Καταζητούμενος Γάλλος τζιχαντιστής, Ρασίντ Κασίμ: “Ταξίδεψα απο τη Γαλλία στο Ιράκ, μέσω Ελλάδας

Αποκαλυπτική ομολογία του νούμερο ένα καταζητούμενου Γάλλου τζιχαντιστή, Ρασίντ Κασίμ

Πέρασμα από την Ελλάδα πραγματοποίησε ο νούμερο ένα καταζητούμενος Γάλλος τζιχαντιστής, Ρασίντ Κασίμ, στο δρόμο της επιστροφής του στα εδάφη που ελέγχει το ISIS σε Ιράκ και Συρία.

Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στον ερευνητή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, Αμαρασίνγκαμ Αμαράνθ, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ισλαμικού Κράτους «Jihadology.net» και αναπαρήχθη από διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

«Παρότι στις Αρχές ήμουν γνωστός για προσηλυτισμό και μυστικοί αστυνομικοί με παρακολουθούσαν ακόμα και όταν έκανα τζόκινγκ, ένα όνειρο της γυναίκας μου μας έδωσε εμπιστοσύνη και καταφέραμε να ξεφύγουμε. Ηταν απίστευτο, εγκαταλείψαμε τη Γαλλία με μόλις 1.500 ευρώ στις τσέπες μας. Από τη Λυών φτάσαμε οδικώς στην Ιταλία, περάσαμε απέναντι στην Ελλάδα με πλοίο και από εκεί καταλήξαμε στην Τουρκία», αναφέρει ο Κασίμ.
Η συνέντευξη του Γάλλου υπηκόου φέρνει για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια τα κενά ασφαλείας στην Ευρώπη, καθώς ο τζιχαντιστής κατάφερε στις αρχές του 2015 να μεταβεί ανενόχλητος από μία οργανωμένη χώρα, όπως η Γαλλία, στα εδάφη του ISIS. Με την αναφορά του αυτή αποδομείται η κριτική που ασκείται από τους Ευρωπαίους προς τη χώρα μας ότι «η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι», καθώς ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Ιταλοί κατάφεραν να τον σταματήσουν. Σε περίπτωση που τα λεγόμενα του Κασίμ είναι αληθή -και όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία είναι- τη βασική ευθύνη φέρουν οι γαλλικές Αρχές.

Επιβεβαιώνεται, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα τράνζιτ (μεταβατικός σταθμός) για τρομοκράτες πρώτης γραμμής είτε στο ταξίδι τους προς Ιράκ και Συρία είτε στην επιστροφή τους σε ευρωπαϊκά εδάφη. Το στοιχείο αυτό προβληματίζει τους Ελληνες αξιωματούχους, αρμόδιους σε θέματα ασφαλείας, καθώς και μόνο η παρουσία -έστω ολιγοήμερη- τόσο ισχυρών τζιχαντιστών στη χώρα εγκυμονεί κινδύνους. Μόλις την περασμένη Παρασκευή άλλωστε δημοσιεύθηκε έκθεση της Europol που αναφέρει ότι όλη η Ε.Ε. είναι υπό απειλή και ότι όσο το Ισλαμικό Κράτος υφίσταται ήττες σε Συρία και Ιράκ τόσο περισσότεροι τζιχαντιστές θα φτάνουν στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς από τον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής για το ελληνικό ενδιαφέρον του ταξιδιού του Κασίμ, ο ακαδημαϊκός ερευνητής θεμάτων διεθνούς τρομοκρατίας, Αμαρασίνγκαμ Αμαράνθ, αναφέρει: «Κατάλαβα απλά ότι χρησιμοποίησε την Ελλάδα ως χώρα τράνζιτ. Δεν μου είπε οτιδήποτε παραπάνω, από ποιο σημείο της Ελλάδας πέρασε στην Τουρκία ή πόσο καιρό παρέμεινε στη χώρα σας».

__________

*eleftherostypos.gr