Καταργήσεις Αστυνομικών Τμημάτων, και “συγχώνευση” της ΔΕΛΤΑ στη ΔΙΑΣ

Την κατάργηση Αστυνομικών Τμημάτων τη δημιουργία νέας ομάδας η οποία θα παρεμβαίνει μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ αλλά και η συγχώνευση της ΔΕΛΤΑ από τη ΔΙΑΣ, ήταν μεταξύ άλλων θεμάτων, όσα συζήτησαν ο Πρωθυπουργός και ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

kallikratis-stin-elas-eksafanizei-6-sta-10-tmimata

Σχέδιο αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών υπηρεσιών, με περικοπές και συγχωνεύεις έως και 50% παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα. Ο Πρωθυπουργός, επίσης, επιφυλάχθηκε σε αποκατάσταση των μισθολογικών των ενστόλων ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες εργασίας σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Η αναδιάρθρωση, αναμένεται να παρουσιαστεί το επόμενο χρονικό διάστημα από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την «συγχώνευση» έως και έξι στα δέκα Αστυνομικών Τμημάτων σε μια μορφή πουλυδύναμων, η οποία θα περιλαμβάνει συγχωνεύεις έως και «πέντε σε ένα», για την οποία ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός από τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κατά την επίσκεψή του (20/04) στο Υπουργείο.

Κατά την ενημέρωση, ο Πρωθυπουργός, έλαβε γνώση για τη δημιουργία ομάδας η οποία θα προπορεύεται των ΜΑΤ, και θα βρίσκεται ανάμεσα απέναντι από του διαδηλωτές, την κατάργηση της ΔΕΛΤΑ και τη σύμπτιξη των στελεχών της στη ΔΙ.ΑΣ.

Η νέα «Ομάδας Επιτήρησης Διαμεσολάβησης Διαδηλώσεων» “περιφρούρησης των διαδηλώσεων”, θα παρεμβάλλεται μεταξύ των διαδηλωτών και των ΜΑΤ- υπηρεσία η οποία θα επεμβαίνει μόνο σε περίπτωση επεισοδίων, φθορών και επιθέσεων. Το ένστολο προσωπικό της νέας Αστυνομικής Υπηρεσίας, θα φέρει πηλήκιο και όχι κράνος, ενώ στον υπηρεσιακό τους εξοπλισμό θα είναι αστυνομική ράβδος, ασύρματος, πιστόλι, ελαφρύ αλεξίσφαιρο ενώ σε εμφανές σημείο της μπλε φόρμας- στολής τους θα φέρουν τα υπηρεσιακά ατομικά τους διακριτικά.

Η εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό, για τη “συγχώνευση” στις Αστυνομικές Υπηρεσίες, περιλαμβάνει πληθυσμιακά κριτήρια περιοχών και στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας, βάσει των οποίων, θα καταργηθούν αστυνομικές υπηρεσίες σε περιοχές, στις οποίες μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες αστυνόμευσης από υπηρεσίες όμορων περιοχών. Για την Αττική προβλέπεται η «Καλλικράτης» από τα 93 Τμηματα Ασφαλείας και Τάξης σε περίπου 50.

Συνδικαλιστές της αστυνομίας επισημαίνουν ότι τα πολυδύναμα-«πολυαδύναμα» Αστυνομικά Τμήματα, δοκιμάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο αστυνομικό έργο, έχασαν την επαφή με τον πολίτη και την «πληροφορία» και στο τέλος επανήλθαν στο μοντέλο Αστυνόμευσης όπως είχε  υλοποιηθεί.

Στο περιθώριο των επαφών, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε και με τον διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση, με θέμα συζήτησης τη δράση τζιχαντιστών, ως τον «αόρατο προς στιγμήν, αλλά πιθανό κίνδυνο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου, καθώς και θέματα εθνικής ασφάλειας που αφορούν στην εξωτερική τρομοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς την πολιτική και φυσική ηγεσία, τόνισε ότι η κυβέρνηση, θα επιδείξει μηδενική ανοχή στην διαφθορά των ένστολων- επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών κάνουν υποδειγματικά τη δουλειά τους-, αλλά αρκούν ελάχιστα περιστατικά για να διαρραγεί η σχέση της αστυνομίας με τους πολίτες.

Ως προς τις καταγγελίες για εμπλοκή Αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός σε μια αποστροφή της ομιλίας του δήλωσε «Είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε ο αστυνομικός να έχει τις δικές του πολιτικές πεποιθήσεις. Δεν είναι όμως ανεκτή η δημιουργία ομάδων με συγκεκριμένα ιδεολογικά κίνητρα και καταδικαστέες αντιλήψεις και πράξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιφυλάχθηκε να διορθώσει μισθολογικές αδικίες κατά των ένστολων, υποσχέθηκε επανεκπαίδευση για τους αστυνομικούς, διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια στις κρίσεις και μεταθέσεις στελεχών χωρίς μικροκομματισμούς. Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης από την πλευρά του, έκανε ειδική μνεία στη θετική ανταπόκριση που έλαβε από τον πρωθυπουργό για την σύσταση Μόνιμης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Δημοκρατικού Ελέγχου της Αστυνόμευσης. Επεσήμανε ότι δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής. «Πρέπει να υπάρχει πάντα μια νόμιμη δημοκρατική αστυνομική παρέμβαση στα θέματα που προκύπτουν», ανεφερε.

Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Υπουργείο, στα καθιερωμένα δώρα τα οποία έλαβε, ο Αλέξης Τσίπρας,  προσέδωσε πολιτικά υπονοούμενα. Οταν ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Πανούσης, του προσέφερε ως «δώρο» ένα χρυσό στεφάνι, του παρέδωσε κι ένα .. «δωράκι» οπως ανέφερε το ντοσιέ με 40 σελίδες με τα αιτήματα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κυρίως εκείνα που αφορούν την χρηματοδότηση, τις ελλείψεις και τις αναγκαιότητες των σωμάτων.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρης Τσακνάκης, προσέφερε στον Πρωθυπουργό το Αστυνομικό ξιφίδιο, ενώ έλαβε το πυροσβεστικό κράνος αντίκα από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Παπαγεωργίου, με το σχόλιό του ο ίδιος ο Πρωθυπουργος, να αναφέρει  «Το ξιφίδιο θα το έχω να λύνω τους γόρδιους δεσμούς και το κράνος για να προστατεύομαι».