Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα περιστατικά από το αστύνομικό δελτίο που απασχόλησαν την επικαιρότητα
Για την εγληματικότητα και την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα στην εμπλοκή των Αστυνομικών με τον 18χρονο σεσημασμένο Ρομά, τον άνδρα των ΜΑΤ που έσπασε τζαμαρία στα Εξάρχεια ενώ απάντησε και σε ερώτηση για την “υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών” στα Σώματα Ασφαλείας και το Στρατό
Πρέπει να αποφασίσουμε αν είμαστε με το νοικοκυραίο ή με τον διαρρήκτη
Γιάννης Πρετεντέρης: Θα τρέξω λίγο γιατί έχουμε λίγα λεπτά που μας μένουν. Λοιπόν, να πάμε να δούμε ένα ερώτημα που θέλω να σας θέσω οπωσδήποτε, είναι το θέμα των ημερών ενδεχομένως: αν αισθάνεστε ότι έχουμε πρόβλημα αστυνόμευσης στην Ελλάδα, με την Αστυνομία, με τις διαδικασίες της, με τα περιστατικά που καταγγέλλονται, με θέματα αστυνομικής βίας από όλες τις πλευρές. Έχουμε θέμα αστυνόμευσης; Έχουμε θέμα Αστυνομίας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μερικές φορές, νομίζω, ότι έχουμε θέμα νοοτροπίας. Διότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον είμαστε. Είμαστε με το νοικοκυραίο ή είμαστε με τον διαρρήκτη; Είμαστε με τον Πρύτανη ο οποίος μπορεί να προπηλακίζεται ή είμαστε με τον τραμπούκο, ο οποίος θα πάει και θα τον κλειδώσει μέσα στο γραφείο του; Η Αστυνομία είναι η προέκταση του κράτους και η μόνη επιφορτισμένη με την άσκηση νόμιμης βίας. Μπορεί η Αστυνομία να κάνει καλύτερα τη δουλειά της; Προφανώς. Δείτε τις ανακοινώσεις του Υπουργού, θεωρώ ότι κινούνται όλες απολύτως στη σωστή κατεύθυνση. Βεβαίως και υπάρχουν σημαντικότατα περιθώρια βελτίωσης της αποδοτικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, και με περισσότερη εκπαίδευση και με περισσότερη διαφάνεια και με πιο σύγχρονα μέσα. Αλλά το να θεωρούμε, σήμερα, στην Ελλάδα ότι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του αυταρχισμού και του νόμου και της τάξης επειδή…
Γιάννης Πρετεντέρης: Ή της χαλαρότητας για άλλους.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …επειδή η Αστυνομία κάνει πολύ απλά τη δουλειά της, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή είναι μία άποψη, νομίζω απελπιστικά μειοψηφική. Η δική μας δουλειά είναι αυτή η Αστυνομία την οποία έχουμε να γίνει καλύτερη. Αποδίδω πολύ μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών. Οι αστυνομικοί είναι «παιδιά της διπλανής πόρτας».
Ράνια Τζίμα: Πάντως, κ. Πρόεδρε, χρειάστηκε να χαθεί μία ανθρώπινη ζωή, αυτό που έγινε τις προάλλες με την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, ώστε ο κ. Θεοδωρικάκος να «ξηλώσει» όλη την Άμεση Δράση και να καταλήξουμε σε ένα πόρισμα που έλεγε ότι εκείνο το βράδυ τίποτα δεν έγινε καλά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μερικές φορές έτσι συμβαίνει, κα Τζίμα, αυτή είναι η αλήθεια. Μερικές φορές όταν κάτι δεν πάει καλά και αναδεικνύεται, είναι ο καταλύτης για μεγάλες αλλαγές.
Ράνια Τζίμα: Ναι, με ένα θάνατο όμως, όπως επίσης τις ίδιες μέρες βλέπαμε ένα άντρα, των ΜΑΤ να σπάει μία βιτρίνα και να φωνάζει «ναι, είμαι τρελός».
Γιάννης Πρετεντέρης: Έτσι φώναζε;
Ράνια Τζίμα: Ναι, του έλεγε η κοπέλα που ήταν από την εσωτερική πλευρά του καταστήματος «μα τι κάνεις» και λέει «ναι, είμαι τρελός»!
