Καταδικαστική απόφαση με κάθειρξη 16ετών για το Διευθύνοντα Σύμβουλο της “Αλληλεγγύης”

Κάθειρξη 16ετή με αναστολή επέβαλε το Δικαστήριο στον πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”, Δημήτρης Φουρλεμάδης, για υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων,  έκρινε τον πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”, Δημήτρη Φουρλεμάδη, ομόφωνα ενοχο για το κακούργημα της υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για φιλανθρωπικές αποστολές- κατ’ εξακολούθηση, με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και της απλής απιστίας στην υπηρεσία, καθώς οι Δικαστές προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.

Ωστόσο οι Δικαστές αθώωσαν τον κατηγορούμενο από την πράξη της απιστίας

Το Δικαστήριο αναγνώρισε στο Δημήτρη Φουρλεμάδη τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του, γεγονός που «έσπασε» τα ισόβια με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπος αμέσως μετά την καταδίκη του. Κάνοντας δεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου η Έδρα αναγνώρισε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του με αποτέλεσμα να αποχωρήσει ελεύθερος από το Δικαστήριο με τιν περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία €10.000.

Ενώ η απόφαση για τη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ κρίθηκε, με οριακή πλειοψηφία, ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση με τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία και αποχώρησε ελεύθερη.

Στην κατηγορούμενη επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, με αναστολή

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος.

Στο Δημόσιο επιδικάστηκε αποζημίωση €5.000 από τον Δημητρη Φουρλεμάδη και επιπλέον €1.000 από τη δεύτερη κατηγορούμενη.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης φέρεται να ιδιοποιήθηκε παράνομα €5,6 εκατομμύρια και άλλες μικρότερες επιχορηγήσεις που είχαν διατεθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών, την περίοδο 2005-2006, για φιλανθρωπικές αποστολές οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν με τα χρήματα να ξοδεύονται για άλλους σκοπούς.

Στις απολογίες τους οι δυο καταδικασθέντες αρνήθηκαν τις κατηγορίες με τον  πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη”, να ισχυρίζεται πως τα επίμαχα ποσάδιατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.