τους.
Ο Μάνος Δημητροκάλης στην πολύωρη απολογία του, ενώπιον του Ανακριτή υποστήριξε ότι ο ίδιος υπήρξε υποχείριο του Ασημάκη Κατσούλα, ο οποίος του ασκούσε ψυχολογική επιρροή. Ομολόγησε την ενοχή του στη δολοφονία της 14άχρονης Θεοδώρας Συροπούλου και δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του, στους δημοσιογράφους.
Η Δήμητρα Μαργέτη σύμφωνα με το συνήγορό της, Αλέξη Κούγια υπήρξε το τρίτο θύμα- μεταξυ των δυο δολοφονημένων γυναικών- (όπως ανέφερε) καθώς η 18άχρονη, υπήρξε υποχειριο ψυχολογικού εξαναγκασμού του Ασημάκη Κατσούλα.
Και οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι ύστερα με ομόφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα, ως “άτομα ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, για την πρόληψη τέλεσης αδικημάτων από μέρους τους και ως ύποπτοι φυγής”.

Δημητροκάλη_Κατσούλας_Μαργέτη

Στις 28 Ιανουαρίου 1994, έγινε αναπαράσταση των δύο εγκλημάτων. Οι τρεις της παρέας των Σατανιστών της Παλλήνης, μετήχθησαν στη Θέση Σέσι στο Κορωπί, σχεδόν δύο χρόνια από το πρώτο έγκλημα που διέπραξαν και αναβίωσαν όλα όσα διαδραματίστηκαν τις σκοτεινές νύχτες των στυγερών εγκλημάτων που είχαν διαπράξει.

Για την ίδια υπόθεση, ποινική δίωξη ασκήθηκε και στους Χ. Ζαβρά, Μ. Αναγνώστου, Β. Αγγελοπούλου, Μ. Ριγάκη και Α. Ριγάκη, οι οποίοι παραπέμφθηκαν ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, με το παραπεμπτικό βούλευμα (08/06 1995) του Συμβουλίου Πλημμελιοδικών.

Η εκδίκαση της υπόθεσης των “Σατανιστών της Παλλήνης” παραπέμπεται την 1η Ιουλίου 1995 στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, περιγράφοντας λεπτομερώς τη ζωή τους μετά την «μύηση» στο σατανισμό, αλλά απέφυγαν να μιλήσουν για τις εγκληματικές τους πράξεις. Εξαιτίας της δημοσιοποίησης καταθέσεων και απολογιών των κατηγορουμένων στα ΜΜΕ, και η δική διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

https://m.youtube.com/watch?v=Kl7IYxkF1ko

Προπαραμονή Χριστουγέννων (23/12 ) του 1997 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών κηρύττει ενόχους, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον Ασημάκη Κατσούλα σε δις φορές ισόβια κάθειρξη και πρόσκαιρη κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών, ενώ δύο φορές ισόβια και πρόσκαιρη κάθειρξη 9 ετών και 10 μηνών, ήταν η ετοιμηγορία για το Μάνο Δημητροκάλη για την κατά συναυτουργία τέλεση δύο ανθρωποκτονιών, καθώς επίσης για αντιποίηση Αρχής, παράνομη κατακράτηση, αρπαγή ανηλίκου, καθύβριση του θρησκεύματος και σύσταση προς διάπραξη κακουργημάτων. Επιπρόσθετα, ο Ασημάκης Κατσούλας καταδικάστηκε για βιασμό, ενώ ο Μάνος Δημητροκάλης για  την ίδια κατηγορία με απλή συνέργεια.

Για απλή συνέργεια στις δύο ανθρωποκτονίες και την αρπαγή της ανήλικης Δώρας Συροπούλου, η  Δήμητρα Μαργέτη καταδικάστηκε σε κάθειρξη 17 ετών και 4 μηνών- ενώ της αναγνωρίστηκε η ελαφρυντική περίσταση της μετεφηβικής ηλικίας- για απλή συνέργεια σε κάθε μία από τις ανθρωποκτονίες και αρπαγή ανηλίκου.

Οι Β.Αγγελοπούλου και Α.Ριγάκη για τα αδικήματα της υπόθαλψης εγκληματία και ψευδορκίας καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 16 μηνών με 3ετή αναστολή. Η ετυμηγορία του Δικαστηρίου για την Μ.Ριγάκη ήταν 7άμηνη φυλάκισή με 3ετή αναστολή για υπόθαλψη εγκληματία. Ενώ οι Χ. Ζαβρας και Αγγ. Αναγνώστου απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

Δύο χρόνια (1997) αργότερα οι τρεις καταδικασθέντες ζήτησαν την επανεξέταση κατ’ουσίαν της υπόθεσης από ανώτερο όργανο.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1997 το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών συνεδρίασε στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Στις 20 Δεκεμβρίου, ο Εισαγγελεας της Έδρας, Δ.Μαλακάσης πρότεινε να κριθούν ένοχοι όπως και πρωτοδίκως οι Κατσούλας Δημητροκάλης για την κατηγορια της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως χωρίς ελαφρυντικό και η Μαργέτη με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας για απλή συνέργεια στο φόνο της 14άχρονης Θεοδώρας Συροπούλου.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1997 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών επικυρώνοντας τη πρωτόδικη ποινή τους, κηρύττει ενόχους, τους Ασημάκη Κατσούλα Μανόλη Δημητροκάλλη και Δήμητρα Μαργέτη, για την υπόθεση των “Σατανιστών της Παλλήνης”.

Στις 17 Ιανουαρίου 1998 το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Δικαστή Ευάγγελου Κρουσταλάκη για να εξετάσει τις αιτήσεις αναιρέσεως της πρωτοβάθμιας ποινής που είχαν καταθέσει οι Μανος Δημητροκάλης και Ασγμάκης Κατσούλας. Οι αιτήσεις θα απορριφθούν από το τμήμα του Αρείου Πάγου. Αίτηση κατέθεσε και ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Π.Ζαβολέας, ο οποίος διαφωνόντας κατ’ουσίαν με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, που καταδίκασε την Δ.Μαργέτη με τη κατηγορία της απλής συνέργειας σε εγκληματική πράξη, ζήτησε την καταδίκη για άμεση συνέργεια και ηθελημένη συμμετοχή, χωρίς το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Η αίτηση του Π.Ζαβολέα απορρίφθηκε στις 30 Ιουνίου του 1998.

Συνήγοροι υπεράσπισης ορίστηκαν από τους κατηγορουμένους οι Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Φώτης Αγγελόπουλος για τον Ασημάκη Κατσούλα, Αντώνης Τράκας και Κωνσταντίνος Πλεύρης για το Μανο Δημητροκάλη, ενώ την υπεράσπιση της Μαργέτη ανέλαβε ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας.

_____________

* Μέρος της  απομαγνητοφώνησης απο τη Συνέντευξη του Ασημάκη Κατσούλα, δημοσιεύτηκε στο PEOPLE (τ.8 28/05 2010).