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάντα θα υπάρχουν τραγικά περιστατικά τα οποία όμως δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ακυρώσουν τη συνολική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στην κοινωνία. Και τονίζω, κάποτε, θυμάστε, είχε ειπωθεί μια κουβέντα από κάποιον άλλον ο οποίος καθόταν σε αυτή εδώ τη θέση, είχε πει στους αστυνομικούς «το κράτος είστε εσείς». Κακώς είχε ειπωθεί αυτό έτσι όπως είχε ειπωθεί τότε. Όμως, δεν ακυρώνει σε καμία περίπτωση την ανάγκη να εξηγήσουμε στους πολίτες κάτι το οποίο θα έπρεπε, νομίζω, όλοι να το αντιλαμβάνονται: ότι το μονοπώλιο της νόμιμης βίας σε ένα κράτος δικαίου το έχει μόνο η Αστυνομία, δεν το έχει κάποιος άλλος. Κατά συνέπεια θα βελτιώσουμε την απόδοση της Ελληνικής Αστυνομίας και μακριά, νομίζω, από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όσοι θεωρούν ότι η Αστυνομία είναι το όργανο του κρατικού αυταρχισμού. Νομίζω ότι αυτά τα αφήσαμε πίσω μας μισό αιώνα τώρα.
Δεν συζητάμε επέκταση υποχρεωτικότητας στα Σώματα Ασφαλείας
Γιάννης Πρετεντέρης: Σώματα ασφαλείας….
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τα Σώματα Ασφαλείας, λοιπόν, να έρθω και σε αυτό. Κοιτάξτε, δοκιμάσαμε την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς. Η αλήθεια είναι ότι χτυπήσαμε ένα σκληρό τείχος κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι παραμένουν σε διαθεσιμότητα, παραμένουν ανεμβολίαστοι. Και διαπιστώσαμε ότι η υποχρεωτικότητα δεν θα πείσει τελικά αυτούς τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.
Και μην ξεχνάτε ότι οποιαδήποτε διεύρυνση της υποχρεωτικότητας σημαίνει ταυτόχρονα ότι πρέπει να προβλέψουμε πώς θα λειτουργήσουμε όταν αυτοί οι άνθρωποι μπουν σε διαθεσιμότητα. Κρίναμε, λοιπόν, ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όριά της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας.
Γιάννης Πρετεντέρης: Συζητάτε για τα Σώματα Ασφαλείας την υποχρεωτικότητα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν τη συζητάμε.
Γιάννης Πρετεντέρης: Ούτε στο Στρατό;
Ράνια Τζίμα: Να ρωτήσω κάτι; Πώς ένας ανεμβολίαστος αστυνομικός θα πάει να ελέγχει έναν ανεμβολίαστο πολίτη; Εγώ, ας πούμε ότι είμαι ανεμβολίαστη, λοιπόν, και έρχεται να με ελέγξει ένας αστυνομικός. Θα μπορώ αντιστοίχως να ρωτήσω αν εκείνος είναι εμβολιασμένος;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όπως σας είπα η εμπειρία μάς έδειξε, διότι εδώ πέρα κανείς δεν είχε κάποια μαγική συνταγή και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι καμία άλλη χώρα δεν είχε πάει σε διευρυμένες υποχρεωτικότητες για το λόγο ότι από ένα σημείο και πέρα δυστυχώς χτυπάμε πάνω σε ένα τείχος αντίδρασης από τους ανεμβολίαστους το οποίο είναι πάρα – πάρα πολύ δύσκολο να το διαπεράσουμε. Και όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε, τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις προκαλεί αυτό.
Κατά συνέπεια, η δική μας πολιτική παραμένει να επιχειρήσουμε να πείσουμε τουλάχιστον τους μισούς. Γιατί λέω τους μισούς; Γιατί από τις μετρήσεις φαίνεται περίπου ότι υπάρχουν οι μισοί των ανεμβολίαστων που δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε ποτέ να τους πείσουμε να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.
Όπως σας είπα και σήμερα που μιλάμε υπάρχουν 5.000, 6.000, 7.000, 8.000 κάθε μέρα που κάνουν την πρώτη δόση. Εάν φτάναμε τους 20.000 θα είχαμε ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα. Και εξακολουθώ να κάνω μια σημαντικότατη έκκληση, ειδικά στους συμπολίτες μας άνω των 60: να κάνουν το βήμα ή εν πάση περιπτώσει, αν είναι αποφασισμένοι να μην το κάνουν, να προσέχουν πάρα-πάρα πολύ. Ο ιός κυκλοφορεί, χτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Είναι 30 φορές πιο πιθανό να πεθάνει κάποιος άνθρωπος κάποιας ηλικίας από κορονοϊό αν είναι ανεμβολίαστος σε σχέση με το να συμβεί αυτό σ’ έναν εμβολιασμένο.
Οι Εντατικές μας είναι σήμερα γεμάτες ανεμβολίαστους. Νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα πεθαίνουν γιατί είναι ανεμβολίαστοι. Μία έγκυος γυναίκα, γεννήθηκε το παιδί της και πέθανε η ίδια ανεμβολίαστη. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πόσα παραπάνω επιχειρήματα πρέπει να επιστρατεύσουμε για να πείσουμε τους ανθρώπους αυτούς ότι πραγματικά κινδυνεύουν από αυτό.